Regele Ferdinand batjocorit de primarul Careiului

• publicat la: 5 mai 2015
Regele Ferdinand batjocorit de primarul Careiului

Regele Ferdinand al României, tratat de primarul Kovacs, preşedintele UDMR Carei, ca Regele Circulaţiei.  Bătaia de joc la adresa simbolurilor româneşti continuă. Proiectul PNL Carei de amplasare a bustului regelui Ferdinand,  însuşit după ce a fost respins de 4 ori. Parcurile din municipiul Carei sunt interzise pentru busturile personalităţilor româneşti în condiţiile în care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor cerea la Miercurea Ciuc în 15 martie 2015, libertate şi egalitate, care ,,sunt valori „necesare” fiecărui om, fiecărei comunităţi şi naţiuni, care „trebuie reinventate şi trebuie rediscutate în fiecare etapă a istoriei”. Busturile lui Eminescu şi Brătianu sunt  interzise în municipiul Carei, iar bustul regelui Ferdinand este pus la „colţul”   sensului giratoriu de către singurul primar din România cu poprire pe salariu încă  din 2008 pentru datoriile la bugetul de stat.

Ceea ce Buletin de Carei a semnalat mereu în ultimul timp legat de amplasarea discriminatorie a busturilor în municipiul Carei, va deveni în curând, cu sprijinul instituţiilor statului român, realitate.

Bustul Regelui Ferdinand va fi dezvelit pentru a doua oară în municipiul Carei, în data de 10 mai.

Dacă la prima sa dezvelire au participat careieni, simpatizanţi ai renumitului Suveran, şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean,  de această dată primarul Kovacs doreşte să îl dezvelească împreună cu Consiliul Judetean si Prefectura  într-o locaţie potrivită pentru un Rege al Circulaţiei, adică  lângă un trotuar de lângă cel mai mare sens giratoriu al Careiului.

,,Am ales locul împreună cu Ştef ( preşedintele CJ-n.r.), el consideră că este în regulă  acolo”, a afirmat primarul Kovacs la şedinţa din data de 29 aprilie 2015, unde a fost discutată aprobarea unui Studiu de Fezabilitate pentru realizarea postamentului pe care va fi amplasat bustul, lucrare în valoare de peste 21.000 lei.

Precizările  primarului Kovacs au  fost oferite în  replică la cele afirmate de  consilierul  liberal Ilie Ciută care a denunţat  insusirea  unui proiect iniţiat de PNL Carei, refuzat de 4 ori de către UDMR .

,PNL Carei  a introdus  proiectul  cu amplasarea bustului regelui Ferdinand I de 4 ori şi nu a fost aprobat.  Recunosc că am greşit că nu am ţinut seama de perimetre  şi de mentalităţile şi trecutul locului.  Sunteţi aproape domnule primar de a vă desăvârşi opera de bătaie de joc la adresa regelui Ferdinand, cunoscut şi sub numele de  Cel Loial sau  Reîntregitorul.  Îl puneţi la colţul sensului giratoriu ca atunci când vom  depune coroane  să stăm pe trotuar…. să ştiţi ca  am fost cu un grup şi maxim 30 de persoane putem sta în faţa lui. Să ne bucurăm că nu l-aţi pus  direct  în sensul giratoriu! Oare chiar merită regele Ferdinand această bătaie de joc…. să nu aibă loc de 25 mp în nici unul din parcurile oraşului? Ajunge cu toată această bătaie de joc! Vă bateţi joc de dvs. şi  de cetăţeni şi timpul vă va demonstra acest lucru!

 Am cerut anterior  acestei şedinte,  autorizaţia  de construcţie… nu exista..,  am cerut contractul cu firma executanta…. nu există!… am cerut şi adresa de la Ministerul Culturii pentru aprobarea schimbării locului de amplasare, nici aceasta nu există!

S-a aprobat  amplasarea bustului în partea dreaptă a Monumentului , iar voi vreţi să îl puneţi acum în partea stângă . Sper că nu va fi o problemă, poetul vă va da altă aprobare. Dar până şi poetul şi-a dat seama că în partea stângă nu este bine’’ au fost cuvintele consilierului Ciută din şedinţa de consiliu unde primarul a girat lucrari fara autorizatie, la fel ca in cazul renovarii manejului din parc.

Instituţiile judeţene legitimează prin acceptul lor tacit, abuzurile şi dispreţul faţă de istoria românilor a  primarului municipiului Carei. Cunoscut pentru îndârjirea cu care confundă teritoriul oraşului cu moşia proprie pe care nu o are de fapt, primarul a găsit acum înţelegere la autorităţile judeţene pe care le-a convins de justeţea deciziei sale de a nu fi de acord cu amplasarea în parcurile oraşului a bustului lui Eminescu, Brătianu sau al regelui Ferdinand.

Sacrificarea  comunităţii româneşti careiene, acceptând crearea de precedent, de dragul unor alianţe politice vremelnice, nu face cinste nimănui din cei care au luat această hotărâre. La Satu Mare nu se  acceptă astfel de reguli extremiste de restricţionare a amplasării de busturi româneşti . La Carei se accepta. Pentru unii nu  contează  o comunitate românească care are obiceiuri şi tradiţii milenare şi căreia unii dintre ei îi aparţin. Viaţa bate filmul în municipiul Carei. Românii sunt discriminaţi la ei acasă.

Statul român, proprietar al castelului şi al parcului înconjurător, precum şi al parcurilor din municipiul Carei, cedează cu totul şi cu totul surprinzător, prin reprezentanţii săi, fără a fi semnată vreo tranzacţie, dreptul de a fi folosite exclusiv de  către UDMR Carei, care prin preşedintele său ( aservit urmasilor grofilor) dispune de ele după bunul său plac.

Sunt de notorietate cuvintele primarului Kovacs de la şedinţa din 24 iunie 2014, când a fost solicitată  de catre liberali aprobarea amplasării bustului Regelui Ferdinand al României în parcul castelului-  ”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.  Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”

Obedienţa faţă de cel care ar trebui să fie primul gospodar al oraşului şi exemplu de urmat, dă naştere la situaţii care ar fi inimaginabile în orice stat democratic european.

Subordonată Ministerului Culturii şi finanţată din bani publici, Direcţia Judeţeană de  Cultură  Satu Mare, se ţine de şotii pe spinarea comunităţii româneşti din Carei care află cu stupoare că în oraşul din România în care locuiesc şi în care plătesc taxe şi impozite, nu au dreptul să solicite amplasarea de busturi ale personalităţilor româneşti oriunde,  ci doar în perimetrul central  statornicit pe baza mentalităţilor şi istoriei locului, ( în traducere liberă în jurul Monumentului Ostaşului Român), fără însă a menţiona dacă este vorba  şi de perioada  din istoria locală când ocupaţia hortistă făcea legea.

Atitudinea slugarnică faţă de primarul Kovacs trece peste  istoria românilor, peste dreptul de proprietate al statului român faţă de anumite clădiri şi terenuri, peste comunitatea românească careiană, fără să clipească.

Abuzurile şi datoriile primarului

O sumedenie de evenimente prin care primarul îşi arată dispreţul faţă de personalităţile româneşti au făcut deja înconjorul ţării, fără însă a sensibiliza guvernul Ponta care, de altfel, finanţează un obiectiv ca şi noua primărie Carei care a exilat la Centrul Social ( renovat din Fonduri Europene)   Starea Civilă şi  Sala de căsătorii, Serviciul de taxe şi impozite locale, Biroul agricol sau Registrul comerţului din Carei.

Primarul este cunoscut pentru poprirea pe salariu pusă de Ministerul Finanţelor în contul datoriilor pe care le are la bugetul de stat, dar şi datorită faptului că prima achiziţie a fundaţiei de promovare a turismului a fost un Renault Fluence cumpărat de la Bacău, la solicitarea acestuia,desi  nu făcea parte din comitetul director.

Lipsa posibilităţilor de a deţine în proprietate bunuri până la stingerea datoriilor, a determinat primarul să  purceadă la un abuz în serviciu şi  să achiziţioneze un autoturism pe banii unei fundaţii de turism, pentru folosul personal, maşina fiind folosită şi parcată mereu în faţa casei acestuia.

Insensibil la istoria locală , la tradiţiile noastre, la ceea ce era reprezentativ pentru Carei, primarul a aprobat redesenarea oraşului fără a organiza nici măcar o dezbatere publică. Au fost masacraţi toţi trandafirii care au dat Careiului numele de oraş al florilor, au fost tăiaţi  peste 220 de arbori, din parcuri, din cartiere sau din staţii de autobus, numai pentru a se putea întocmi facturi generoase pentru servicii peisagistice  către firme agreate. Angajarile din primarie nu mai sunt demult un secret pentru nimeni, nici chiar faptul că este plătit din bani publici un consilier personal al primarului, din septembrie 2008, fără  ca acesta să binevoiască  a se prezenta la  serviciu. Strandul cu apă termală din Carei este concesionat pentru…1.000 euro pe an, adică o mie de euro dacă credeţi că am greşit scrierea cifrelor. Nici pentru acest obiectiv statul român nu încasează vreo redevenţă pentru exploatarea resursei naturale care este apa geotermală pentru că nu există nici o autorizaţie legală pentru exploatarea şi valorificarea acesteia.  De peste 10 ani de zile ştrandul face profit  utilizând gratuit ca materie primă apa geotermală a statului român.

Comisie de retrocedare pe Legea 10, nedefinită clar nici până acum, închirieri de spaţii ale primăriei la favoriţi fără contract de închiriere sau încasări de chirii la apartamente din spaţiul locativ în condiţiile în care locatarii coabitează cu şobolanii în adevăratul sens al cuvântului, suntalte câteva aspecte ce evidenţiază realităţile din primăria careiană. Primăria care interzice  bustul poetului naţional sau al unui fost premier, care refuză orice protocol de Ziua Naţională a României spre deosebire de ziua de 15 martie.

Primarul Kovacs,  fost angajat la IPL Satu Mare,  s-a mutat  în Carei  pe data de  1 martie 1988, repartizat într-o casă naţionalizată de pe strada Viilor, numit de organismele PCR din Satu Mare în funcţia de director la Mobicrasna, în locul directorului Neihof . Ulterior, după 1990, fabrica a avut un parcurs sinuos, ajungând ca în ultimii ani înainte de desfiinţare să îşi reducă constant numărul de angajaţi. Amplasarea ei centrală, lipsa de investiţii de-a lungul anilor, şi nu în ultimul rând  valoarea terenului au făcut din ea  o bijuterie  vrednică de valorificat.

După  evenimentele din 1989, primarul Kovacs a  schimbat carnetul de apartenenţă la PCR cu cel al partidului Noua Democraţie de Nord- Vest, din partea căruia a candidat şi a câştigat alegerile locale din 1996.  Nici la Partidul Dreptăţii Sociale, adică  Noua Democraţie de NV,  partid  de  buzunar cum îl numea atunci  Kovacs Eugen, nu a avut viaţă lungă.

După încercări disperate de a evolua pe puterile proprii, obţinând nici 700 de voturi ca şi candidat independent la primărie în 2004, a decis să se mute în ograda UDMR Carei, unde a preluat si conducerea. Doar falimentase deja 4 firme si avea nevoie de o gura de oxigen, mai ales dupa pierderea procesului cu Ministerul Finantelor, in urma caruia i s-a pus poprire de 30% pe salariu.

Din 2008 este primar al muncipiului Carei, perioada care va rămâne în istorie ca prima perioadă de după ocupaţia hortistă  când comunităţii româneşti din oraş i se refuză postul de viceprimar, acesta fiind deţinut tot de un membru al UDMR Carei.

Modul discriminatoriu în care este condus oraşul ne fac să înţelegem motivul pentru care primarul Kovacs a dorit ca viceprimar tot un membru al UDMR.

Acapararea în folosul intereselor de grup a întregului oraş, culminează în această perioadă cu batjocorirea imaginii Casei Regale, prin  forţarea amplasării bustului regelui Ferdinand lângă un sens giratoriu  prin care trec sute de camioane si TIR- uri zilnic.  Locurile vizitate de Maiestatea Sa la vizita din mai 1919 din Careii Mari sunt interzise ca amplasament pentru bustul acestuia. Primarul Kovacs a rezervat toate parcurile de pe domeniul public al municipiului Carei doar pentru busturi ale personalităţilor maghiare. Dornic de a ieşi în evidenţă şi prin altceva decât un management dezastruos aplicat celor 4 firme ajunse la faliment, primarul interzice  bustul poetului Mihai Eminescu şi al lui Ionel Brătianu, aruncând într-o intersecţie bustul Suveranului Ferdinand al României, care a înfăptuit Marea Unire de la 1918, preşedinte de onoare al ASTRA şi părintele Reformei Agrare din 1921.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 5 mai 2015 - 05:09

Nu prea înțeleg.

Cum adică „Bustul Regelui Ferdinand va fi dezvelit pentru a doua oară în municipiul Carei, în data de 10 mai” ? Cine a hotărât parascovenia asta?

Parcă abia s-a votat/aprobat de către majoritatea UDMR-istă în 29 aprilie finațarea a nu știu cărui studiu de fezabilitate pentru soclu și pentru amenajarea locului de amplasare. S-a și finalizat și aprobat respectivul studiu?

N-am avut timp să văd înregistrarea video a ședinței CL din 29 aprilie a.c. dar o să încerc să-mi fac timp, mă distrează teribil, de parcă aș vedea Cascadorii Râsului, să ascult perlele, argumentele și logica agramată a primașului precum și propunerea abracadabrantă de tăiere a plopilor ianculeșteni plantați de Berteanu, făcută de șeful organizației PSD din Carei, mare director acum peste statiile de pompare și canalele de la ANIF Filiala Județeană Satu Mare (funcție dobândită evident politic fără nici un merit, fără nici o calificare corespunzătoare, in afară de cea dobândită în timpul pescuirii somnilor … și a somnului).

Cică…..

,,Am ales locul împreună cu Ştef ( preşedintele CJ-n.r.), el consideră că este în regulă acolo”, a afirmat primarul Kovacs la şedinţa din data de 29 aprilie 2015, unde a fost discutată aprobarea unui Studiu de Fezabilitate pentru realizarea postamentului pe care va fi amplasat bustul, lucrare în valoare de peste 21.000 lei.

Dar cine este Ștef ăsta? Cine a mai auzit de el în afară de Lumea lui Banciu?

https://vimeo.com/126585486

Ce treabă are el cu busturile regilor României? Cine îi dă dreptul, ce calificare are, în afară de cea de prof de sport, ca să emită judecăți de valoare în acest domeniu? De când hotăresc profesorii de sport în probleme legate de istoria neamului, de cultură, de patrimoniu? Asta-i culmea tupeului baronilor locali!

de nelu la 5 mai 2015 - 08:09

Domnu Horia Maries, Stef asta este fostul idol al doamnei Ciuta, pe cand inca era in PNL, acum e in PLR, deci idolul a devenit ponegrit

de Horia Mărieș la 5 mai 2015 - 08:50

@ nelu la 5 May 2015 – 08:09

Multumesc pentru informație. Nu știam. Dar cea are sula cu prefectura?

Eu scriam despre Ferdinand I, Regele României si despre cei care trebuie să-și dea cu părerea despre amplasarea bustului acestuia. În lista mea nu figurează in nici un caz nici Kovacs și nici Ștef.

Eu nu scriam in comentariu despre doamna Ciută.

Vedeti aici, in Anexa 12, cam cine cred eu că ar trebui să-și de cu prețupuțul.
Nu sunt foarte sigur, dar se mai pot face și alte săpături de către cei interesați.
Nu este jobul meu să fac astfel de săpături.

By the way, nici Vulturul de Mare cu Peștele In Gheare Sătmărean nu este pe listă.

http://cultura.ro/uploads/files/OMC_nr._2297_30.04.2014A.pdf

de Horia Mărieș la 5 mai 2015 - 09:19

@nelu

Iată ce zic alții, ceva mai culți și mai deștepți decât mine, din Timișoara, știut fiind că Banatu-i fruncea!

Orice amplasare de statui are nevoie de acceptul Ministerului Culturii

Demersurile pentru ampla­sarea unui bust al unei perso­na­lităţi nu sunt simple.„Se face bustul, iar apoi se solicită apro­barea pentru amplasarea lui pe domeniul public. Comisia de Or­dine Publică este cea care trebu­ie să aprobe amplasarea, iar dacă autorul sau asociaţia care l-a comandat doreşte să îl doneze Primăriei, decizia este aprobată în Consiliul Local”, ex­plică Lăcră­mioara Condea, de la Biroul de Presă al Primă­riei Timişoara.

În plus, lucrarea trebuie aprobată şi de o comisie din ca­drul Ministerului Culturii şi Cul­telor. „Există o comisie pe cultu­ră, e un regim destul de stufos. Trebuie să dovedeşti importanţa ca patrimoniu, ca autor, a ceea ce vrei să omagiezi, se face o pro­punere de către autorităţi, iar comisia o evaluează şi ho­tărăş­te. Noi, pe plan local, ne putem mândri cu unul sau altul, dar nu le putem face la toţi statui. Tre­buie specialişti care să decidă da­că personajele pentru care se do­reşte să se facă un bust înde­pli­nesc toate criteriile”, spune prof. univ dr. Violeta Zonte (foto), direc­torul Direcţiei pen­tru Cultură Timiş.

de Sătmar la 5 mai 2015 - 09:38

O ședință de tot rahatul.

https://vimeo.com/126888753

de Avram Iancu la 5 mai 2015 - 14:27

covaciu si fotbalistu isi tin aproape cu banii orasului pe consilierii lingai care nu sunt buni numai de ridicat mana si de jumulit bugetul orasului. pe cei doi tineri rosii ii are la mana,pe unul cu dosarele de delapidare de la cele 2 banci unde a lucrat iar pe celalalt cu terenurile din domeniul statului..evaporata peste noapte taman in ograda cui trebuie…..la cine se duc produsele de pe terenurile orasului din zona tireamului domnilor primari???? consilierul udemerist jolti nu are ceva incompatibilitate ca doar are firma care face lucrarile masterplanului de la apaserv pe multe zeci de milioane de euroi?
covacistii sunt intrecuti cateodata de caizristi si fac concurs de cine fentează mai mult! cât aţi incasat pe fierul vechi de la centrale tăiat la carei şi vândut la constanta???
care e cotizatia de la colegul fotbalist ce învârte betoanele tar la careii?
cât primiţi de la conducerea fonix pentru a alunga investitorii ce nu dau şpagă pentru că nu au afaceri poluante? românii de sunt discriminaţi la fonix şi sunt repartizaţi mai ales la cazane unde temperaturile sunt insuportabile? colega lui monika de la personal face jocurile covaciste şi ameninţă în stânga şi dreapta că doar finul de la gazetă ţine spatele la ditamai continentul din carei şi nu pe bani puţini!

de nelutu la 5 mai 2015 - 16:32

cam liniste la postari dupa AVRAM IANCU!!!!
pica greu la mat adevarul ?

de silviu la 5 mai 2015 - 22:08

sunt ocupati cu formarea grupului de actiune format din jeno cu gaska flamanda de senzatii tari pe valuta forte.
pensionaru din ianculesti joaca tare la 980 de lei pensie de nevazator si conduce ca bolundu prin oras unde la bloc peste drum de avram iancu!
la ianculesti are o casoaie de seik si cere ajutoare alimentare de la europa ca e handicapat de vedere si trece adressa de la carei ca sa nu vada satenii cum care cutiile cu alimente europene si amaritii raman tot pe dinafara! parteneru de afaceri falimentare a lui jena datornika a iesit la actiune ca nu mai ies banii din pensionari ca si pana acum si anaf sta la usa sa vada daca doamna doctor da bon pentru ce baga oamenii la ea in buzunar

de emil la 5 mai 2015 - 22:54

Horia Maries 5 mai 09:19
Busturile din centrul vechi au oare toate aprobarile necesare? Ma indoiesc, desi…… Parca la cultura era ministru veterinarul Horor.

de sorin florut la 5 mai 2015 - 23:20

Amplasarea unui bust al lui Petofi in centru a intrunit oare toate conditiile cerute? Mai ales ca atitudinea antiromaneasca a respectivului poet nu a fost un indemn la convietuire interetnica, ba chiar dimpotriva, pe de o parte, iar 15 martie 1848, cu acel „unio” de la punctul 12 al proclamatiei pestane nu are nici un motiv de a fi sarbatorit in Romania. Revolutia din Ungaria a mentinut obligatiile feudale in Transilvania, a desfiintat autonomia acesteia, ingloband-o in Ungaria fara acordul, ba chiar impotriva dorintei majoritatii romanesti a populatiei Ardealului. Adica revolutia ungara a devenit in Transilvania contrarevolutie, opunandu-se progresului istoric reprezentat de revolutia romana si de actiunile revolutionare ale sasilor. Ce fel de libertate si mesaj de progres social, politic si cultural sunt acelea care cer moartea unor popoare, disparitia limbii materne a acestora, interzicerea scolarizarii in limbile materne si obligativitatea celei in ungureste? Acestea, ca si multe alte exemple se regasesc de altfel in cuprinsul „petitiunii nationale” adoptate la Blaj in mai 1848, document din care se vede in ce stare sociala, politica, economica si culturala urmau a fi tinuti romanii daca „revolutia” ungara ar fi izbandit. Din aceste motive si din multe altele de acelasi gen, ma intreb daca atitudinile exclusivist ungariste vor folosi cu adevarat macar ungaristilor. Pentru ca, daca manifestarile de tip antiromanesc vor continua nu se stie ce atitudine vor adopta in final, la presiunea alegatorilor, cei de la guvern. In Arad, prin 1925 parca, guvernul liberal a decis demontarea statuii Ungariei mari, pentru ca aceasta devenise un focar de manifestare a revizionismului ungarist. Adica nu au daramat-o in 1919, la eliberarea orasului, cand nimeni n-ar fi avut nimic de comentat in privinta unui simbol ungarist, ci la cativa ani dupa, cand simbolistica ei depasise cadrul legislativ al libertatii de exprimare. De precizat ca statuia nu a fost nici atunci distrusa, ba mai mult, a fost pastrata tot de statul roman, iar acum se gaseste in asa-zisul parc al reconcilierii romano-ungare. Nu este prea clar cine cu cine s-a reconciliat, mai ales ca atitudinea revizionist ungarista a unor cercuri unguresti nu s-a schimbat, importanti oficiali ai statului vecin comitand periodic gesturi provocatoare. Cui foloseste? Crede cineva ca istoria nu se repeta, mai ales cand nu invatam nimic din ea?

de Horia Mărieș la 5 mai 2015 - 23:32

@emil la 5 May 2015 – 22:54

Corectă întrebarea Dvs.
Habar n-am să Vă răspund. Nici nu mi-am pus o astfel de întrebare.
Să se arate public, să se publice in presă, toate aprobările existente pentru busturile din centru (Bd. 16 Decembrie 1918).
Dacă nu sunt aprobări >>> sa fie urgent dărâmate!
Toate.
Simplu.

de Horia Mărieș la 6 mai 2015 - 04:09

Nu există nici o aprobare pentru locul de amplasare a bustului Regelui Ferdinand I de la Comisia Monumentelor din Ministerul Culturii, ci doar o „recomandare” cu valoare de hârtie igienică dată de un poet dus bine cu pluta, unul George Vulturescu alias Pop Silaghi, dar primarul Kovács Jenö merge inainte ca boul, în ciuda opozitiei fățișe a inițiatorilor proiectului și doar ca să le facă acestora in ciudă. Ulciorul nu merge de multe ori la apă, se va întoarce cândva roata, ez nagyon bisztos. A zis bine covaciul: „politicienii sunt vremelnici”. Să bage bine în căpățãna lui patrată chestia asta!

Citez: „După mai bine de un an de discuţii sterile şi atacuri politicianiste, statuia Regelui Ferdinand I va fi dezvelită duminică în municipiul Carei. Statuia a fost realizată de sculptorul Radu Ciobanu, la comanda Consiliului Judeţean Satu Mare. În baza recomandărilor specialiştilor Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare, Consiliul Local Carei a decis ca statuia să fie amplasată în zona dintre Monumentul Ostaşului Român şi Catedrala Ortodoxă. Primarul Eugen Kovacs este de părere că, după consultarea specialiştilor, a fost identificat cel mai potrivit amplasament pentru statuia Regelui Ferdinand I. “Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, am reuşit să găsim locul potrivit pentru această statuie. Astfel, Biserica, Regele şi Armata sunt împreună, în aceeaşi locaţie, după cum au recomandat şi specialiştii Direcţiei Judeţene de Cultură. Nu cred că trebuie să existe un concurs al politicienilor în vederea amplasării de statui. Nu de alta, dar politicienii sunt vremelnici, doar artiştii fiind eterni, prin creaţia lor”, este de părere primarul Eugen Kovacs. Edilul şef a lansat careienilor invitaţia de a participa la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand I, care va avea loc duminică, începând cu ora 12.30. Bogdan Tulbure”

Ăsta, Bogdan Tulbure, la ce echipă mai joacă, de când tulbură și ficiorul ăsta apele prin Carei?

de nicu la 6 mai 2015 - 07:24

…..semneaza in locul finului care a ramas la rubrica de barfe la care se sesizeaza prefectura.
marele roman cum se da eugenica avramica e multumit acum de dispretuirea istoriei romanilor de primarul amic covaci?
ati observat ca si eugeniu si lajos au plecat de la liberali ca sa intre in formatiuni antiromanesti?

de shazam la 6 mai 2015 - 17:53

Locul gasit pentru amplasarea bustului este unul perfect ! Ferdinand a fost o singura data in Carei. De ce atat de mare tam tam ? Are o anumita valoare istorica… si atat.
Pe doamna Ciuta o mananca undeva… nu inteleg de ce se leaga de locatia taxelor locale, a starii civile si a orc-ului. I-a intrebat cumva pe acei oameni daca le place acea locatie ? daca sunt multumiti cu acea locatie ?
Ceea ce nu vede, sau se pare ca nu vrea sa vada, ca e aerisit acolo, este spatiu… Dar se pare ca nu o intereseaza nimic numai sa-si satisfaca propria sa placere, dar poate ca o sa-i convina la doamna Ciuta sa stea la coada in frig, batuta de zapada si ploaie, pe culoarul exterior in noua primarie cand va mai merge la recom pentru un certificat constatator, sau sa-si plateasca taxele locale.

de Horia Mărieș la 6 mai 2015 - 20:00

@shazam la 6 May 2015 – 17:53

Respect dreptul la liberă exprimare, vezi articolul 30 din Constitutia Romaniei.
Și un SHAZAM are (incontestabil) acest drept.

Doar ca se pare că-si scrie comentariul de undeva din Iran (judecând după rezonanța aliasului) sau că face deducții exact ca și aplicația Shazam disponibilă în magazinele Apple și Android, cea care recunoațte muzica și Tv din jurul său.
Adică deducții și afirmații fantasmagorice.

Mai citește neamule nițel, ca să afli răspunsul la întrebarea pe care singur ți-o pui și anume – De ce atât de mare tam tam ? (Ferdinand I Regele României) are o anumită valoare istorica… și atât.

Mai scoate-ți din când în când căștile cu care asculți muzică din urechi și citește.
Ca să mai afli cum e cu valorile alea istorice.
Ca de exemplu, citește asta de mai jos, ca să te lămurești. Fă un mic efort. Măcar atât. Sper să și înțelegi, adică să pricepi.

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ferdinand_I_de_Hohenzollern-Sigmaringen

de Buletin de Carei la 6 mai 2015 - 20:01

Locul gasit pentru bust nu are aprobarile legale de la Comisia Monumentelor si nici de la Consiliul Local,care a aprobat doar zona de amplasare nu si locatia exacta. Careiul face parte din Romania si are o istorie unica din care face parte si regele Ferdinand despre ale carui realizari nu stiti prea multe. Taxele locale se pot plati si online, nu e obligatoriu sa stai la coada. Va sugeram sa il convingeti pe primarul Kovacs sa isi plateasca datoriile la bugetul de stat ca sa beneficieze medicii si profesorii si politistii de mariri de salariu sau daca vreti altfel, ca sa mai reducem din datoriile orasului. Pentru primaria Carei au fost alocati 2 milioane de euro tocmai ca sa incapa toate serviciile in cladirea primariei. Un proiectant profesionist rezolva problema impartirii spatiilor din primarie, fara a fi necesara stationarea inafara cladirii. Daca se considera ca spatiul de la fosta cazarma e unul potrivit, ce a impiedicat primaria sa obtina avizele necesare? De ce se muta daca totul e legal?

de Cyanide la 12 noiembrie 2016 - 11:35

https://www.youtube.com/watch?v=PZPjmOISfEk

Imagini cu regele Carol in Carei

Raspunsuri

Lasati un comentariu