Scandalos: Administraţia locală a amplasat în Carei bustul regelui Ferdinand fără avizele necesare

• publicat la: 20 mai 2015
Scandalos: Administraţia locală a amplasat în Carei bustul regelui Ferdinand fără avizele necesare

În municipiul unde se exploatează în scop comercial  resursa  naturală apă geotermală fără nici un fel de  autorizaţie , unde se reabilitează o clădire din fonduri europene cu destinaţia Centru Social şi se  „umple”  cu serviciile din primărie care au orar cu publicul larg  numai pentru a nu deranja liniştea din jurul birourilor primarilor, unde se stabileşte prin hotărâre de CL asfaltarea drumurilor  cu credit furnizor pe cinci ani iar apoi, în urma desemnării prin licitatie a câştigătorului lucrărilor  i se face plata integrală ( ignorând o hotărâre de CL)  prin contractarea unui nou credit care include şi dobânda şi ratele pe cei 5 ani, ce mai contează amplasarea unui bust pe domeniul public fără nici o autorizaţie de la Comisiile de resort din subordinea Ministerului Culturii?

Menţionam la data de 7 mai 2015, cu 3 zile înainte de operaţiunea de dezvelire a bustului suveranului Ferdinand al României, că nu există nici un fel de aprobări de la comisiile de specialitate pentru acel loc de amplasament, de lângă sensul giratoriu şi nu lângă Biserica Ortodoxă cum eronat se specifică.  Dacă se dorea să fie lângă Biserica ortodoxă, ar fi trebuit contactati preoţii pentru a li se cere acordul de a-l amplasa în apropierea ei. Aşa cum este acum aşezat, bustul este lângă trotuarul din colţul sensului giratoriu.

Am încercat să aflăm care a fost arhitectul care a semnat pentru acest amplasament şi apoi cine din subordinea Ministerului Culturii şi-a dat acordul favorabil amplasării acestui bust într-un loc total nepotrivit, în condiţiile în care în locurile vizitate de regele Ferdinand în mai 1919 nu a fost dorită amplasarea ,de către  consilierii UDMR.

In data de 6 mai 2015, am luat legătura cu secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor din Oradea, care a afirmat că până la acea oră nimeni din judeţul Satu Mare nu a solicitat vreo aprobare pentru un amplasament al bustului regelui Ferdinand. In aceiaşi zi a avut loc  şedinţa lunară în care se discută şi se acordă aprobările pentru amplasarea de statui sau busturi în judeţele arondate.

În data de 11 mai 2015, am mai luat încă odată legătura cu secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor din Oradea, acesta confirmând faptul că nu a apărut nici o solicitare în acest sens.

Tot în cursul săptămânii trecute, am  solicitat informaţii legate de existenţa vreunui aviz pentru acel amplasament de la  Compartimentul  Monumente de For Public si Arhitectură Contemporană din cadrul Ministerului Culturii din România.

Răspunsul nu lasă loc  de interpretări….

…………………………………………………….

Ministerul Culturii – Monumente de For Public

To

Buletin de Carei Carei

Today at 1:43 PM

Buna ziua,

Dupa cum v-am comunicat anterior, amplasarea bustului Regelui Ferdinand al Romaniei in mun.Carei a fost realizata fara avizul Ministerului Culturii, eliberat in baza analizei Comisiei Nationale pentru Monumente de For Public, potrivit prevederilor legii 120/2006 a monumentelor de for public.

Cu stima,

……

Inspector

Ministerul Culturii

Directia Generala Juridica si Patrimoniu Cultural

Compartiment Monumente de For Public si Arhitectura Contemporana

Bd. Unirii, nr. 22, sector 3, 030833, Bucuresti
Tel/Fax: 021 / 222.32.13

……………………………………………….

Cu alte cuvinte, primăria Carei  a indus în eroare toate instituţiile judeţene care au participat la ceremonia de dezvelire a bustului regelui Ferdinand din data de 10 mai 2015. Nu există nici o aprobare de la comisiile din subordinea Ministerului Culturii din România. Până şi Prefectul judeţului a fost indus în eroare.  Legile din România să fie valabile doar pentru românii care îşi plătesc taxele şi impozitele iar cei care sunt datori la bugetul de stat  fac excepţie?

Solicitarea amplasării unui bust al regelui Ferdinand în municipiul Carei a aparţinut consilierilor liberali care au depus un proiect de hotărâre încă din luna aprilie 2014, pentru ca la aniversarea a 95 de ani de la vizita suveranului în Careii Mari să poată fi organizată dezvelirea festivă a bustului.

Proiectul a fost amânat de primar pe motiv de…campanie electorală , fiind reintrodus în şedinţa din 24 iunie 2014. Locul de amplasament solicitat a fost parcul din jurul Castelului, vizitat de familia regală în mai 1919.

Primarul Kovacs a afirmat în acea şedinţă că nu are acceptul urmaşilor grofilor pentru un astfel de amplasament, deşi castelul se află în patrimoniul Consiliului Local, ca bun al statului român.

”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.  Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”  sunt afirmaţiile primarului de la şedinţa din 24 iunie 2014, consemnate în Procesul Verbal al şedintei respective.

Iniţiatorii proiectului au depus în 2014 inclusiv un plan de situatie în care era marcat exact locul dorit, spre deosebire de locul actual de amplasament care nu a fost menţionat decât cu o săptămână înainte de data dezvelirii deci nu avea cum să obţină de la comisiile zonale vreo aprobare.

Pentru bustul regelui Ferdinand au fost solicitate pe parcursul unui an de zile 4 locaţii diferite, în parcurile oraşului, toate propunerile fiind respinse de către consilierii UDMR.

În ajutorul acestora, Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare a emis o adresă către primăria Carei, prin care se recomanda amplasarea busturilor personalităţilor româneşti doar în anumite perimetre, statornicite pe baza mentalităţilor locului, pe axa drumului DN 19, din raţiuni ce depăşesc puterea de înţelegere a unui cetăţean european.

Cert este că urmare a acelei adrese a unei instituţii din subordinea Ministerului Culturii, în municipiul Carei nu va fi posibilă amplasarea de busturi româneşti decât în apropierea Monumentului Ostaşului Român.

Nici măcar locul propus în această adresă nu a fost respectat. Să fie acesta motivul pentru care nu a fost înaintat un dosar complet de solicitare a unei aprobări în timp util?

Tot în cadrul şedinţelor Consiliului Municipal Carei a fost respinsă total amplasarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu şi al fostului prim ministru Ionel Brătianu.

 

Documentaţia necesară obţinerii avizului COMISIEI NAŢIONALE PENTRU MONUMENTE

1. Adresă către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural – Direcţia Monumente de For Public şi Arhitectura Contemporana, din partea Direcţiei Municipiului Bucureşti/Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional.

2. Avizul Direcţiei Municipiului Bucureşti/Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional.

3. Certificat de Urbanism, eliberat de Consiliul Local în raza căruia se propune lucrarea.

4. Plan de încadrare zonală, eliberat de Biroul de urbanism teritorial sau de alte foruri în măsură.

5. Plan de situaţie, elaborat de un arhitect cu drept de semnătură.

6. Desfăşurare perimetrală, elaborată tot de către un arhitect.

7. Fotomontaj loc amplasare + lucrare (colaj fotocopiat sau prelucrare computerizată) pentru obţinerea unei imagini cât mai apropiate de ansamblul final.

8. Fotografii ale machetei lucrării, format A4, din cel puţin trei unghiuri. Fotografiile trebuie să fie clare şi să permită observarea detaliilor. în cazul portretelor, detaliile vor fi prezentate separat.

9. Macheta propriu-zisă: la cererea Comisiei.

10. Susţinere teoretică (motivaţie), maximum 1.000 cuvinte.

11. Curriculum Vitae al autorului/autorilor lucrării din care să reiasă calitatea de absolvent/absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior de specialitate.

12. Documentaţia se va prezenta într-un dosar tip (cu şină).


	
	
		
       

comentarii

de Horia Mărieș la 21 mai 2015 - 03:34

Aș vrea să citesc acum și aici comentariile pertinente și în versuri vis-a-vis de răspunsul din data de 19 mai 2015 ora 13:43 al Ministerului Culturii,
Directia Generala Juridica si Patrimoniu Cultural,
Compartimentul Monumente de For Public si Arhitectura Contemporană, ale vulturescului kulturnic județean secu-tuit de vlagă precum și cele agramate ale preșului pe județ, incompetenții iresponsabili trădători de neam care au „aprobat” cu de la sine putere amplasarea „în giratoriu” a bustului regelui Ferdinand I al României, numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

Cum ar fi de exemplu, un comentariu versificat, asemănător cu fragmentul din poezia „Tratat despre Ochiul Orb”, datorat aceluiași celebru scribalău, dedat la alcool:

Numai noi suntem:
eu
Și
Ochiul
Orb.
Beau un pahar de alcool.
Femeia așteaptă îmi bate la ușă.
Îi intind și ei un pahar.
Are genunchii
sălbatici și coasta turbată.
……………
Ochiul
Orb ezită.
Apoi se mișcă cu tot frigul din el cuprinzându-ne.
Clipește?
Lacrimează?
Tãnăra femeie vibrează în așternut.
Ea nu știe că
Ochiul
Orb ne privește că este o gură carnivoră prin care ne inghite neantul că este un canal vorace pe unde năvălesc animalele spaimelor noastre clămpănind din dinți.

(E mare poiată individul ăsta, după cum bine se vede, îl bate sigur – la barbut – până și pe Eminescu.)

Părerile analfabeților penali, adică ale primașul, ale vicepreșului pe județ, ale deputatului traseist mereu văpsit/cănit în cap, prezenți și ei la „dezvelire”, nu mă mai interesează oricum de nici o culoare. N-ai ce scoate din ei.

Credeți că cei amintiți iși vor cere vreodată scuze publice careienilor pentru incompetența și iresponsabilitatea de care au dat dovadă?

Aiurea. Nici o speranță.

de sorin florut la 21 mai 2015 - 15:06

Busturile din centrul vechi (inclusiv parcul dendrologic) au avizele necesare?

de Levente la 22 mai 2015 - 09:49

lege exista si se aplica numai pentru cei saraci si fara functii ???? ce face politia si parchetul si prefectura care mereu se sesizeaza dupa ce finul primarului kovacs scrie in gazeta pesedista? o sok nep e pentru platit numai darile???

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 11:47

Szasz Loránd (în special), Boros Ernő, Adrian Ștef (pe blog), Megyeri Tamás Robert și alții s-au strofocat care mai de care și cât i-a dus pe ei mintea lor de pitencantropi pupincuriști îndatorati primașului Kovács să-l scoată nebun pe șoferul care și-a spus răspicat, în felul lui, părerea, cu ocazia „dezvelirii” ce a avut loc în ziua de 10 mai 2015, de ziua Națională a Regalității.

Au fost extrem de revoltați, au fost extrem de ofuscați indivizii fiindcă un oarecare, căreia nici un fel de lege existentă în țara asta nu-i interzice acest drept, a propus deschiderea unei liste de subscripție, în semn de solidaritate pentru gestul lui, care a arătat de fapt întregii țări că el încă mai are sânge în instalație și că odată adusă la limita răbdării extreme, în punctul ei de fierbere, până și mămăliga românească mai poate exploda, inițierea unei chete pentru a-l ajuta pe șoferul respectiv să-și poată plăti amenzile date cu infinită sete de răzbunare de jandarmi și de polițiștii rutieri, la ordinele mai marilor județului, numiții baroni locali, grófii Govor și Ștef, suspectați din ce în ce mai mult în ultima vreme de comiterea unor infracțiuni penale.

Nu comentez in nici un fel, nu-i iau apărarea in nici un fel șoferului pentru tot ce a făcut în Carei înainte de 10 mai a.c. și după 10 mai a.c. Este un om în vârstă de 60 de ani, major și vaccinat, răspunzător pentru faptele sale, dacă este sănătos la cap. Iar dacă se va constata că este bolnav, atunci este cazul ca omul respectiv să fie tratat sau să fie lăsat să se trateze, fiindcă este și el un om, un cetâțean român cu drepturi garantate de Constituție, iar amenzile care i s-au dat, învinuirile penale care i s-au adus, să fie anulate, respectiv să fie evaluate și judecate ca fiind făcute de un om care nu se afla în deplinătatea facultăților sale.

După câte știu eu, Szasz Loránd (în special), Boros Ernő, Adrian Ștef (pe blog), Megyeri Tamás Robert și alții, n-au fost (încă) internați în nici un fel de spital psihiatric, deci este de presupus că s-au aflat în deplinătatea facultăților lor mentale atunci când au umplut de revoltă și de minciuni scabroase ziarele sătmărene.

Dacă toți cei amintiți mai sus sunt într-adevăr întregi la cap, dacă n-au de loc probleme la mansardă, îi provoc pe această cale să comenteze în hârțoagele (ziare tipărite sau online) în care își scribăluiesc de obicei opiniile deșănțate, adevărul că „amplasarea bustului Regelui Ferdinand al Romaniei in municipiul Carei a fost realizată fără avizul Ministerului Culturii, eliberat în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, potrivit prevederilor legii 120/2006 a monumentelor de for public” – deci ilegal, iar primarul municipiului Carei a săvârșit un nou ABUZ ÎN FUNCȚIE, faptă prevăzută și pedepsită de legea penală.

Acum să vă văd deștepților, ce scuze și minciuni o să mai inventați!

În alegațiile voastre puteți face referire fără nici o reținere la faptul că v-a provocat un oarecare prin intermediul unui comentariu postat la subsolul unui articol postat în BdeC. Vă dau voie. Ba mai mult, vă permit să-mi menționați și numele dacă este cazul. Eu nu semnez niciodată comentariile din BdeC ascunzându-mă după alias, după o poreclă, așa cum mai fac uneori unii dintre cei nominalizați mai sus.

Hai, curaj găină, că te tai!

Raspunsuri

Lasati un comentariu