BAC 2015. Primele impresii ale absolvenţilor de la Liceul Teoretic

• publicat la: 8 iunie 2015
BAC 2015. Primele impresii ale absolvenţilor de la Liceul Teoretic

Sesiunea examenului de Bacalaureat 2015 a debutat luni, 8 iunie şi la Carei cu proba orală la Limba si literatura română care se va desfăşura  pe parcursul a 3 zile.  În perioada 8 – 26 iunie se vor desfăşura probele orale de competenţe lingvistice şi digitale în incinta fiecărui liceu din municipiu.

Pentru susţinerea examenului de BAC 2015, în sesiunea iunie-iulie , s-au înscris  la nivel national 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulți decât în sesiunea similară a anului trecut.

O noutate a acestei sesiuni a examenului de bacalaureat constă în faptul că în centrele de examen există şi supraveghere audio, pe lângă cea video, pentru   a se reduce probabilitatea ca absolvenţii să colaboreze.

La nivelul judeţului Satu Mare s-au înscris 2.667 candidaţi, din care 2.392 candidaţi din promoţia curentă şi 275 candidaţi din serii anterioare. De fapt, promoţia 2015 a clasei a XII-a din judeţul Satu Mare numără 3.349 de absolvenţi, de unde rezultă că 957 dintre ei nu s-au înscris la Bac. Altfel spus, participă la examen doar 79% dintre absolvenţi.

Dimineaţa,de la ora  9,00, a început proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la Limba şi Literatura română  care a constat in extragerea unui subiect, rezolvarea cerinţelor date, prezentarea  răspunsului şi exprimarea ideilor desprinse în mod fluent şi corect. Rezultatul obţinut de fiecare candidat nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu.

La Liceul Teoretic s-au înscris 178 de candidaţi pentru cele două zile de examen la proba orală de Limba şi Literatura română.

Elevii au intrat pe rând în sala de evaluare, conform orei la care au fost programati. La ieşire, candidaţii erau relaxaţi pentru că  au scăpat de emoţii şi pentru că au avut de rezolvat subiecte accesibile, de nivel mediu, potrivit celor afirmate de ei, iar  de acum mai aşteaptă  să afle calificativul pe care l-au obţinut.

Unul din absolventii cu care am stat  de vorba este Beiland Arnold, elevul  premiat pentru performantele sale de Consiliul Local Carei, in cadru restrans, nu la festivitatea de absolvire din curtea liceului si fara a fi  anuntate nici cadrele didactice si nici elevii.

Pentru Arnold proba de competente a trecut cu bine, cu putine emotii.

,, Am primit un subiect destul de uşor, un text argumentativ de la un autor necunoscut de mine şi tema a fost ,,importanţa lecturii în viaţa unui tânăr’’. Au fost nişte cerinţe, de exemplu cine ar putea fi receptorul comunicării, ce tip de text este şi care sunt ideile prezentate şi la subiectul 2 trebuie să-mi dezvolt o opinie  tot despre importanţa lecturii în dezvoltarea personală.  Am puţine emoţii pentru probele scrise la română şi la maghiară, acolo trebuie să şi învăţ, pentru că matematica şi informatica sunt lejere pentru mine. M-am decis să merg la Cluj, la Facultatea de Informatică, la Universitatea  Babeş-Bolyai pentru că îmi doresc  să ajung  programator şi să lucrez în domeniul IT, probabil în ţară.

O altă candidată, Denisa Maria Bâc Demian , absolventă a profilului matematică-informatică, ne-a declarat:

,,După părerea mea, am primit un subiect mediu, să zic, nici foarte greu, dar nici prea uşor..A fost ca experienţă, destul de ok . Încă nu am primit rezultatul, probabil  pe parcursul săptămânii vom afla. Am emoţii pentru probele care vor urma, dar acum  în mare parte, la biologie mai mult, dar şi la mate şi la română, din toate câte un pic. Vreau să dau la Facultatea de Jurnalism din cadrul UBB Cluj Napoca.’’ 

,,Pot să zic că am avut de rezolvat un subiect de nivel mediu. M-am descurcat bine, nu cred că vor fi probleme. Am emoţii mai mari pentru proba la biologie şi pentru notele pe care le voi obţine la bacalaureat, pentru că am nevoie de medii mari. Voi merge la Facultatea de Medicină Veterinară la Cluj, ne-a spus Andreea Bertalan, absolventă a Liceului Teoretic, profilul matematică-informatică.

 Ciclul probelor scrise  din cadrul sesiunii curente vor începe cu proba la limba şi literatura română, care se va desfăşura , luni, 29 iunie. Va urma apoi  marţi, 30 iunie, proba scrisă la limba maternă. Proba obligatorie a profilului este programată pentru  miercuri, 1 iulie.

Ultima probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării – va avea loc, vineri, 3 iulie.

În data de  6 iulie  vor fi afişate primele rezultate şi vor fi depuse contestaţiile în intervalul orar 16.00 – 20.00. Acestea vor fi soluţionate în intervalul 7-9 iulie,  urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc în data de 10 iulie.

 AnaMaria Roman

comentarii

de dimitriu radu mihai la 9 iunie 2015 - 05:02

le doresc succes tuturor candidatilor care sustin bacalaureatulsa il treaca cu bine,succes la eusita la facultate,de asemenea felicit intre corpul didactic pentru efort urile pe care le fac si multa seriozitate si intransigenta la acest examen!

Lasati un comentariu