Biserică ortodoxă bizantină de secolul X descoperită la Alba-Iulia

• publicat la: 30 iunie 2015
Biserică ortodoxă bizantină de secolul X descoperită la Alba-Iulia

În investigațiile pe care le-a făcut acum două săptămâni prin Transilvania, regizorul şi scriitorul Daniel Roxin ajuns și în Alba Iulia, locul Unirii de la 1600… Aici, dar și în alte părți din Transilvania, se duce o luptă teribilă, mai mult din umbră, între cei care doresc să aducă la lumină istoria noastră și cei care o vor îngropată, pentru că nu le slujește interesul. Bătălia pentru primordialitatea locuirii în Ardeal este terminată doar în varianta oficială a indivizilor așa-ziși corecți politic, care nu vor să-și supere stăpâni titrează site-ul Cunoaşte Lumea.

Ei bine, dacă în urmă cu câteva secole, atât sașii, cât și ungurii se pretindeau urmași ai… dacilor (scriind și cărți pe astfel de teme fanteziste), scopul acestor pretenții fiind acela de a-și justifica „drepturile istorice” în Transilvania, astăzi, când este evident că doar românii pot vorbi despre o astfel de continuitate, se fac eforturi pentru a-i îngropa pe DACI cât mai mult, pretinzând, printre altele, că românii de astăzi nu prea mai au nicio treabă cu geto-dacii, din punct de vedere al continuității istorice.

Desigur, îngroparea istoriei noastre nu se rezumă doar la geto-daci. Pe lângă continuitatea geto-dacică, sunt și alte momente ale istoriei care s-ar dori trecute sub tăcere, scoase din conștiința omului de rând. Astfel, probele existenței valahilor (românilor medievali) în Transilvania, la venirea ungurilor, sunt o altă problemă pentru nucleele antinaționale din Cluj Napoca, Alba Iulia sau alte orașe din țară, care ne-ar vrea ajunși aici după venirea ungurilor.

Vă reamintesc că cetățile lui Glad (județul Timiș), Gelu (județul Cluj) și Menumorut (județul Bihor), conducătorii valahilor din Transilvania secolului IX, care s-au confruntat cu ungurii,la sosirea acestora, sunt aproape abandonate – nu numai că nu sunt indicatoare spre ele sau panouri explicative lângă acestea, dar mai mult decât atât, în cetatea lui Menumorut este amenajat un teren de fotbal și vestiare, iar în cetatea lui Gelu se cultivă porumb. De necrezut, nu-i așa? Oare cei responsabili de aceste obiective, fie ei din mediul științific, fie ei politicieni, nu știu, nu-i duce capul sau sunt rău intenționați? Pentru mai multe detalii, citiți articolul pe care l-am scris pe această temă, aici: http://www.cunoastelumea.ro/se-petrec-lucruri-incredibile-in-cetatile-medievale-ale-lui-gelu-si-menumorut/

Ei bine, în acest context, parcă putem înțelege situația incredibilă și impardonabilă pe care o prezint mai jos…

Astfel, la solicitarea unor reprezentanți ai Catedralei Romano Catolice “Sf Mihail” din Alba Iulia, catedrală construită în secolul XIII, s-au făcut anumite cercetări arheologice în piața din fața catedralei unde existau dovezi că s-ar găsi rămășițe materiale ale unei construcții mai vechi decât catedrala, lucru care ar fi întărit teza potrivit căreia ungurii au fost primii aici, dacă aceste urme ar fi fost tot ale lor.

În contextul amenajării Cetății Alba Iuliei, s-a trecut și la investigarea arheologică a acestui spațiu unde, SURPRIZĂ, nu s-au găsit urme ungurești, ci zidurile primei Episcopii Bizantine din această parte de lume, unde se rugau românii, încă din secolul X (zece), lucru pe care l-au făcut și în secolul următor. Cu alte cuvinte, această zonă era una populată de români, de români cu continuitate istorică, de români creștini și nu de unguri.

integral pe napocanews.ro

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu