Comemorarea refugiaţilor la Ianculeşti

• publicat la: 20 iunie 2015
Comemorarea refugiaţilor la Ianculeşti

Începând din 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie. Sărbătoarea anuală este marcată de o varietate de evenimente în peste 100 de ţări, inclusiv în Europa Centrală, şi implică persoane oficiale din guverne, organizaţii non-guvernamentale şi persoane implicate în domeniul umanitar, celebrităţi, civili şi refugiaţii înşişi.

Pe 14 decembrie 1950, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a înființat Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR). Agenția este mandatată să conducă și să coordoneze operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile și bunăstarea refugiaților, arată UNHCR România pe site-ul său oficial.

UNHCR este prezent în România începând cu septembrie 1989, când a fost deschis un birou de legătură la invitația guvernului român. Pe 7 ianuarie 1991, România a aderat la Convenția de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatului și la Protocolul adițional al acesteia din 1967, iar în 1992 s-a deschis Reprezentanța UNHCR în România, potrivit sursei citate.

Încă de la început, UNHCR a oferit asistență tehnică guvernului român pentru îmbunătățirea sistemului de azil și a condițiilor de primire și cazare, dar și pentru implementarea unor programe coerente de integrare pentru cei cărora li se acordă o formă de protecție (statutul de refugiat sau protecție subsidiară).

In acest an se vor implini 75 de ani de la drama românilor  în urma odiosului Dictat de la Viena din vara anului 1940, când a avut loc cedarea sub imperiul forţei statelor revizioniste a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului de Nord- Est şi Cadrilaterului.

De-a lungul timpului au fost organizate ample manifestări pentru a marca trista comemorare a  ororilor suferite de poporul român afectat de acele decizii străine .

La 75 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena în urma căruia românii au fost expulzati departe de casele lor,  ianculeştenii  pot depune  o jerbă de flori şi aprinde o lumânare la troiţa din mijlocul satului. De acest privilegiu nu pot beneficia încă românii din Carei ai căror  părinţi şi bunici au fost expulzaţi între 1940 şi 1942.

Sâmbătă 20 iunie 2015, refugiaţii rămasi în viaţă ,împreună cu preşedintele Asociatiei Colonia Motilor,Ciprinan Chiorean si cu  preşedintele ASTRA Carei,Daniela Ciută, au depus jerbe de flori la troiţa din mijlocul satului.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 20 iunie 2015 - 17:30

Am citit pe undeva că un anumit domn, mare profesor universitar (sau tovarăș, nici nu știu cum i-ar plăcea să-i spun) „În prezent îndeplineşte următoarea funcţie publică: Preşedintele Asociaţiei Judeţene Satu Mare, a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Diktatului de la Viena din 30 August 1940”

La Ianculești, oare despre ce a fost vorba?

Nu cumva despre:

„In acest an se vor implini 75 de ani de la drama românilor în urma odiosului Dictat de la Viena din vara anului 1940, când a avut loc cedarea sub imperiul forţei statelor revizioniste a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului de Nord- Est şi Cadrilaterului.”… „La 75 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena în urma căruia românii au fost expulzati departe de casele lor, ianculeştenii pot depune o jerbă de flori şi aprinde o lumânare la troiţa din mijlocul satului. De acest privilegiu nu pot beneficia încă românii din Carei ai căror părinţi şi bunici au fost expulzaţi între 1940 şi 1942.”….”Sâmbătă 20 iunie 2015, refugiaţii rămasi în viaţă, împreună cu preşedintele Asociatiei Colonia Motilor, Ciprian Chiorean si cu preşedintele ASTRA Carei, Daniela Ciută, (nota H.M.: 16 persoane in total) au depus jerbe de flori la troiţa din mijlocul satului.”

Nu credeți și Dvs., la fel ca mine, că cel ce „În prezent îndeplineşte funcţia publică de Preşedinte al Asociaţiei Judeţene Satu Mare, a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Diktatului de la Viena din 30 August 1940” ar fi trebuit să fie
OBLIGATORIU,
MORT COPT,
CHIAR ADUS PE TARGĂ cu SMURD sau
IN CĂRUCIORUL PE ROTILE
prezent la această acțiune?

Eu unul cred că da.
Dar nimeni nu vă impiedică să aveți o cu totul altă părere.
De gustibus non disputandum.

Dar la ce să mă aștept de la un nesimțit, de la un fost ștab comunist, de la un fost prim-secretar PCR de Carei (primar) în perioada 1973-79, oraș de care ține și satul Ianculești?

Răspunsul este unul foarte simplu: La nimic bun!
Lupul își schimă părul, dar năravul ba.
Părerea mea.
Q.e.d.

de Vanca Tiberiu la 20 iunie 2015 - 17:40

Felicitări Ianculeşteni!

de Horia Mărieș la 20 iunie 2015 - 17:46

P.S.

Nu trebuie să mă abțin să scriu aici că fostul primul secretar P.C.R. și-a mai „tras”, pe lângă functia amintită deja mai sus și alte două functii postdecembriste și anume pe cele de Vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic, cu sediul în Cluj-Napoca si de Prim-Vicepreşedinte al Asociaţiei Holocaustului din Ardealul de Nord, 1940-1945.

Cel puțin prima din acestea două il obligau să fie prezent mort-copt in ziua de 20 iunie a.c. la Ianculești.

Oare cãt de aproape de infinit poate fi neobrăzarea și tupeul unora?
Este foarte greu de răspuns la această intrebare după tot ce ne-a fost dat să vedem în ultimii 25 de ani de așa numită „democrație”.

de zsolti la 20 iunie 2015 - 19:06

jeno poate dormi linistit ca horika a gasit alta jucarie pentru el.

de Horia Mărieș la 20 iunie 2015 - 19:27

@zsolti

N-ai vrea matale cumva sa ma pupi drept in fund?
Atunci:
https://www.facebook.com/gabriel.orosz.5/posts/903757989669140

de zsolti la 20 iunie 2015 - 19:36

la tine injuraturile tin loc de explicatii civilizate tatuka?
numai jeno mai injura atata de mult ca si tine!

de Horia Mărieș la 20 iunie 2015 - 19:50

zsolti

Cretinaș, când (mă refer la istoria recentă, la cea contemporană), ai avut matale, ai produs matale o explicație civilizată, logică, argumentată care să depășească lungimea a 10 cuvinte?

Fii te rog bun, aratămi-o si mie, trimite-mi link-ul, fiindcă sunt chiar curios.
După ce imi trimiti, mai putem dialoga, mai putem sta de vorbă.
Până atunci, NU.
NU stau la palavre cu cei care n-au cel putin doi neuroni.

M-am săturat de tembeli.

de fan zsolti la 21 iunie 2015 - 06:05

hajra zsolti!!!

Lasati un comentariu