Fără Zilele oraşului Carei

• publicat la: 30 iunie 2015
Fără Zilele oraşului Carei

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, nu se vor organiza Zilele oraşului Carei. In locul acestei manifestări se vor organiza evenimente culturale  sub genericul AugustFest .

Marti, 30 iunie 2015, a avut loc sedinta ordinară a Consiliului Local Carei. Pe ordinea de zi a figurat si Proiectul  de hotărâre privind aprobarea organizării Festivalului,,AUGUSTFEST,,2015, ca  manifestare  înlocuitoare pentru Zilele oraşului.

Potrivit celor declarate de Bogdan Georgescu, directorul Directiei de Cultură Carei, AugustFest se află la cea de-a opta editie si până acum activităţile din cadrul festivalului au reunit în jur de o mie de spectatori pe seară.

„În funcţie de buget aducem trupe cunoscute, dar vrem să promovăm şi formatiile  locale. Nu e nevoie de servicii de alimentaţie publică speciale în această perioadă mai ales că nu  avem infrastructura necesară pentru aşa ceva” a mai adăugat Bogdan Georgescu.

Pentru cele 7 zile de manifestări culturale, până în prezent a fost alocat un buget de 98.000 lei din bugetul local. Primarul Kovacs a intervenit afirmând că  nu mai este oportună organizarea Zilelor Orasului.

,,Mă bucur că este si  presa prezentă. Eu zic să trecem de etapa ,,Zilele Oraşului’’ pe care am transformat-o într-un bâlci, cu mulţi comercianţi, cu mici şi bere   nesănătoase. Vor fi şi nemulţumiţi, mai ales din comunele învecinate, care nu vor putea veni la mititei.  Să finanţăm mai bine aceste festivale tip August Fest, ca să dăm exemplu.  Sătmărenii au luat-o pe alte genuri dar în Europa este  altă tendinţă” a mentionat primarul Kovacs.

AugustFest se va desfăşura în perioada 2-9 august 2015 iar organizatorii vor face cunoscut programul în momentul finalizării lui, după ce vor incerca să mai identifice sponsori.

comentarii

de dimitriu radu mihai la 1 iulie 2015 - 05:10

hotararea este foarte buna ,mai bine acesti bani i-ati investi intr-un loc in care sa le faceti case sau un bloc pentru cetatenii rromi care sunt si ei ai nostrii si care acum sunt dispersati pe tot teritoriul orasului ,nu sa ne amintim de ei numai din patru in patru ani cand le solicitam votul si atunci cu multe dar foarte multe promisiuni de care se uita imediat ce alegerile su luat sfarsit si cei care au promis se vad confortabil in jilt/Trebuie sa se gandeasca bine autoritatile locale la acest fenomen foarte important.!

de Anomim la 1 iulie 2015 - 08:21

Iara se fura si aicia in careei de acea nu se mai face zilele careiului ca sa aiba primarul sa isi bage in casa rusine

de CORIIII la 3 iulie 2015 - 21:32

cata retinere are kovacs pe salar cate datoriii areeeee..??????obositub asta minte de ingheata apa si vara a promis ca face drumurile si curentu in viiile tireamuluiiii a promis in direct la nord-vest tv..?????

de Horia Mărieș la 5 iulie 2015 - 02:44

Pe o carte poștală ilustrată (pe képeslap, pe „anzix”) o locuitoare a Careiului, doamna Botan-Simon Hajnalka, ridică o problemă de bun simț.

Dânsa este de părere că dacă s-au investit sume de loc de neglijat, provenite din bugetul local, din fonduri guvenamentale, sau din fonduri europene în proiecte cum ar fi de exemplu „Reamenajarea str. 1 Decembrie 1918 Carei – axa de dezvoltare”, „Realizare parc în centrul municipiului Carei”, etc., proiecte care au condus, incontestabil, la imbunătățirea aspectului stradal în zona centrală a orașului, atunci se impune ca și aspectul estetic al magazinelor și al localurilor (indeosebi a vitrinelor acestora), care se află pe artera centrală a orașului, să fie corespunzător, să fie la nivel european. Subscriu in totalitate la această opinie și sunt de părerea că doamna Botan-Simon Hajnalka are perfectă dreptate. Apreciez pozitiv faptul că dânsa, ca locuitor al Careiului, a ridicat această problemă, dovedind că „îi pasă” și că se implică în viața comunitară. Ar fi foarte bine dacă ar fi cât mai multe astfel de „inițiațive cetățenești” în Carei, dar nu numai in acest domeniu.

Dânsa consideră că deși această sarcină este in primul rând apanajul proprietarilor magazinelor și al localurilor respective, totuși, administrația locală, Primăria Municipiului Carei ar trebuie să se implice și ea. Neapărat.

Sugerează și faptul că in Consiliul Local al Primăriei Municipiului Carei ar trebui să se adopte o hotărâre care să fixeze reguli, norme clare privind modul în care se impune a fi aranjate vitrinele aflate pe artera centrală a orașului (de exemplu: fără inghesuirea exagerată a mărfurilor in vitrină, fără nici un fel de afișe, anunțuri, hãrțoage lipite pe sticla vitrinelor atât în exterior cât și in interior, obligativitatea reînoirii la anumite perioade de timp a aranjamentului, obligativitatea unui aranjament special al vitrinelor in zilele de sărbătoari oficiale, etc.). Nu cred că este exagerat dacă afirm că acest lucru este „în linie” și cu recenta hotărâre adoptată in Consiliul Local, referitoare la faptul că de acum incolo se renunță la „Zilele orașului” care aveau de fapt un aspect de bâlci de la țară și că vor avea loc doar festivaluri culturale gen „AugustFest”. Ar mai fi probabil și alte aspecte de natură estetică, referitoare la centrul orașului, de discutat în context ce ar trebui reglementate printr-o astfel de hotărâre a CL al Primăriei Municipiului Carei, cum ar fi de exemplu interzicerea amplasării diverselor reclame de toate culorile pe clădirile vechi, considerate a fi monument istoric din centrul orașului, precum șina diverselor banere, interzicerea amplasării afișelor de genul „Ez a ház eladó” la ferestrele caselor, interzicerea afisajului pe toate gardurile, inclusiv pe cel ce inconjoară Castelul, pe toate zidurile sau pe toți stâlpii, permiterea afisajului numai în anumite locuri si doar pe panouri de afișaj special amenajate, interzicerea comercializări în mijlocul străzii a florilor în zona centrală a orașului (de ex. la capătul dinspre Castel al străzii Vasile Lucaciu, in imediata apropiere a stației de taxi), etc.

De elaborarea regulilor, a reglementărilor specifice, de stabilirea contravențiilor și amenzilor in cazul nerespectării normelor, de redactarea proiectului de hotărâre care urmează a se supune aprobării Consiliului local, ar trebui să se ocupe Arhitectului Șef al orașului.

Dar de unde nu este (postul de arhitect șef fiind vacant de ani de zile, adică din antichitate), nici Dumnezeu nu cere.

Există insă în cadrul Primăriei Carei „Serviciul Urbanism, Protectia Mediului, Comercial”, mobilat cu 7 (șapte) funcționari publici dintre care un șef de serviciu și 6 funcții de execuție, așa cum rezultă din Organigrama pe anul 2015 postată de pe site-ul oficial al Primăriei Carei. O trupă intreagă.

Să facă bine acești functionari publici, să-și suflece mânecuțele și să se ocupe imediat de o astfel de sarcină. După adoptarea hotărârii de către Consiliului Local, tot din acest Serviciu de Urbanism trebuie să provină, să se nască și „inspectorii” care vor veghea la respectarea hotărârii respective și care vor putea sancționa, prin amenzi, pe contravenienții care au călcat eventual pe bec.

Pare să fie un lucru destul de simplu de făcut.
Doar că trebuie trecut cândva și la treabă.

Lasati un comentariu