Suplimente alimentare expirate şi promoţii mincinoase în judeţ

• publicat la: 3 iunie 2015
Suplimente alimentare expirate şi promoţii mincinoase în judeţ

În perioada 04.05-08.05.2015, ANPC Satu Mare a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, prezentare şi publicitate a suplimentelor alimentare, acţiune care face parte din Planul Naţional Multianual de Control.

 Pe raza judeţului  Satu Mare controlul a cuprins 8 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Satu Mare şi care comercializează suplimente alimentare.

În urma controlului tematic efectuat, au fost verificate 295 kg suplimente alimentare fiind  depistate  suplimente alimentare cu abateri 21,79 kg. Au fost aplicate  sancţiuni contravenţionale  cu  avertisment şi amenzi în  valoare  de 11.000 lei şi s-a dispus măsura complementară de oprire temporară de la comercializare pentru 16.54 kg/ 2139 lei.

Inspectorii au urmărit existenţa documentelor de provenienţă, starea ambalajelor, cantitatea netă declarată, valabilitatea produselor, etichetarea şi reclama în caz de reduceri şi au constatat următoarele deficienţe

O farmacie din Bucureşti cu punct de  lucru în Satu Mare prezenta promoţie de 20 % la suplimente alimentare fără a informa consumatorii că aceste produse nu intră în reducerea acordată în momentul prezentării cardului de fidelitate personalizat al operatorului economic  şi de asemenea, nu informa consumatorii asupra perioadei în care se desfăşoară reducerile de preţ.

Doi operatori economici din Satu Mare prezentau pachete  cu suplimente alimentare 1+1 fără expunerea produsului de referință şi a preţului acestuia, neexistând astfel marcată certitudinea formei de gratuitate.

Un alt operator economic din Bihor, tot cu punct de lucru în Satu Mare, comercializa pachete cu suplimente alimentare formate din două ambalaje, cu reducere de preţ de 50% din preţul aferent pentru al doilea ambalaj, fără expunerea la comercializare şi a produsului de referinţă.

Doi operatori economici din  Negreşti Oaş,  şi din Tăşnad, jud. Satu Mare,  preţurile de vânzare ale produselor-suplimente alimentare- nu erau afişate într-un mod neechivoc, iar preţurile de vânzare ale produselor-suplimente alimentare erau înscrise pe etichete ataşate pe capac sau pe spatele ambalajului, nefiind în aria de vizibilitate a consumatorilor.

Lasati un comentariu