Tinerii de acum 61 de ani

• publicat la: 14 iunie 2015
Tinerii de acum 61 de ani

Chiar şi la 61 de la absolvire, emoţiile au cuprins participantii la acest eveniment. Sufletele lor, şi astăzi tinere, au râs şi au plâns în acelaşi timp.

Absolvenţi ai Liceului Vasile Lucaciu din Carei, acum Şcoală Gimnazială, s-au reîntâlnit vineri, 12 iunie, după 61 de ani. Ei au făcut o tradiţie  din întâlnirile periodice la intervale de 10 ani la început, iar după întalnirea de 50 de ani din doi în doi ani. La  împlinirea  a 60 de ani de la absolvire , fostii liceeni careieni şi-au promis că se vor reuni  în fiecare an. În acest an, 13 absolvenţi au răspuns prezent dar nici un cadru didactic.

Promoţia 1954 a liceului Liceului Mixt   Vasile Lucaciu a fost  una specială, compusă  de fapt din două promoţii deoarece a fost primul an în au  terminat  cursurile atât elevii clasei a XI-a cât şi a XII-a. In perioada studiilor acestor promotii, directori ai instituţiei de învăţământ  au fost prof. Gheorghe Vaida şi Cornel Borlea.

Vineri 12 iunie 2015, absolventii de acum 61 de ani au fost primiti  cu căldură  şi duioşie de directorul actual , prof. Nicoleta Mocan. In semn de apreciere , elevi ai scolii Gimnanziale Vasile Lucaciu, îndrumati de prof.Ludescher Anamaria, le-au adresat un cuvânt de bun venit muzical, urându-le ,,Bun venit acasă!’’. Imnul şcolii şi melodia ,,După ani şi ani’’, au emoţionat până la lacrimi întrega asistenţă. Absolvenţii au fost invitaţi apoi să lase în Cartea de Onoare a şcolii câteva gânduri pentru posteritate.

“Suntem dornici să vă cunoaştem, să vă luăm ca exemple de bună purtare, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate. Sunteţi un exemplu de urmat pentru noi toţi, atat elevi cât si cadre didactice. Aceste întâlniri sunt extraordinare! Vă felicităm din tot sufletul că v-aţi reintors  acasă şi vă aşteptăm întotdeauna cu mare drag !’’, au fost cuvintele directoarei, prof. Nicoleta Mocan.

Absolvenţii s-au prezentat fiecare în parte pentru ca actualii elevi, alături de toţi ceilalţi să-i cunoască, să ia la cunoştinţă  despre performantele lor ,  despre cariera lor profesională.

Cei 13 absolvenţi care au  revenit la şcoala care i-a format sunt toţi  ingineri,economişti,  farmacişti, cadre militare în rezervă, cadre universitare, filologi, unii  dintre ei au fost directori de şcoală.

Prof. Univ. Ioan Ardelean,   este fost senator de Alba în Parlamentul României în perioada 1996-2000, consilier european, secretar al Senatului, senator PUNR de Alba, lider al grupului PUNR din Senat. A făcut parte din echipa de hochei de divizia A, Ştiinţa Cluj.

Din 1964 este membru al Societăţii Române de Geografie, iar din 1984, şi al Societăţii Americane de Geografie.  Debutează în gazetărie în anul 1961. A publicat peste 250 de articole şi reportaje. A colaborat cu revistele Natura, Terra, Albina, Vatra străbună, Credinţa străbună, România Pitorească, Pangeea ş.a. şi cu ziarele Cronica sătmăreană, Unirea, Ardealul, Monitorul de Alba, Gazeta învăţământului, Informaţia de Alba, Tribuna şcolii etc.

Domnul Sorin Ioan Boldea este fost campion la cros, filolog, absolvent a 2 facultăţi,  la Cluj, Filologie şi Drept iar  la Bucureşti a absolvit  Facultatea de Istorie şi apoi un curs postuniversitar de Drept public internaţional şi relaţii internaţionale la Universitatea Bucureşti. Un scriitor prolific, dintre aparitile sale mentionăm  volumul de poezii ,,Dacii trăiesc’’ ( Bucureşti, Ed. Paco, ed.I, 2001 ediţia a II-a, 2002 şi ed.  a III-a, 2012), ,,Biblia vulgata şi grăirea sălăjană (Bucureşti, ed. Nora, 2011), Lexicon Bărnuţiu ( Zalău, Tip. Tranger, 2014) . A colaborat la revistele ,,În slujba patriei’’, ,,Graiul Sălajului’’, ,,Orizont sălăjan’’ şi ,,Cronica Sătmăreană’’.

Domnul Nicolae Weimberger este binecunoscut careienilor ca ingier constructor, dirigintele de şantier  care lucrat împreună cu Gheza Vida la  realizarea  Monumentului Ostaşului Român, în 1964.

Domnul Alexandru Oros a lucrat timp de 30 de ani la aeroportul Satu Mare ca şef de compartiment la telecomunicaţii şi  sfaturile sale pentru tinerii elevi se leaga tot de  consecventa in a invata mereu, chioar daca rezultatele nu apar  pe moment.

Domnul Gheorghe Tămăşan  a lucrat în administraţia de stat, la Consiliul Judeţean şi ultimii 10 a fost  finanţist.

Domnul Gheorghe Sfâra a urmat Facultatea de Telecomunicaţii, în Bucureşti, specializarea  Automatică feroviară. Spirit tanar si la aceasta venerabila varsta, nu a renuntat la meseria care l-a consacrat si la ora actuala, este specialistul de  pe plan national in Automatizari Feroviare, intocmind si acum proiecte valoroase.

Domnul Grigore Şimonca este dascăl, a predat geografie şi biologie, şi-a îndrăgit mult meseria pentru că iubea mult copii,  a fost director al Şcolii din Sanislău timp de 20 de ani.

Doamna Marta Cheresteşiu a fost profesoară de Literatură timp de 34 de ani la Carei, iubirea pentru literatură fiind cultivata  de  profesorul Palaghiţă, pe care il pomeneste cu mare drag.

Doamna Cornelia Ierima a lucrat în învăţământ timp de 34 de ani, a predat biologie-geografie la Liceul Pedagogic, fiind timp de  8 ani si director al acestui liceu.

Doamna Ileana Mihalca, născută Bojan, ca fostă elevă a acestei şcoli consideră că cea mai concludentă dovadă este că a primit o educaţie adecvata  este faptul ca a reusit sa  absolve  Şcoala Tehnică de Construcţii, secţia Arhitectură. A avut o bază foarte serioasă datorită profesorilor minunaţi care s-au dedicat totalmente meseriei de dascăl,  care i-au invatat tot ce trebuiau sa cunoasca , cu multă dragoste.

Domnul  Adrian Mateş a scos in evidenta faptul că este foarte important  ca  toti care sunt absolventi ai acesui lăcas de învăţământ să  pună in evidenta valoarea acestuia, să il laude pentru tot procesul educational care a permis formarea atâtor oameni de reală valoare.

“Să vă lăudati mereu că ati facut parte dintre elevii acestei scoli. Eu pe unde am umblat am spus mereu că sunt absolvedfnt de liceu Vasile Lucaciu din Carei. Si vă  mai spun ceva, la fel ca si colegul Boldea: INVATATI ,INVATATI  pentru că merită… cine are  şcoală, are şi parte’’ a afirmat  domnul Mates.

Copii i-au făcut să depene cu plăcere amintirile vieţii, “adevăraţi  clopoţei de argint în calea uitării”,  după cum le numea  prof.  Ioan Ardelean.

Foştii absolvenţi ,reîntorşi pentru câteva ore  la scoala care i-a format, au depănat amintiri, au povestit, au glumit şi au imortalizat  clipele placute ale reîntâlnirii.

,,Mă simt minunat azi. Am terminat în 1954 când  notele erau numai până la 5. În clasa mea eram 45, acum abia mai suntem… profesorii erau minunaţi, şcoala adevărată! Am ajuns ingineri, medici, colonei şi aici totul datorăm părinţilor, Celui de Sus şi profesorilor.   Liceul dr. Vasile Lucaciu avea, când noi am terminat,  o atâta importanţă şi vă spun că Liceul ,,Eminescu’’ era pe nicăieri,  în anii ăia era pe nicăieri. Noi suntem mândri că suntem cei care am terminat Liceul dr. Vasile Lucaciu. Am început cu chipiul bleumarin închis, scria frumos pe el numele liceului, ne simţeam toţi generali, era frumos … erau profesori excepţionali! Palaghiţă, Fabian, minunatul Ossian, doamna Voicu la fizică, domnul Pteancu la chimie, super! …’’, ne-a mărturisit col. ( r) Gheorghe Albanezi.

Intâlnirea a continuat la un micut si cochet restaurant careian din centrul orasului, unde amintirile au curs gârlă alături de  bucate alese . Următoarea  întâlnire a fost convocată pentru a doua săptămână a lunii iunie din anul 2016.

comentarii

de Horia Mărieș la 15 iunie 2015 - 03:59

Chiar că sunt foarte tineri la spirit.
Să fie sănătoși și să aibă parte de o viață lungă.

Colegii mei de promoție se întâlnesc in luna septembrie după 50 de ani de la absolvirea liceului, cifră rotundă.

de dimitriu radu mihai la 15 iunie 2015 - 05:36

,FRUMOS,vedeti dumneavoastre ce este mai decent si util ca aceste intalniri peste ani,bine ca inca se pastreaza acesta traditie peste ani.Totusi scoala din aceea vreme a fost scoala si au iesit oameni de nadejde pentru acesta tara chiar daca marea parte a vietii au petrecut-o sub un alt regim.Nu stiu de ce astazi nau mai este un asa interes pentru scoala si invatatura,de ce nu se intelege ca a invata este un lucru bun chiar daca rezultatele nu sunt imediate ci peste .ani,este o investitie la care rezultatele nu se vad imediat.Le doresc multa sanatate ,fericire iar pe cei care au plecat dintre ei cel de SUS sa aiba grija de ei si sa se bucure pentru cei de pe pamant!

de Vanca Tiberiu la 15 iunie 2015 - 09:36

Vă salută, unul mai grăbit, cel ce a plecat în lume cu doar doi ani înaintea voastră (1952),din inegalabilul şlefuitor de spirite care a fost Liceul „Vasile Lucaciu”, unul ce avea aripi pentru zbor planat, pentru bucurie şi creativitate, cel ce avea, însă, aidoma tuturor trăitorilor din arcul carpatic, să-şi târâie zilele şi anii într-o Românie devenită închisoare a spiritului. Vă felicit pentru că aţi rezistat! Vă felicit pentru că mai sunteţi!

de Mirela la 15 iunie 2015 - 09:40

Sa ne traiti multi ani!
Sanatate si bucurii sa aveti parte!

Lasati un comentariu