Tradiţii: Sfinţirea holdelor la Marna Nouă

• publicat la: 4 iunie 2015
Tradiţii:  Sfinţirea holdelor la Marna Nouă

Moţii din satul Marna Nouă, sat aflat la 4 km de Carei, au respectat şi anul acesta tradiţia de Rusalii păstrată din mosi strămosi, aceea a sfinţirii holdelor şi a vitelor.

Luni, în a doua zi de Rusalii,  după slujba de la biserică,  credincioşii în frunte cu preotul paroh, au mers în procesiune , cu icoane şi apă sfinţită,  înspre crucea de la hotarul satului. Pe uliţele prăfuite ale satului de moţi, fără apă şi canalizare şi fără drum asfaltat, sătenii au cântat  însufleţiţi pricesne. Au impresionat costumele populare tradiţionale, bine păstrate în lăzile de zestre mirosind a busuioc ale mărnencelor .

Odată ajunşi la Cruce, preotul  Călin Pop a oficiat slujba de binecuvântare a holdelor, învocând ajutorul Domnului pentru a le sfinţi şi a da ploaia binecuvântătoare.  Mărnenii speră ca sa aiba parte  si în acest an de o recoltă bogată  si de animale sănătoase.

,,În fiecare an, în a doua zi de Rusalii, părintele şi credincioşii ne deplasăm într-o procesiune la holde şi la vite pentru a le sfinţi.  Prin slujba de sfinţire a holdelor ne rugăm la Dumnezeu să ne dea roade bogate, iar vitele să fie sănătoase. Localnicii îşi mai duc pungi cu furaje, cu porumb,făină  şi se face o rugăciune de binecuvântareca ca  să fie sfinţite înainte de a le da vitelor.

Creştinii mărneni care au vite, aduc fiecare cât pot din prinosul lor la preot ca să-l răsplătească pentru efortul său.’’, ne-a declarat prof.  Viorica Tomai, fiică a satului.

Cununi de grâu sfinţit pentru protecţie de spirite rele pe tot parcursul anului, frumos împletite, au fost  dăruite la finalul  procesiunii. Oameni gospodari, creştinii mărneni s-au pregătit cu bucate alese pentru a  încheia această zi de sărbătoare.  Cântece de voie bună si noroc au răsunat  la  agapa frăţească  ce a avut loc la stadion.

 AnaMaria Roman

comentarii

de dimitriu radu mihai la 5 iunie 2015 - 05:33

Fbuirumos obicei si ii felicit pe acesti MOTI in fata carora trebuie sa te inchini pentru ca pastreaza aceste obiceiuri sfinte cu sfintenie.Dumnezeu sa ii binecuvanteze ,sa aiba recolte record ca au pamantul bun si sa fie sanatosi si sa transmita aceste obiceiuri si urmasilor urmasilor lor IN VECI PURURI!

Lasati un comentariu