Au apărut punctele de prim ajutor

• publicat la: 23 iulie 2015
Au apărut punctele de prim ajutor

Aducem multumiri celor care au decis că nu pot lăsa de izbelişte careienii în perioada în care canicula a depăşit pragul critic. Chiar dacă a fost nevoie de semnalările Buletin de Carei  privind  lipsa punctelor de prim ajutor, sunt binevenite reactivările lor.

Astăzi, în Carei au fost montate 2 corturi in care puteţi găsi asistenţă medicală, apă rece si o vorbă bună.

Punctele de prim ajutor sunt deschise lângă CEC Bank, unde a fost instalat un cort în care este asigurată asistenţa medicală şi apa potabilă, respectiv lângă  chioşcul amenajat ca punct turistic , la intrarea principală de la  Castel.  Spitalul Municipal Carei a trimis mai mulţi practicanţi pentru a măsura tensiunea şi glicemia, există medici de la cabinetele şcolare iar periodic, primăria asigură apă plată şi minerală pentru consum. Acestea funcţionează între orele 10.00-16.00, iar careienii care nu au putut amâna ieşirea în oraş, le-au luat cu asalt.

 Medicii vă recomandă să evitaţi ieșirile din casă între orele 11 – 18, să purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, e evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.În schimb, consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul  conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant  în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 24 iulie 2015 - 05:17

Stimată Redacție,

Magánember (persoana fizică, privată) Megyeri Tamás Róbert vă trimite pe net, cu prietenie (baratságal), o carte poștală ilustrată (anziksz sau, mai simplu spus, anzix). Nu pomenește nici un nume, dar ea este adresată redactorului publicației „Hamis Szó” (în traducere liberă „Cuvântul Mincinos”). Conține doar „sfaturi bune”.

Printre altele, individul ține o întreagă teorie pentru faptul că în articolul de mai sus, legat de caniculă, de punctele de prim ajutor dotate cu apă furnizată de Primărie (în corturi), ați scris „multumiri” in loc de ” mulțumiri”. De data asta ați încurcat-o rău de tot cu M.T.R. fiindcă în articolele publicate nu sunt folosite întotdeauna diacritice, διακριτικός (diakratikos).

Se pare că la P.S. (u.i.) se leagă si de viața mea cea atât de liniștită până în ziua de azi (care va fi tot caniculară). Deși n-are destul curaj, deși n-are destul sânge in instalație ca să-mi pomenească numele. La prima lectură nu prea înțeleg eu prea bine ce vrea să spună fiindcă folosește două cuvinte pe care va trebui să le caut in dicționar ca să le înțeleg sensul corect în contextul dat: „badarságok”, „szalonképes”.
Dar o să-mi dau toată silința ca să le ințeleg.

http://anziksz.com/2015/07/23/jo-tanacsok-a-karolyi-hamis-szo-szerkesztojenek/

P.S.

Între timp am găsit:

– Badarság
badarság (főnév)

Ésszerűtlen viselkedés, megnyilvánulás, eredmény, ami bajt, bonyodalmat okoz; butaság, ostobaság.
Badarság volt rossz időben elindulni kerékpározni. Badarság halogatni a munkát.

Eredet [badarság < badar + -ság (főnévképző)]

– Szalonképes (kifejezés)

jó társaságba illő, úri társaságban elfogadható

Rețin de aici în principal că eu scriu "butaságokat", "ostobaságokat" pe aici, pe la comentariile din BdeC și că nu sunt un "băiat de salon", adică nu pot fi primit in societatea domnilor, a grófilor careieni ce-și dorm somnul de veci la Căpleni (Kaplony), alături de dormitorul domnului magánember, fiindcă Kaplony este the big city in care domiciliază M.T.R.

Evident, nu pot fi primit nici în societatea grófilor din Asuajul de Sus. Avem o cu totul altă educație, am frecventat alte școli, ne-am trăit viața în lumi total diferite. Nem paszolunk. Nici nu vreau să fiu primit. Nu este acesta țelul meu în viață.
Să petreacă doar primașul și cu M.T.R cu contesa Francesca fiindcă ei doi sunt în mod cert szalonképesek.
De șatră și de vatră.

Nu este nevoie ca redacția să-mi transmită invectivele cu care mă cadorisește și în ziua de azi M.T.R. Știu să le citesc și singur. Doar că eu le răspund direct, eu mă adresez direct magánember-ului măzgălitor de cărti poștale (anzix), eu n-am nevoie de intermediari.

In context, este cazul să-mi aduc aminte că aceste noi invective se adaugă celor pe care mi le-a mai adresat numitul M.T.R., tot pe cărți poștale ilustrată (anzix) in zilele de 30 mai și 27 iunie a.c. I-am emis pe aici, pe la comentariile din BdeC, un ultimatum ce avea ca termen de grație de o lună. Nu l-a respectat. În consecință, îmi va face foarte mare plăcere să ne întâlnim în justiție.

de nela la 24 iulie 2015 - 09:46

sovinul primar al careiului se foloseste de consiliertul personal platit din bani publici ca sa arunce cu minciuni pe paginile primariei sau ale blogurilor frustratilor de consilieri.
daca nu scria buletinul de carei de lipsa punctelor de prim ajutor nu apareau in vecii vecilor!
la fel a fost si cand au batut jos litera de pe bustul lui ferdinand si la fel a fost si cand vicele inchidea drumul de langa teoretic ca sa scoata din piata saracii vanzatori de lucruri vechi numai ca sa isi bata joc de ei!
pana nu a scris mereu buletinde carei acesti nu au primit spatiu de vanzare dar acumn iata ca este din belsug spatiu si pentru ei!
multumiri cu sutele pentru buletin de carei singurul ziar care prezinta realitatile din oras asa cum sunt nu asa cum le vrea kovacs.

de Arnold la 24 iulie 2015 - 15:44

Draga „Nela” opinia dumneavastra mi se pare cam ciudata, mai ales cu multumirile catre ziarul buletin de carei sper ca dumneavoastra santeti un locuitor careian care nu este angajat al acestui ziar, caci unele opinii exagerate multe dezvaluie.

Cu stimat: Arnold

de nela la 24 iulie 2015 - 15:52

stimate arnold, nu cred ca vrei sa credem ca esti bine intentionat sau poate ca doar nu locuiesti in carei.
inca nici nu am amintit ca avem un primar sovin pentru ca refuza sa puna in oras un bust al lui mihai eminescu si ca impreuna cu amicul sau vulturesc a impartit orasul in perimetre etnice si nu permite amplasarea de busturi romanesti in parcurile din orasul carei.
se poate ca sa iti fi scapat de la citit tocmai acele articole unde apar documentele care demonstreaza acest sovinism?
cu regret pentru lipsa ta de observatie, nela
ps
vezi ca te dai de gol ca stai cam prost cu limba romana pentru ca nu se scrie stimat ci stima.

de csaba la 25 iulie 2015 - 09:43

asfaltul a fost pentru primele miliarde luate comision…prietenii stiu de ce…la fel si proiectul pentru modernizare calea 1 decembrie din centru…..doar fatada pentru inca o casuta la debrecen cu muncitorii de la lucrarile….o zi cu soare sa aveti cateilor covacisti….iesiti si voi cu ceva acte nu tot latrati la luna a paguba…poate ne aratati ca din 2008 kocacs jeno are retinere pe salar pentru datorii la buget si el face datorii la banca in numele orasului cand ar putea sa plateasca ce datorii are si atunci am scapa orasul de datoriile.

de emil la 25 iulie 2015 - 09:59

@ …… 25 iulie
Dar Petofi si Kaffka „cei” mai „trebe”? Ca nu cred ca asfaltul si infrastructura sunt numai pentru etnicii romani, iar etnicii unguri, pentru ca n-au primit – săracii persecutați si discriminați!- si-au pus si ei in schimb acolo pe Petrovics si pe Kaffka Margit. Nu mai spun de Karolyi Alexander (ca asa scrie pe bust!).

de emil la 25 iulie 2015 - 10:01

@arnold, 24 iulie, 15:44

Se scrie „Cu stiGmat”

de Arnold la 25 iulie 2015 - 22:13

Draga „nela” multumesc ca m-ai corectat cu gresala de ortografie 😉 e adevarat caci nu am fost atent la scriere si doresc sa te informez eu cu unele treburi legate de Carei, deoarece in ultimele 2 zile am strans informatii, avand doctorat din istori:
Primul lucru ar fi legat de bustul lui Mihai Eminescu, dupa cate am citit atat despre istoria orasului si despre viata marelui poet roman am aflat ca acesta nu avea nici o legatura cu orasul Carei, nici macar nu am gasit ca ar fi trecut prin el vreodata sau ar fi scris despre acest oras vreodata ceva.
Deci avand aceste lucruri landemana confirm ca primarul dumneavoastra desi aveti parerea caci e „sovin” dar totus este bine informat si dupa parerea mea un om inteligent daca nu lasa a fi aprobate cheltuieli fara rost.
Al doilea lucru este legat de Dumneavoastra, mi se pare cam ciudat acea treaba ca dumneavoastra dupa ce am lasat comentariu mi-ati si raspuns 24 July 2015 – 15:44 – iar dumneavoastra ati raspuns:24 July 2015 – 15:52 cam ciudat, dar si explica multe acest raspuns rapid.

Cu Stima: Dr. Arnold S.

de nela la 25 iulie 2015 - 22:38

draguta Arnold, nu imi voi cere scuze pentru ca reusesc sa citesc rapid in limba romana,limba tarii in care locuiesc.
Trec cu vederea aburii in care te scalzi si vedera ingusta presarata din plin cu accente de Sovinism specific celor pe care ii reprezinti.
Un intelectual nu este caracterizat de iesiri si exprimari ca cele mentionate de tine in comentariu. Mihai Eminescu este poetul national al tarii in care se afla si orasul Carei. Nu au fost solicitate fonduri de la primarie pentru amplasarea lui deci nu ai invatat lectia bine inainte sa te apuci de scris.
Se pare ca doctoratul l-ai cumparat sau l-ai facut de la distanta, una mare de tot fata de valorile reale. Ramane deci in picioare sovinismul afisat de primari. Landemana nu exista ca si cuvant in dictionarul limbii romane si daca tii la titulatura de dr. te rog sa ii si faci fata ca altfel ajungi si de rasul fotbalistului din primarie si al primarului datornic.Eu nu am nevoie de 24 de ore pentru a da un raspuns . Tu ai nevoiue de 24 de ore pentru un raspuns si asta spune totul despre tine.
Cu regret pentru lipsa ta de rapiditate,
prof.univ.dr.doc.Nela B.

de danut la 25 iulie 2015 - 22:59

ma boamba de arnold dapoi prostu daca nu este fudul parca nu e prost destul!!!
meri la coasa ca numa de scris nu esti bun si rad si curcile de ce greseli faci!!!!

pitic asiatic cu pretentii de doctor. mare frica aveti de doamna ciuta ca va da pe buletin ca puneti corturile de ajutor numai dupa ce scrie buletinul de carai si va ia de urechi sa aveti grija de careieni daca tot luati bani pentru asta!!!

de Horia Mărieș la 26 iulie 2015 - 06:14

Simpatice @Arnold la 25 July 2015 – 22:13

Pentru ca bustul poetului național român Mihai Eminescu să fie amplasat in Carei, nu este nevoie ca el să fi vizitat Careiul sau să fi avut ceva legătură cu Careiul, sau să se fi intâlnit și să fi vorbit cu primașul tău inteligent, nesimțit și bătut în cap.
Există cu totul alte argumente pertinente ce pledează oricând pentru amplasarea unui bust al lui Eminescu la Carei.
Mi-ar lua prea mult timp ca să-ti explic și de fapt, nici n-ai înțelege. Incerc să te iau mai simplu, mai pe ocolite, poate că totuși te vei prinde la poantă.
Oricum, argumentele respective ar fi trebuit să le afli deja de la școala pe care se pare că n-ai apucat să o frecventezi.
Nici poetul național maghiar Petöfi Sándor n-a vizitat Bucurestiul și totuși are un bust in plin centru, foarte aproape de parcul Cișmigiu. Asta numai și numai fiindcă consiliul și primarul Capitalei, cei care au aprobat amplasarea statuii în Carei, nu au avut doar tărâțe în cap, așa cu au consilierii locali majoritari și primașul tău. Tetszik érteni?

de Horia Mărieș la 26 iulie 2015 - 06:19

Erata. Mai sus vă rog să citiți : „Asta numai și numai fiindcă consiliul local și primarul Capitalei, cei care au aprobat amplasarea bustului Petöfi în București, nu au avut doar tărâțe în cap, așa cum au mereu consilierii locali majoritari din Carei și primașul tău.”

de mosu la 26 iulie 2015 - 09:10

mai incet ca sa nu deranjati doctorul arnold la tradus apoi gandit si apoi scris si apoi iar tradus…intre timp trebuie dat si la corectura si la vizat de sefi…normal ca trece timpul

de Arnold la 26 iulie 2015 - 12:59

Vad ca dumneavoastra sunteti foarte buni la criticat si aveti talent la invartirea cuvintelor; As dori sa inchei aceasta mica neintelegere cu dumneavoastra caci nu am vreme sa ma cert cu o singura persoana sau poate doua pe aceasta pagina, de demonstrat ati demonstrat ce cautam.
Am aflat deja ca dumneavoastra raspundeti la comentariilem mele afisandu-va cu diverse nume. Sper ca asta spune tot, dumneavoastra incepeti sa deveniti „paranoia” mai bine va duceti la o vacanta in Tg. Jiu sau Vaslui ca o sa va fie mai bine decat sa ne certam aici.
Nu mai doresc critici pe numele meu daca nu doriti sa ma reintorc acasa de a rezolva unele lucruri.

de Anna la 26 iulie 2015 - 13:19

Discutia asta cam pisca :)) arnold nu te apuca de certuri proaste ca ramai in urma cu munca :)) 😀

de nela la 26 iulie 2015 - 13:26

ma bucur ca am reusit sa te determin sa iti imbunatatesti recordul la timpii de raspuns.
la exprimare incepi sa faci progrese dar mai ai de muncit la capitolul perceptie. nu dispera, nu e timpul pierdut mai ales ca esti si dr. si deci se presupune ca ai ceva capacitati si ambitii de progres.
ma bucur ca ai renuntat la stiGmat adica ai invatat cum se procedeaza in diferite situatii. se cheama ca nu am muncit in zadar si tocmai am mai facut o fapta buna. vezi arnold ca tot iti foloseste la ceva daca intri pe buletin de carei. mai insista si vei putea sa iti deschizi orizonturile si nu vei mai inghitii galustile servite de ai tai fara nici o documentare asa cum fac cei dela buletin de carei. doar ai vazut ca abia dupa ce au scris aici cei din redactie au aparut prin oras punctele de prim ajutor. deci si primarii au avut ceva de invatat si trebuie felicitati ca sunt receptivi!
succes arnold si capul sus. in viata avem mereu de invatat cate ceva.

de misi la 26 iulie 2015 - 13:32

hai ca esti dus amice!!!!!!
ce are careiul cu tg jiu inafara de faptul ca de acolo e aqmicul primarului ala care conduce guvernul si le da pensii nesimtite la demnitari iar pe noi cei care cotizam la impozite ne lasa fara locuri de m unca!!!!!
nu vrei sa vorbresti si cu primarul kovacs sa isi plateasca datoriile la buget si sa scape astfel orasul de datorii si imprumuturi de la banci????
deastea nu bagi la comentari?????

de geza la 26 iulie 2015 - 13:36

hat arnold dragam esti hermafrodit ??? cand esti arnold cand anna ce mai urmeaza sa ne scrii aici ???
eu inteleg ca esti suparat ca nu ai cu ce sa iesi fara sa te faci de ras dar sa nu crezi ca si altii sint lemaradva ca si tine !

de morica la 26 iulie 2015 - 19:20

aceste corturi nu ae trebuie sa stea afara in oras in fiecare zi cu canicula cu cod galben sau ce alta culoare are?

de vito la 26 iulie 2015 - 21:41

@ morica
Numai in zilele cu cod portocaliu de canicula, inregistrand temperaturi maxime de 38 – 39 de grade
http://prefecturacluj.ro/DepartmentFileHandler/0/0/2338.pdf

de bianka la 27 iulie 2015 - 06:52

precis ca la primarie numai la cod portocaliu dau apa si asitenta medicala si pe noi lasa in strada pentru ca nu are bani de apa….sa vina prefectul si sa steie in soare cu primarul impreuna ca sa vede cum este.
pentru ei este si masina cu aer conditionat si birouri cu racoare iar pentru noi nici locuri de munca si nici cort de ajutor….poate ca cine a scris mai sus este in boroul cu aerul conditionat si nu intereseaza de noi care nu avem case la debrecen si la sovata si nici masina de la primarie ca sa facem cu ea trafic de tigari ca si iancsika.

de valivijelie la 27 iulie 2015 - 10:22

ce penibili sunt consilierii primarului platiti de noi ca sa scrie impotriva realitatilor din carei

de ......... la 28 iulie 2015 - 01:08

credeti ca suntem in Moldova…..trezitiva traim langa Ungaria nu suntem obligati sa stim perfect limba romana,ca vorbim 80%lb maghiara !!

de Burebista la 28 iulie 2015 - 07:48

ARDEALUL MOLDOVA SI MUNTENIA E TOTUNA SI LA FEL SI PANONIA CE FACEA PARTE DIN DACIA LIBERA SI INFLORITOARE.
CA AM CEDAT ACEL TERITORIU MIGRATORILOR VENITI DIN ASIA PE CAII LOR PIRPIRII E ALTA POVESTE DAR LIMBA DE BAZA PE ACESTE PAMANTURI E LIMBA ROMANA.
VORBITI ACASA CE LIMBA VRETI VOI DAR IN CAREI TRAITI DIN SALARIILE DATE DE ROMANIA SI INVATATI GRATIS IN SCOLILE ROMANIEI DECI TOTI SUNT OBLIGATI SA STIE LIMBA ROMANA.
OARE CUM DE TRECETI VOI LA BAC DACA NU STITI LIMBA ROMANA?

de maria la 28 iulie 2015 - 09:17

pentru punctele ce formeaza o taratoare…..parca l-am auzit pe primar cand se trezeste vorbind in grupuri de oameni incercand sa ne convinga de cate stie el.

de Grig la 28 iulie 2015 - 11:13

oare si cei din ungaria care sunt aproape de romania sunt obligati sa vorbeasca limba romana???
treziti-va romani!

Lasati un comentariu