Bustul Regelui Ferdinand al României, amplasat ilegal, îşi aşteaptă locul de merit

• publicat la: 14 iulie 2015
Bustul Regelui Ferdinand al României, amplasat ilegal, îşi aşteaptă locul de merit

Bustul Regelui Ferdinand din Carei a fost amplasat fără avizele legale. Ministerul Culturii a solicitat Primăriei Carei intrarea în legalitate. Faptul este consemnat de Dan Tanasa.

Se adevereste încă o dată că articolele Buletin de Carei relatează fapte reale, bine documentate.  Acestea surprind situaţii reale si   deranjează tocmai datorită faptului că semnalează ilegalităţi.  Linşajul mediatic practicat pe banii careienilor de gazeta  sătmăreană condusă de finul primarului Kovacs nu  a reuşit şi nu va reuşi să oprească  dezvăluirile  despre ilegalităţile comise  în cadrul Primăriei  Carei  conduse de  primarul Kovacs Eugen.

Amplasarea bustului unei personalităţi româneşti de talia Regelui Ferdinand, Întregitorul României,  în imediata apropiere a unui  sens giratoriu reflectă disperarea primarului faţă de solicitarea comunităţii româneşti din Carei de a avea un astfel de bust în parcurile oraşului.

Este de notorietate motivaţia primarului Kovacs de la şedinţa din 24 iunie 2014, pentru refuzul de a amplasa bustul Regelui Ferdinand în parcul vizitat în data de 21 mai 1919….”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”…în condiţiile în care nici castelul şi nici parcul din jurul său nu sunt în proprietate privată ci a  Consiliului Local Carei!

Nu a mai contat nici promisiunea făcută Principelui Nicolae al României cu ocazia vizitei sale la Carei din data de 8 aprilie 2014, potrivit căreia bustul străbunicului său va fi amplasat în grădina castelului.

Dacă la data de 20 august 2014, Consiliul Judeţean a   înfierat atitudinea discriminatorie a primarului Kovacs şi a participat la defilarea cu bustul mobil al regelui Ferdinand, depunând şi  o jerbă  de flori la bustul realizat de Radu Ciobanu, pe parcursul anului 2015 acesta a acceptat condiţiile discrimatorii la adresa comunităţii româneşti careiene, impuse de primarul Kovacs cu ajutorul Direcţiei Judeţene de Cultură, care împarte oraşul Carei în perimetre etnice, potrivit mentalităţilor locului.

Nimeni din forurile judeţene de cultură, nimeni dintre autorităţile judeţene nu a  luat atitudine împotriva deciziei consilierilor UDMR , al căror preşedinte este primarul Kovacs, de a nu permite amplasarea unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu la Carei într-un părculeţ din centru unde sunt amplasate busturile lui Kafka Margit şi al lui Petoffi  Sandor. Până şi comunitatea maghiară careiană, alta decât cea din  grupul de interese al primarului, condamnă această segregare şi discriminare , aici , aici,  la adresa comunităţii româneşti cu care a convieţuit în linişte şi pace.  Semnalările nostre repetate au avut ca şi consecinţă doar scoaterea Buletin de Carei  de pe site-ul oficial al Consiliului Judeţean,  de la categoria ziare online.

Amplasarea bustului Regelui Ferdinand al României în imediata apropiere a unui sens giratoriu, la data de 10 mai 2015, fără a fi invitată din timp Casa Regală a României, denotă intenţii ascunse şi doar obţinerea unui capital de imagine pentru toţi cei implicaţi în rapida amplasarea a acestui bust, fără nici un fel de discernământ şi respect pentru istoria României dar nici pentru cea locală!

Primarul Kovacs a reuşit  să servească din nou gogoşi  autorităţilor judeţene, invitându-le  la un eveniment unde nu au fost respectate legile statului român. Republica din municipiul Carei a lovit încă odată! La fel ca în cazul invitaţiei adresate consilierilor locali de către primarul Kovacs şi contesa Francesca cu ocazia finalizării de proiecte ale Primăriei Carei şi CL. aici.

Una peste alta,  se adevereşte că bustul regelui Ferdinand al României a fost amplasat total ilegal, FĂRĂ nici  un fel de autorizaţie.  Doar ce Comisie  de cultură din România ar fi dat autorizaţie pentru amplasarea bustului Regelui Ferdinand în apropierea unui sens giratoriu când oraşul Carei are numeroase parcuri amplasate pe traseul parcurs de Suveran şi Regina Maria în timpul vizitei sale în Carei la data de 21 mai 1919? aici, aici.

Direcţia Judeţeană de Cultură din subordinea Ministerului Culturii din România a încurajat chiar amplasarea bustului înafara oricărui parc de pe traseul străbătut de Suveranul României în vizita sa la Carei din 1919. aici.

La fel ca în cazul Monumentului Ostaşului Român din Carei , opera artistului băimărean Gheza Vida, aflat în patrimoniul local,  căruia i s-a refuzat mereu recondiţionarea şi întreţinerea de administraţia UDMR, fiind reabilitat de către Consiliul judeţean, la fel şi în cazul bustului regelui Ferdinand, amplasat ilegal, i se refuză securitatea. Astfel, timp de mai multe zile după vandalizarea sa prin înlăturarea unei litere din cuvântul României, Primăria nu a intervenit pentru remedierea deficienţei ci a aşteptat intervenţia Muzeului Judeţean.

Demersurile Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), au demonstrat că faptele semnalate de Buletin de Carei au acoperire în documente şi sunt de-a dreptul revoltătoare.

Refuzul amplasării bustului Regelui Ferdinand al României în parcurile oraşului sunt fără precedent pentru o ţară din Uniunea Europeană care militează pentru eliminarea discriminărilor între etnii.  Lipsa unui dialog cu Casa Regală, care în mod sigur deţine documente şi imagini despre vizita de la Careii Mari  a Suveranului Ferdinand în 1919, nu face cinste unei primării care plăteşte din bugetul local miliarde la  societăţi din mas-media şi angajează numeroşi jurnalişti atât ca PFA cât şi ca şi consilieri personali.

O personalitate de anvergura Regelui Ferdinand al României are nevoie de un loc pe măsură iar acela nu este o intersecţie rutieră fie ea şi centrală, fapt semnalat şi de ziarul Piaţa Sătmăreană în numărul 325, la pagina 5 şi în numărul 294 la pag.8.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I.  A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

La sfârșitul războiului, România a încheiat procesul de realizarea a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul Rege al României Mari.

În anii care au urmat Primului Război Mondial,  România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal. Regele Ferdinand a  fost si presedinte de onoare al ASTRA pana la moartea sa, ce a survenit în data de 20 iulie 1927.

redacţia

comentarii

de Dan Tanasa la 14 iulie 2015 - 17:26

Felicitări redacției Buletin de Carei pentru demnitate. Rușine slugoilor grofului UDMR din carei!

de gigi la 14 iulie 2015 - 19:05

DAN TANASA- cand spuneti ‘slugoi” va referiti si la consilierii PSD ?

de Horia Mărieș la 14 iulie 2015 - 20:06

Remember:

https://vimeo.com/126888753

de adevarat la 14 iulie 2015 - 22:12

Scuze ca intervin „gigi” dar……….., evident ca PSD isti sunt slugarnici. Sunt cumparati la kg tradand propriul electorat! Sunt interesat de ce se intampla in oras si sincer de PSDist simplu membru, mandru de proprii conducatori nu am auzit! Dar de ce sprijina UDMR? Sunt ferm convins ca nu din atasament ideologic, ci din scarbosul interes personal….. SUNT EXCLUSIV PE INTERES PROPRIU!!!! Nesimtitii!

de Ion la 14 iulie 2015 - 22:18

Mandru ca sunt roman!!!!
Traiasca Duhul lui Iancu si al lui Vasile Lucaciu!!!!

de Horia Mărieș la 15 iulie 2015 - 05:45

Adresa Ministerului Culturii – Direcția Generală Juridică și Patrimoniu Cultural emisă cu nr. 3461/10.07.2015, coroborată cu cea a Instituției Prefectului – Județul Satu Mare, Serviciul Juridic și Contencios Administrativ cu nr. 7603/SJ/29.06.2015 ne conduc la o singură concluzie logică : contravenientul, adică primarul municipiului Carei, numitul Eugen Kovács Jenő, trebuie sancționat în mod obligatoriu cu o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 120/2006, asta dacă fapta nu a fost săvârșită cumva astfel încât să constituie infracțiune, conform legii penale.

Asupra eventualului caracter penal al faptei trebuie să se pronunțe Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, care mai mult ca sigur că se va autosesiza, cândva, în zilele care urmează, adică pe la Paștele Cailor.

Adresa nr. 3461/10.07.2015 emisă de Ministerul Culturii certifică fără nici un dubiu că a fost constatată contravenția: „Ministerul Culturii a sesizat autoritățile locale ale municipiului Carei cu privire la ilegalitatea amplasării lucrării menționate și a solicitat luarea de urgență a măsurilor care se impun pentru soluționarea acestei situații și intrarea în legalitate.”

Aplicarea sancțiunilor (amendarea) se efectuează de împuterniciții Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și/sau de serviciile deconcentrate ale acestuia, după caz (de exemplu de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 6 cu sediul la Direcția Județeană de Cultură Bihor în municipiul Oradea, președinte arh. Niels Auner, cf. Ordinului Ministrului Culturii nr. 2297/30.04.2014, semnat de fostul vice-primministru, fostul ministru Kelemen Hunor).

Am o singură mare rugăminte la Ministerul Culturii: amenda să fie nominală și sancțiunea să fie aplicată numitului Kovács Jenő și nu „administratiei locale”, nu UAT Primăria Municipiului Carei, fiindcă atunci ar fi plătită tot de contribuabili, adică inclusiv de mine. Iar treaba asta nu-mi convine de nici o culoare!
Dacă a contravenit legilor în vigoare, primarul Kovács să facă bine și să plătească amenda din propriul lui buzunar, nu din buzunarul primăriei, adică din buzunarul careienilor.

In paranteză fie spus, după umila mea părere, Ministerul Culturii ar trebui să ii ardă cu niște amenzi usturătoare și pe cei doi kulturnici sătmăreni, adică pe numiții Gheorghe Pop Silaghi aliasGeorge Vulturescu și pe Adrian Ștef, fiindcă au și ei partea lor importantă de vină, depăsindu-și atribuțiile și pronunțându-se într-o problemă în care habar n-au de nimic, în care sunt tufă de Veneția.

de nelu la 15 iulie 2015 - 12:58

cine a acordat in primarie autorizatie pentru un bust care nu avea formele legaLe de la comisia monumentelor zonala?
de ce numai primarul sa plateasca amenda daca de gresit au gresit cei care au semnat ca e voie a fi pus?

de Horia Mărieș la 15 iulie 2015 - 15:04

@nelu la 15 July 2015 – 12:58

De aia. Simplu. În Primăria Carei numai Kovacs trebuie să plătească, fiindcă numai el este capula răutăți, numai el face legea în oraș, toți ceilalți din primărie, inclusiv consilierii RDMSZ, PSD și ALDE sunt doar niște figiuranți, niște momâi, niște sperietori de ciori umplute cu paie.

Dar de la Satu Mare trebuie muszaj să platească amenzi separate poetul Vulturescu, cel cu privire de uliu și cu coama în vãnt precum si proful de sport, numitul Adrian Ștef, cel care acum este la ALDE ăia uniți cu ăilalți.

de ......... la 15 iulie 2015 - 19:16

:)))) sovinisti sunteti !!!

de iancsika la 15 iulie 2015 - 20:19

nu este frumos ce face primarul si daca el este sef la udmr nu trebuie sa se poarte asa cu careienii romani.
si romanii platesc in oras taxele si imnpozitele si au dreptul sa iubeasca pe cei din istoria lor si sa puna statuile unde vor in oras.
pacat ca face de rusine pe toti ungurii din oras cu asa purtare de dictator!

de Horia Mărieș la 15 iulie 2015 - 21:50

@……….la 15 July 2015 – 19:16

Suntem „șoviniști” ai?…. mânca-ți-aș botu’!
In postarea de mai sus figurează următoarele nume: Kovacs, Vulturovici și Adi Ștepuță.
Poți susține că suntem „șoviniști” in ce-l privește pe Jenă a lu’ Covaciu fiindcă el este ungur, dar nu putem fi în nici un caz „șoviniști” atunci când vorbim de George Vulturescu alias Gheorghe Pop Silaghi și de Adrian Ștef, fiindcă ăștia doi se dau mari români. Că sunt trădători de fapt trădatori de neam, asta este o cu totul altă poveste. Nu e grâu fără neghină. Capisci, neamule?

de Muni la 16 iulie 2015 - 09:10

Pe zi ce trece vad doar un singur lucru pe aici….sovinism ,rautate cat incape.Mereu am citit cu placere articolele din ,,Buletin de Carei”dar in ultima vreme vad doar ca ,,amesteca cu batul in rahat” Pacat…

de Buni la 16 iulie 2015 - 09:58

pacaT ca postacii platiti apara ilegalitatile sefilor si ingroapa oamenii de rand cu problemele lor….pacat ca un primar platit din bani publici plateste postaci ca sa apere abuzurile lui si ale gastii lui de mafioti…..ce mare rautate este pentru voi ca Buletin de Carei a sacris ca soferul primarilor a fost prins facand trafic de tigari in ungaria si politia maghiara a confiscat masina primariei Carei de a umblat jeno ca bolundu pana a adus masina acasa si a tinut la garaj Fordul primariei pana a rezulvat actele….in ultima vreme se adevereste tot ce a scris Buletin de Carei si autoritatile incep sa ia masuri impotriva ilegalitatilor comise de primarie..pacat ca va faceti de ras cu astfel de postari pro ilegalitati!

de erwin la 16 iulie 2015 - 10:00

in germania ati fi demult inchisi daca nu ati pune drapelul germaniei in sala de sedinte din primariei si daca ati interzice un bust al poetului national.
la carei udmr a devenit mai rau ca horty!

de Toader la 16 iulie 2015 - 21:21

Bustul regelui FERDINAND merita un loc de cinste in orasul Carei.
Plasarea lui in intersectia orasului e o batjocura la adresa CASEI REGALE!

de Georgiana Ionita la 17 iulie 2015 - 17:56

Cata lipsa de respect la adresa regelui Ferdinand! Chiar merita o asemenea umilinta!?!?

de Remus la 18 iulie 2015 - 07:42

Ce masuri au luat cei de la Politie daca a fost facut public un astfel de document?
Mai exista in Carei Judecatorie, Parchet sau alte autoritati ale statului roman? Prefectura si Consiliul Judetean au trecut deja la vecini?

de palyka la 20 iulie 2015 - 09:58

Da Maries esti un sovinist inputit ca si nenorocitul de oltean CIUTA

de Horia Mărieș la 20 iulie 2015 - 11:03

@palyka la 20 July 2015 – 09:58

Așa o fi dacă zici dumneata.
Ai reușit să termini primele două clase?
Ca trenul?

POSTACILOR MEI ANONIMI…. GEN @palyka, CU MULTĂ DRAGOSTE

Nu pot fi confundați cu OAMENII, ființe vertebrate, comunicative și inteligente.
OAMENII au o identitate certă, care poate fi probată și asumată. Anonimii nu au chip și nu au nume, ci identități de împrumut…
Din anonimatul deplin în care se complac sau i-a aruncat viața obscură și inutilă pe care o trăiesc meschin, alături de frustrările care-i macină zi de zi, jignesc, insultă, calomniază și urăsc.
Urăsc cuvântul sincer, urăsc atitudinile asumate cu curaj, urăsc tot ceea ce este imaculat și frumos Așa îi stă bine oricărui postac anonim, incult și agramat care are pe mână această rubrică de comentarii din ziarul online BdeC, sau un anzix.
Nivelul limbajului pe care-l practică dă măsura intelectului pe care-l posedă din naștere. Prostul nu e vinovat că e prost. El trăiește însă o dramă personală perpetuă fără să realizeze acest lucru spunând doar că e nefericit.
Rubricile de comentarii ale ziarelor online au fost create pentru discuții între oamenii inteligenți și culți care apără sau combat o idee, cu argumente. Postacii anonimi nu fac parte dintr-o asemenea categorie de vreme ce sunt incapabili să apere o idee, cu argumente logice și într-un limbaj civilizat, dar mai presus de orice, să-și asume propria identitate.
Orice prostovan de pe stradă, minim școlarizat – un analfabet funcțional al zilelor noastre, spre exemplu – poate să jignească, dar unii, pretinși elitiști, o fac la adăpostul pseudonimului, a „alias”-ului.
Toți frustrații, în fond doar niște ”No name”, pot să înjure, să jignească, să calomnieze și să amenințe…
În anii 50 ai secolului trecut asemenea indivizi făceau carieră. Ar fi fost – manifestările lor de pe aici, de pe comentariile din BdeC, mă îndreptățesc să cred și să afirm acest lucru – adepți fideli al dictonului, citez: ”Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!”, dar și niște mânuitori excelenți ai bulanului făcând ordine în mințile ”zvăpăiate” și nonconformiste ale celor care ar fi îndrăznit să gândească altfel decât dorea PARTIDUL lor (de ex. RDMSZ, PSD, ALDE, etc).
Doar cu bulanul s-a întărit organul, nu-i așa?
Să dai rubrica de comentarii pe mâna unor asemenea indivizi, fără chip și fără nume, e ca și cum ai da chibriturile unui piroman sau i-ai încredința să aibă grijă de bomba atomică unui pacient fără șanse de la Spitalul de nebuni.

de erzsike la 20 iulie 2015 - 11:36

nenorocitul de oltean ciuta care s-a casatorit in carei da de lucru la careieni si le face carte de munca si le plateste salarii la timp si mai si plateste taxe si impozite la oras,,spre deosebire de seful udmr carei care este primarul kovacs care are retinere pe salar pentru datorii la buget si a lasat pe drumuri sute de someri cand a falimentat firmele sale de mobila si la noi nu a platit nici asigurarile si multi nu am putut sa primi somaj,,la sanyka nu a fost platite asigurarile de sanatate si cand a taiat mana a trebuit sa plateasca spitalul; de ce nu face carte de munca fata lui jeno la pensionarii care lucra ca si tamplari la sectia de scauna de pe ecolului??? de ce aduce fata lui jeno batrani de la casa de batrani ca sa lucreZe la scaune???
mare frica aveti de domnul ciuta ca nu fura ca si voi din banii de la oras si ca nu este sovin ca si kovacs!
domnul ciuta nu are nevoie sa fure din banii orasului ca sa isi cumpere masina si nu sta in chirie si nu trebuie sa isi ascunda banii pe numele copiilor ca poate sa justifice tot ce castiga si mare durere aveti ca nu puteti sa spalati pe kovacs sa nu se vada ca are retinere pe salar din 2008.
felicitari domnu ciuta ca ati ramas corect si dupa ce ati castigat mai multi bani!!!

de CSABI la 20 iulie 2015 - 11:39

LA MULTI ANI DOMNULE CONSILIER ILIE DIN CAREI!

de zsolti la 20 iulie 2015 - 11:44

Nu este sovinist este un tantalau obscur un patriot de mucavacu o cultura submediocra ratat intelectual un bogator de seama neintrebat carese etaleaza a totstiutor

de valentin la 20 iulie 2015 - 11:56

La Multi Ani domnule Ilie Ciuta si felicitari pentru tot ceea ce faceti pentru careieni!
sunteti un exemplu si un model despre cum ar trebuyi sa fie si alti politicieni si primari!
sper sa candidati anul viitor ca sa avem din nou un oras multicultural unde sa fie sprijinite si alte activitati culturale inafara de cele ale lui primarul kovacs sovin si dator la buget!
Felicitari pentru sponsorizarea sezatorii de moti ca sa poata ajunge la Mangalia! un gest de care nu oricine este capabil
mai ales ca mai marii judetului impreuna cu kovacs v-au sabotat!

de zsolti la 20 iulie 2015 - 13:31

La multi ani domnule ilie ciuta

de Vladimir la 20 iulie 2015 - 20:00

La multi ani pentru ILIE Ciuta din CAREI!
Va rog sa verificati domnule consilier activitatea din anii 2011 a finului primarului, lorant care scrie la comanda pe banii careienilor.
Pee vremea cand era baietul de mingi al lui valer marian se ocupa si cu incheierea de polite RCA la diferite societati.
Dupa ce lua banii d ela soferi a facut pierdut cotorul chitantierului si dus a fost cu banii!
prinde orbu scoate-i ochii dar cineva tot a dat in judecata talharul datornic. Cea mai potrivita alegere de nas pe care o putea face lorant. Numai un nas la fel de datornic putea cununa un talhar care si acum datoreaza bani la colegii din Satu Mare.S-au terminat banii la PSd de nu mai plateste datoriile scriitorului de serviciu?

de simi la 21 iulie 2015 - 11:34

e adevarat ca sunt blocate conturile primariei carei?
stie cineva ceva?

Lasati un comentariu