Cade tencuiala interioară din Biserica de la Ianculeşti. Discriminare în formă continuă la Primăria Carei prin nealocare de fonduri

• publicat la: 22 iulie 2015
Cade tencuiala interioară din Biserica de la Ianculeşti. Discriminare în formă continuă la Primăria Carei prin nealocare de fonduri

Bucăţi din tavanul bisericii ,,Sf. Gheorghe’’ din Ianculeşti, au căzut recent, din fericire în timp ce edificiul era închis.

Bucăţile, de câtiva  mp,  desprinse din tavanul Bisericii Ortodoxe din Ianculeşti,  puteau  răni pe cineva, sunt de părere administratorii bisericii. Pentru a preveni accidentele, Doamne fereşte vreunul mortal având în vedere  înălţimea, sătenii au apelat la o scară de la pompieri şi au înlăturat toate celelalte bucăţi  ce stăteau să cadă.

Căderea  bucăţilor  mari  de tencuială  de pe bolta bisericii, nu era   de neimaginat deoarece  în ultimii 25 de ani, această parohie nu a mai primit fonduri pentru lucrări de renovare, aşa cum au primit toate celelalte lăcase de cult din municipiul Carei. Toate bisericile de pe raza UAT Carei , de toate confesiunile, au primit de-a lungul timpului fonduri uriaşe pentru lucrări de renovare sau reabilitare. Nici măcar din întâmplare,  conturile parohiei Ianculeşti nu au fost alimentate prin vreun virament din partea primăriei Carei, pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea. Nici  solicitările de sprijin financiar adresate Consiliului Judeţean nu au avut mai mulţi sorţi de izbândă. În timp ce toate parohiile din judeţ au fost sprijinite cu sume minime, după posibilităţi, biserica din Ianculeşti a rămas să înfrunte singură  vicisitudinile vremilor si ale vremurilor.

Preotul paroh dă din umeri neputincios. Si-a spus de multe ori păsurile dar nu a fost ascultat. La fel şi delegatul sătesc, Ciprian Chiorean, a depus solicitări pentru lucrări de consolidare şi renovare a bisericii. Toate au rămas fără răspuns.

,,Eu am venit în 1977 la Ianculeşti. Prin 1985 s-au realizat lucrările de renovare ale bisericii noastre. … şi infiltraţiile de apă ar fi o altă cauză a căderii tencuielii. La turlă se necesită  lucrări de consolidare, pentru că avem probleme cu  tencuiala care cade şi cu faptul că plouă înăuntru’’,  ne-a spus părintele paroh, Gheorghe Şorian.

Satul Ianculeşti apartine de UAT Carei iar sătenii contribuie prin dările plătite la bugetul local cu sume deloc neglijabile. Din aceste sume,  nu se reîntoarce sub formă de investitii nimic. Toate clădirile importante  din viaţa comunităţii au ajuns în stare avansată de degradare. Căminul Cultural nu mai este utilizabil, idem  clădirea şcolii.

Aşezată pe coasta unei movile din sat, biserica a fost finalizată în 1937.

În aprilie 2014,  comunitatea de moţi din Ianculeşti a fost onorată de vizita Alteţei Sale Regale, Principele Nicolae, care s-a închinat la icoanele din Biserica satului.

Clădirea Bisericii este una deosebit de   simplă, sobră şi frumoasă. Crucea mare din curtea  bisericii a fost profanată în 1940 dar după revenirea  din refugiu a ianculeştenilor, aceasta a fost reconstituită. Pentru renovarea exterioara a bisericii, sătenii au pus mână de la mână şi au apelat la oameni inimoşi care să sponsorizeze lucrările atât  de necesare. Pe dinafară, ianculeştenii au acum o mândreţe de biserică, fără ca administraţia locală să fi contribuit cu vreun leu.

Doamna Valeria  Oneţ, una din septuagenarele satului,  a  participat la ultimele lucrări de renovare . A vopsit altarul şi mesele pe care sunt puse icoanele. Ea îşi aminteşte că au trecut peste 20 de ani de când nu a mai fost renovată biserica în interior.

Trebuie să se facă lucrări la turnul bisericii, voi da ceva bani şi cred că ar trebui să dăm cât mai mulţi pentru a repara turnul, care este prioritatea  în a menţine biserica într-o stare bună’’, spune doamna Valeria.

Pentru interior, efortul este prea mare pentru sătenii care nu sunt sprijiniţi  nici cu locuri de muncă măcar în departamentele de construcţii, drumuri sau spaţii  verzi  din administraţia locală. Primăria Carei oferă în schimb  locuri de muncă  muncitorilor din satele înconjurătoare, care nu aparţin de UAT Carei.

Doar impozitele îi  leagă pe majoritatea sătenilor de primăria Carei, de care aparţin. Impozite care sunt aproape duble la terenurile agricole faţă de oricare altă localitate din imediata vecinătate.  Incadrarea satului în zona A de impozitare, goleşte buzunarele şi aşa străvezii ale sătenilor din satul fără Cămin Cultural, fără şcoală, fără apă potabilă şi canalizare şi fără  acces gratuit la lacul din capătul satului. Nici măcar internetul nu este foarte accesibil în Ianculesti iar de televiziune prin cablu nici poveste. Sătenii nu pot prinde nici un post judeţean de televiziune.

In aceste conditii, căderea tencuielii din biserica satului nu mai sensibilizează pe nimeni din administratia locală iar pe primari nici atât. Mai nou nici pe reprezentanţii judeţului de care aparţine satul de moţi Ianculeşti.

Ca orice comunitate românească din zona Careiului, şi comunitatea de moţi din Ianculeşti este condamnată să suporte cheltuielile necesare renovării oricărui obiectiv  de interes local.

Oare această contribuţie ar putea fi scăzută din cota de taxe si impozite locale plătite consecvent şi la timp de săteni?  Dacă pentru primarul Careiului, care are reţinere pe salar în contul datoriilor sale la bugetul de stat e posibil, de ce nu ar fi posibil şi pentru sătenii din Ianculeşti ce aparţin de UAT Carei, urmaşi ai eroului naţional Avram Iancu, care plătesc totuşi  taxe şi impozite.

Daniela Ciută

comentarii

de nicolae la 22 iulie 2015 - 11:56

dapoi cand a venit primaru la biserrica si a zis ca da bani de capela daca votam cu ponta ca asa io zis govor de la satumare..niste nemernici astia care sunt impotriva romanilor din ianculesti..da pamanturile sunt bune de furat de la ianculesteni ????
jeno ai vrut sa iei din pasune sa faci padure de pin negru pentru fecioru tau da au iesit satenii cu mic cu mare si ai fugit repede la casuta din debretin viteazule coldus!
nu ai curaj sa stai fata in fata cu cineva la emisiuni si faci numa inregistrari unde nu poate suna omu de rand ca esti facut pe tine de frica oamenilor!
barbatii adevarati stau fata in fata cu opozitia nu fug si se ascund ca naparcile.

de silviu m. la 22 iulie 2015 - 12:59

dar bani din contributia biserici unde se evapora

de andy la 22 iulie 2015 - 13:40

dar la bisericile noastre din contributia au fost puse geamuri termopan si au fost zugravite?
am citit pe buletin ca la sedintele de consiliu mereu au aprobat zeci de mii de lei pentru bisericile din carei si daca si ianculesti apartine de carei de ce s ane deie si pentru ei?
mai bine sa nu ia de la satul acesta darile si atunci ramane sa isi faca si reparatii la biserica si sa repare si caminul cultural daca primarul kovacs nu vrea sa respecte bunul simt si civilizatia care trebuie cand suntem de mai multe feluri oameni!

de sergiu la 22 iulie 2015 - 14:11

pentru bisericile unguresti se dau bani tot la 10 ani pentru renovari si pentru tot felul de actiuni dar cand e vorba de o bisericuta romaneasca brusc nu mai sunt fonduri.
primarul sovin al careiului traieste din ura impotriva romanilor!

de gigi la 22 iulie 2015 - 16:20

Cei din Ianculesti au un „fiu al satului” in consiliul local.Ce a facut pentru consateni, s-a inhaitat cu primarul sovin si-i canta in struna (ceardas)( traiasca psd ,” traiasca motul intre hoti „!!!!!

de coriolan la 22 iulie 2015 - 22:43

Gigi! Nu esti bine informat! Ai urmarit vreo sedinta de consiliu, pentru a vedea luarile de pozitie ale delegatului satesc?……Care ceardas, care inhaitare cu primarul sovin? …Omul, nici pe departe, nu are nimic cu PSD-ul si nici cu cei doi tradatori dela PSD!!!!

de dimitriu radu mihai la 23 iulie 2015 - 04:55

prea mult legam evenimente crestine de biserica, considerati ca politicul este de vina pentru orice se intampla in viata de zi cu zi. Consider ca ar fi timpul sa mai lasam acesta POLEMICA DE DOI BANI si sa ne mai uitam si in curtile noastre ca si acolo sunt multe de facut.!

de stelian la 23 iulie 2015 - 06:39

una este dlegatul satesc si alta consilierul…in timp ce consilierul dn sat umbla dupa,posturi si castiguri usoare fara sa il intereseze satul delegatul satesc se zbate sa obtina nu fonduri ci aprobari pentru repararea caminului si a scolii….consilierul pesedist are alte interese..ciprian chiorean nu primeste autorizatie sa faca reparatii la camin desi vrea sa le faca cu oamenii din sat in mod voluntar.
si sa nu spunem ca avem primar sovin!!!! oamenii din ianculesti ar face pe munca lor reparatiile si daca platesc darile la carei iar primarul turba de ciuda si nu le da autorizatie ca doar e in alianta cu mircsika si vor sa tina oamenii ca in epoca de piatra sa nu deschida ochii si sa poata fi manipulati.

de mihai la 23 iulie 2015 - 11:39

de ce nu se impart fonduri in mod egal la toate bisericile?
cum se poate ca o biserica sa nu primeasca fonduri de peste 20 de ani iar altele sa fie mereu abonate la bani publici?

de gigi la 23 iulie 2015 - 14:09

Pentru ” de coreolan”. Mai baiatule, inaite de a face comentarii informeazate si incearca sa faci diferenta intre consilier si delegat satesc (vezi comentariul „de la Stelian „)

de gigi la 23 iulie 2015 - 14:20

pentru Dimitriu Radu __ din pacate astazi toate institutiile sunt politizate mai precis PeSeDizate inclusiv biserica ( vezi campania electorala din noiembrie 2014) De ce ne facem ca nu vedem si facem „COMENTARII DE DOI BANI”

de silviu m. la 23 iulie 2015 - 16:54

eu nu as da nici un banut pt biserici de la stat uitativa ce averi au de pilda bisericile catolice reformate sau ortodoxe au pamant mult platim tot cununia ,botezu , contributia ati vazut cand au fost popi la intalnirea din carei cu ce masini luxoase se plimbau inainte de a ma injura va rog uitativa cat castig a realizat biserica ortodoxa anul trecut

de silviu m. la 23 iulie 2015 - 16:57

PS. daca biserica ortodoxa nu are bani de ce a daramat biserica construita recent la manastirea din Scarisoara si acum vor construi o mega biserica unde vin sefi de la judet odata pe an

de maria la 23 iulie 2015 - 18:24

silviu vrei sa spui ca biserica din ianculesti nu primeste bani pentru ca politicienii care au daramat biserica din scarisoara si care sunt aliati cu udmr nu sunt de acord sa sprijine satul de moti?
poporul roman este un popor credincios si merge la biserica.
pana satenii platesc taxe si impoyite la orasul carei au si ei dreptul la fonduri la fel ca si bisericile din carei indiferent de religie!
daca ianculestenii nu primesc fonduri atunci de ce sa mai plateasca impoyite la carei?

de silviu m. la 23 iulie 2015 - 19:33

pt maria eu mam referit in general nu la ianculesti

de Blog cu idei la 24 iulie 2015 - 17:52

Rusine mare ca nu se pretuiesc Bisericile, si rusine si mai mare celor care nu mai incap de ele! O sa vina vremuri cand o sa vreti sa mergeti la Biserica dar nu o sa mai puteti.

de marcu la 24 iulie 2015 - 22:15

rusine sovinului de primar care provoaca doar zizanie intre etniile ce locuiesc in carei!

de hai motii la 26 iulie 2015 - 16:46

cat traim peacest pamant mai avem un lucru sfant ,
mai avem un sat natal si-o clopotnita in deal,
cat timp mai avem cuvant si o bucata de pamant
cat trecutul tine minte mai exista lucruri sfinte
cat avem cate un parinte mai exista lucruri sfinte
am trait in tara asta bucuria si napasta
cat ne a fost de greu in ea tot ramane tara mea!
frati romani e timpul iara, nu lasati tara sa moara !

de ZSOLTI la 26 iulie 2015 - 21:30

Ce nivel deplorabil de postări. Îngrijorătoare și chiar rușinoasă incultura, invidia si necunoașterea in cauză

de ludovic la 27 iulie 2015 - 06:45

ce nivel rusinos de discriminare pe fata la primaria Carei!
rusinos mod de a conduce un oras prin dictatura udmr care ia banii ianculestenilor prin taxe si impozite si nu sprijina renovarea bisericii pentru ca este ortodoxa.
rusinos mod de a lua lacul ianculestenilor pentru folosul udemeristilor.
numAI in perioada imperiului austroungar si al dictaturii hortiste au mai fost asemenea manifestari de ura impotriva unor romani si a biserricii lor.
deranjeaza adevarul sau faptul ca poate fi spus?

de greco-catolic la 27 iulie 2015 - 07:53

Ar trebui sa luati exemplu de la protopopul Filip cu a reusit sa construiasca o biserica mare si alte doua mai mici din forte proprii,si cu ajutorul credinciosilor, fara sa se planga prin presa.Daca se vrea,se poate.Daca astepta totul de la autoritati, nu se ajungea aici.

de reformat la 27 iulie 2015 - 09:16

stai linistit ca nu singur a facut si nu din banii lui…una din biserici a fost facuta de franciscani si alta cu alta congregatiie iar biserica mare a fost sfintita ca sf. petru si pavel si acum e sf andrei. de ce a fost chemat de jeno inainte de alegeri ca sa sustina pe portocalii si de ce mereu e la chef in spate jeno?// de ce nu sunt chemati la chefurile din spate si enoriasii?
de ce se dau sute de milioane la bisericile reformate si romanocatolice in carei?
alea de ce nu se descurca fara autoritatile locale unde toti careienii platesc dari nu ca si primarul care nu da un leu la taxe si impozite.

de inaculestiul la 27 iulie 2015 - 09:28

mai bine spuneti ca biserica din ianculesti nu primeste bani de la primaria carei pentru ca nu a votat cu psd la alegeri asa cum au venit indicatiile de la satumare!

politicienii psd ameninbta tot satul ca nu primim bani daca nu sunt votati!!! aia stiu numai sa violeze vointa oamenilor si cre ca se poate cumpara dragostea cu bani!
rusine psd ca blocheaza construirea capelei mortuare si a repararii caminului cultural si a scolii !!!!!
multumim consilierului ciuta ca a stat zi lumina pe capul sefilor de la consiliul judetean ca sa avem drum in sat!

de Pavel la 5 august 2015 - 08:05

A trecut vremea prostiri usoare, oamenii inteleg mecanismele. Felicitari Ianculestenilor pentru intelegerea situatiei si pentru memoria buna. Nici Nuna nu a fost consegvent si drept nici cei doi actuali nu au o directie a lor.

Lasati un comentariu