Disperarea care naşte monştri

• publicat la: 25 iulie 2015
Disperarea care naşte monştri

Dictonul „somnul raţiunii naşte monştrii”, păleşte în faţa cutremurătoarelor acte abominabile  pe care le poate naşte  disperarea.

Şi   Disperarea naşte monştri. Unii, au chiar faţă umană. Una cu un zâmbet angelic  sub scalpul mai mult sau mai puţin  grizonat.

Se agaţă cu disperare  de faţa umană cu care au fost înzestraţi, spre deturnarea adevăratelor lor intenţii. Intenţii ce vin din adâncul sufletului lor mutilat.

Nu au fost mereu suflete chinuite.

Unii au avut parte de o educaţie aleasă, au avut dascăli de seamă  ce  s-au străduit să le insufle dragostea pentru frumos, pentru respectarea semenului de lângă ei,  a neamului din care fac parte, pentru cultivarea si păstrarea obiceiurilor şi traditiilor lor, pentru păstrarea demnităţii de om şi a principiilor sănătoase, asemeni  celor moştenite de la  înaintaşii lor.

Seminţele atent sădite de dascălii inimoşi nu au găsit mereu teren roditor şi …au devenit sterpe.

La fel ca inimile celor în care s-a investit  totuşi  multă dragoste şi căldură sufletească  care însă nu au atins   coardele sensibile .

Şi ajungi să te intrebi, de fapt să îi intrebi dacă a  meritat sacrificiul?

Merită ca pentru un post vremelnic, să îţi vinzi sufletul  Întunericului?  Conteaza pentru ei atât de puţin moştenirea pe care o lasă în urma lor? Şi nu mă refer aici la cea financiară, pentru care au devenit  experţi în a o aduna de nu mai   încape doar într-o ladă de zestre   ca cea a  mamelor şi bunicilor din neamul   lor.

Pentru o zestre   financiară au călcat în picioare tot ce au moştenit  de generaţii şi toată educaţia oferită de un  Domn  Trandafir , “aruncat” între Dealurile Codrului, Crasnei şi Sălajului.

Cântecele traditionale şi frumoasele serbări câmpeneşti  s-au estompat sau s-au risipit ca un fum aidoma excursiilor la Fântâna lui Pintea Viteazul. Praful s-a ales de toate acestea.

Disperarea de a pierde  privilegiile,  maşina la scară, cu şofer, cabinetele cu secretari   şi secretare disponibili la orice oră, ce vin în întâmpinarea  doleanţelor  mai marilor zilei, a şters din memoria acestora glasul pământului, al fuselor ce sfârăiau la ceas de seară în mâinile mamelor şi bunicilor ce îi legănau  în poală la gura sobei ,în nopţile lungi de iarnă, doinind .

Disperarea a împins aceste suflete chinuite şi robite banului şi  puterii,  să încerce să pună lacăt manifestărilor  tradiţionale, semne ale dăinuirii  şi rezistenţei  noastre  cultural-spirituale. Cum? Lipsindu-le de fonduri minime. Motivaţia ?  Membrii grupărilor culturale   nu fac  parte din grupul  lor de interes, deci  activitatea culturală nu are importanţă.

Mare îndrăzneală. Să reactivezi  o asociaţie culturală seculară, interzisă  de comunişti în 1948, e o acţiune ce chiar nu poate  fi trecută   cu vederea.

Adică de vederea obtuză şi chinuită de fantasma reapariţiei frumoaselor noastre  şezători  din care să facă  parte oricine doreşte şi are ceva de spus, nu numai cei atent verificaţi de şefii de cadre.

Şi după ce reuşeşti să  închegi  grupuri  pe categorii de activităţi, să mai ai şi tupeul să  dai spectacole înafara judeţului,  pe cheltuiala ta evident, chiar că e prea mult pentru suflete  chircite de beţia puterii.

Încercarile  diverse  de stopare a frumosului fenomen de renaştere a activităţii culturale  de la sate,  nu fac decât să întărească  comunităţile, fapt pentru care se cuvin totuşi mulţumiri  personajelor în cauză.

Mulţumiri li se cuvin şi pentru faptul  că s-a  reuşit, cu concursul lor, să   li se dezvăluie  profilul, adevărata faţă  şi intenţiile, pentru cei care mai aveau dubii.

Daniela Ciută

comentarii

de Cornel Cotutiu la 26 iulie 2015 - 07:06

Felicitari pentru aceasta stradanie publicistica !

de Neculaie la 26 iulie 2015 - 09:08

pacat ca astfel de oameni ne conduc si lovesc tocmai in cei care incearca sa pastreze vii traditiile noastre!
cred ca suntem singurul judet unde romanii ajunsi in functii lovesc impreuna cu udemeristii radicali in romanii ce nu se supun lor.
ce oficiali is astia de uita si de mame si de tati pentru o casa si un cont gras? istoria le va judeca faptele!
romanii adevarati nu se vor lasa oricum invinsi de parvenitii din functii.

de othilia la 26 iulie 2015 - 17:41

Din pacate traim in aceste vremuri in care stapanul majoritatii oamenilor este banul sau puterea sau functia. Se impietresc inimi si devenim nesimtiti cu timpul daca nu realizam atunci cand cineva cu drag ne corecteaza sau avertizeaza ca suntem pe un drum gresit.
Nu ne mai temem de nimeni si de nimic iar de Dumnezeu suntem departe. Pacat caci pretul neascultarii este moartea…mai intai spirituala…Sa ne rugam pentru aceste suflete conduse de cel intunecat caci nu stiu ce fac. Poate mai au o sansa.

de lorena la 27 iulie 2015 - 06:54

bine spus,pacat ca este si adevarat!

de Dan Tanasa la 27 iulie 2015 - 19:13

Felicitări pentru atitudine!

de clau la 14 august 2015 - 12:53

si cand te gandesti ca personajele la care se face referire se si dau mari romani ca in slogan…doar ca sunt doar vorbe goale iar faptele lor sunt impotriva romanilor si a obiceiurilor lor daca nu sunt prezentate de slugoii lor platiti din munca noastra a tuturor!
sa va fie rusine celor ce v-ati cocotat pe scaunele judetului si va renegati stramosii si dati cu bota in oamenii de la sate daca nu va voteaza pe voi ca sa huzuriti pe impozitele noastre si pe fondurile europene destinate de fapt poporului!

de crisan la 13 noiembrie 2015 - 22:23

inca nu e totul pierdut si mai avem o sansa la pastrarea identitatii daca luam atitudine!
romani nu iertati minciuna si coruptia si nu permiteti nimenui sa va calce in picioare! apartineti acestor locuri si aveti si credinta stramoseasca. luati atitudine si dati jos fariseii si falsii romani suiti pe scaune inalte doar pentru folosul lor! incamai avem oameni car eau ceva spus dupa ce au aratat ce stiu sa faca in viata fara banii de la stat!

Lasati un comentariu