Disponibilizări ale bugetarilor contra creşterii cu 300% a salariilor deminitarilor?

• publicat la: 27 iulie 2015
Disponibilizări ale bugetarilor contra creşterii cu 300% a salariilor deminitarilor?

Cam 20 la sută din actuala administrație publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă, a estimat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici duminică seara într-un interviu acordat Digi 24, care se gândește la o „reformă”. Acesta ar vrea, spre exemplu, ca Ministerul Finanțelor să coordoneze toate direcțiile economice ale celorlalte ministere.

„Deci 20 la sută din administrație ar putea să plece”, a insistat moderatorul. „Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”, a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a adăugat că trebuie mai întâi o decizie politică și apoi o analiză pe fiecare structură: “de multe ori, se suprapun, sunt mulți care controlează această țară, mai mulți decât ar trebui să fie, sunt mulți care controlează și unul sau doi muncesc. Și mai ales cei care controlează au salarii foarte mari față de cei care sunt puși să lucreze efectiv”.

Ca să asigure creşterea cu 300% a salariilor demnitarilor, confirmata ca intrând în vigoare din 1 august, Guvernul vrea să dea afară 20% dintre funcţionarii publici.

Întrebat ce înseamnă concret reforma la care se gândește, Eugen Teodorovici a spus: “undeva la 20 la sută cel puțin”. La insistențele moderatorului Digi24, care a întrebat dacă 20% din angajații din administrație ar trebui să plece, ministrul a răspuns: “Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”.

Lasati un comentariu