Festivalul Medieval de la Carei, la final. Actriţa Iulia Benze, pe scena de acasă

• publicat la: 20 iulie 2015
Festivalul Medieval de la Carei, la final. Actriţa Iulia Benze, pe scena de acasă

Festivalul  Medieval de la Carei  a continuat duminică,19 iulie 2015, cu alte activităţi  specifice.

Au continuat  luptele cavalereşti susţinute de Paladinii de Terra Medies, atent urmărite de public, unde cei mai curajoși bărbați s-au întrecut în exerciții de forță, lovind, uneori nemilos, unii în alții.

,,Mi-au plăcut luptele cavalerilor. Le-am urmărit cu atenţie, faţă de ieri mi-au părut mai realiste. Nu mi-a plăcut când îi biciuia nobilul, era o scenă prea dură.’’, a spus Andra Suciu, din Carei. Şi prof. Indrea a fost captivat de reconstituirile bătăliilor medievale. ,,Imi place costumaţia cavalerilor şi armura lor’’, a declarat acesta.

În clădirea manejului au avut loc  reprezentații de teatru  în limba română şi limba maghiară.

Iulia Benze și Adrian Ștefănuți   au prezintat piesa: „Cine sapă groapa altuia”, o  adaptare după Ion Băieșu. Piesa este un spectacol –lectură, bazat pe improvizaţie, care se ghidează după textul lui Ion Băieşu, urmărind să menţină publicul alert şi să-l pună pe gânduri. Pornind de la o banală groapă, povestea  se dezvoltă şi capătă accente clare pe modul profund de a fi al românului, pe cum gândeşte el şi pe provervele şi zicalele pe le care le foloseşte în general românul. Un spectacol inedit, plăcut de public şi o reprezentaţie frumoasă şi jucăuşă a tinerilor actori careieni.
După încheierea piesei,am stat de vorbă cu actorii, Iulia Benze şi Adrian Ştefănuţi. Actriţa Iulia Benze a copilărit la Carei, unde a căpătat apetitul pentru actul teatral. După ce a absolvit secţia de actorie a  facultăţii de Teatru şi Televiziune Cluj,  Iulia a urmat masteratul  la Central School of Speech and Drama din Londra. Acum călătoreşte în lume împreună cu regizorul australian Kurt Muray, răspândind ,,educaţia prin teatru’’.

Despre piesa de teatru prezentată pe scena de acasă, Iulia Benze a spus că ,,a ieşit totul surprinzător de bine, chiar peste aşteptările noastre, având în vedere că eram un pic emoţionaţi sau îngrijoraţi de faptul că suntem la nivel de spectacol de lectură şi standardele noastre întotdeauna sunt acelea de a lucra pentru a-l aduce la nivel de spectacol, dar a ieşit foarte bine, textul este absolut genial şi n-are cum să nu prindă la public, la spectatori. Acest spectacol întotdeauna diferă de la o reprezentaţie la alta şi cred că asta e frumuseţea actului teatral, că întotdeauna e diferit şi nu e ca în film când există aceeaşi dublură.’’

Despre colaborarea cu Adrian Ştefănuţi, Iulia  a declarat ,,Eu cu Adrian am colaborat pentru prima oară împreună de această dată, deşi ne cunoştem de mai mult timp. Totul a fost ca o joacă şi pur şi simplu ne-am lăsat absorbiţi de frumuseţea textului şi de vastitatea ce ne oferea în a ne juca, asta e frumos. În acelaşi timp trebuie să ai în considerare că selecţia este un proces creativ şi trebuie să fim mai restrânşi, să nu fim haotici.’’

Mesajul piesei, din punctul  de vedere al Iuliei ar fi ,, să folosim cuvintele cu mai multă atenţie şi să nu le mai folosim automat. Puterea cuvântului e foarte mare şi în momentul în care îl folosim din automatism, negativ are o anumită putere asupra noastră, la fel şi cu proverbele şi cu rugăciunile. Zilnic sunt înconjurată de oameni şi  fac si eu aceeaşi greşeală, folosesc cuvinte şi nu-mi dau seama câteodată ce valoare şi  ce putere au asupra oamenilor şi asupra mea, în acelaşi timp. Este o programare neurolingvistică şi totul pornind, de la o discuţie despre o groapă şi proverbe.’’

Despre publicul de la Carei spune că ,,a fost foarte receptiv, am avut spectacole şi la Cluj şi la Sibiu, de la un oraş la altul publicul e diferit,normal că vor fi diferenţe între două ţări diferite, dar presupun că nu există o barieră de percepţie, indiferent de ţara de provenienţă sau de cultura respectivă, când vezi ceva magic, cu toţii intră în joc’’, a încheiat Iulia.

În perioada imediat următoare, Iulia Benze va fi în Scoţia, la Festivalul Edinburgh, cel mai mare festival de teatru din lume cu un spectacol pentru copii cu baloane de săpun care a fost construit aici, jucat pentru copii din Carei şi spune că întodeauna o să revină acasă pentru că ştiu că sunt primiţi foarte bine, Careiul fiind un loc excepţional pentru a face teatru, după cum spune Iulia.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu