Firme de medicamente care sponsorizau medici. Cum cresc statisticile de bolnavi în România

• publicat la: 30 iulie 2015
Firme de medicamente care sponsorizau medici. Cum cresc statisticile de bolnavi în România

Dacă ar fi să ne luăm doar după statistici, suntem un popor de oameni extrem de bolnavi. Statisticile, însă, sunt făcute în baza dosarelor de pacienți care au nevoie de medicamente oncologice. Numai că aceste dosare sunt întocmite de medici despre care DNA susține că erau direct interesați să crească artificial numărul bolnavilor pentru a primi comisioane de la firmele producătoare sau distribuitoare de medicamente.

„Practic comandau medicamente ca și cum ar avea pacienți care trebuie să beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, f scump. Se deconta, deci se achita din buget acel medicament firmei, medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese etc. În realitate nu era necesar acel medicament, căci nu exista pacient“, susțin surse judiciare.

Modalităţile de cointeresare a cadrelor medicale de către exponenţii operatorilor economici constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate (unele neefectuate în realitate), asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.
creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice).

Acest fenomen se manifesta prin două direcții, explică procurorii:

– creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, care presupune administrarea produselor menţionate.

– creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis. De altfel, la percheziţii s-au găsit cantităţi mari de medicamente, unele expirate, dar pentru ele se alocau fonduri. În realitate nu erau folosite toate, ci doar plătite din buget producătorului şi desigur cu profitului medicului care le prescria

Creșterea stocului este, în opinia procurorilor, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul Programului Național de Sănătate, fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S. şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.

În ceea ce priveşte consecinţele perpetuării şi extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei, mai spun procurorii.

Lista firmelor pe care DNA le anchetează în acest caz, alături de medici…….romaniacurata.ro

Lasati un comentariu