Modificări la legea pensionării

• publicat la: 7 iulie 2015
Modificări la legea pensionării

 

          Începând cu data de 25.06.2015 a intrat  în vigoare Legea 155/2015 de modificare  a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Modificările aduse prin noua reglementare sunt următoarele:

-posiblitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat perioade de vechime în muncă în grupa I de muncă mai mici de 6 ani, dar de cel puţin 2 ani;

-posibilitatea cumulării, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare, a perioadelor mai mici de 2 ani realizate în grupa I-a de muncă, în condiţii speciale şi/sau alte condiţii de muncă cu perioade realizate în grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite.

În cazul persoanelor care au desfăşurat activităţi în grupa a II a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv în condiţii deosebite de muncă după această dată, condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare reglementate de Legea nr. 263/2010, respectiv conform Tabelului nr. 1 al art. 55 din lege, se menţin.

Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai pentru ani întregi lucraţi în grupe superioare de muncă şi/sau condiţii deosebite/speciale de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Lasati un comentariu