Proiectanţii orădeni stabilesc din birou racordurile la reţeaua de apă din Viile Careiului

• publicat la: 1 iulie 2015
Proiectanţii orădeni stabilesc din birou racordurile la reţeaua de apă din Viile Careiului

Proiectul  de hotărâre petru aprobarea Studiului de fezabilitate, a indicatorilor technico-economici şi a cofinanţării proiectului,,Reţele de apă şi canalizare menajeră în Viile Careiului,, a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei CL din data de 30 iunie 2015. Studiul de Fezabilitate a fost facut din birourile firmei orădene Rono Aqua SRL , abonată la banii   Primăriei Carei, fără a  reflecta  realitatea  din teren. Astfel, în Studiul de Fezabilitate apar marcate racorduri unde nu sunt case iar  pe porţiuni unde sunt case, nu apar racorduri la reţeaua de apă!  Studiul de Fezabilitate a fost  deja  achitat  după ce a fost depus şi aprobat fără a fi verificată veridicitatea lui.

Marti, 30 iunie 2015, in cadrul sedintei CL, aleşii locali au dezbătut o mai veche doleanţă a careienilor care detin proprietăţi în Grădina Viilor.

Careienii solicită de ani de zile drumuri de acces în toată Grădina Viilor, iluminat public si posibilitate de racord la electricitate la proprietăţile personale dar şi retea de apă curentă.

Proiectul  de hotărâre pentru aprobarea Studiului de fezabilitate şi a cofinanţării proiectului,,Reţele de apă şi canalizare menajeră în Viile Careiului,, , prezentat consilierilor local contine o serie de omisiuni care ar fi putut fi evitate dacă cei care l-au întocmit ar fi binevoit să se deplaseze la faţa locului pentru a lua cunostinţă de  situatia din teritoriu.

PH SF Retele de apa si canaliz Viile Careiului

Cel care a semnalat de la bun început aceste aspecte a fost consilierul liberal Ilie Ciută.

,,Avem un studiu de fezabilitate cu multe omisiuni. Am înţeles că acest studiu a costat 72.000 lei. Vreau să ştiu daca  s-a achitat. Pentru  că nu mi se pare normal să se facă acest studiu de fezabilitate şi să nu se facă deplasari la fata locului…. Acest studiu de fezabilitate are o valoare: se vor face lucrari unde nu exista case iar unde sunt nu vor exista racorduri la reteaua de apa…. Constructorul licitează o sumă şi apoi se diminuează cu 5% ?Cum vom proceda?   Să se supună la vot propunerile  Comisiei Economice, dar dacă se aprobă, studiul de fezabilitate poate nu poate fi modificat… Să ne spună cineva dacă poate fi modificat proiectul de hotărâre.

Francisc Rakovski , sef Serviciu Tehnic,Achizitii Publice si investitii din Primăria Carei a precizat că  ,,Proiectul de hotărâre a fost licitat, nu se mai poate modifica. Am vorbit cu  ing.Leitner de la APASERV Satu Mare  şi ni s-a promis ca se  va completa cu bani de la e lucrarea de remediere a deficientelor.

In acest moment îşi face aparitia în sala de sedinte si primarul Kovacs care afirmă că  ,,M-aş bucura să se facă această variantă pe care o aveti in faţă , pentru că firma câştigătoare nu a început lucrările. Foarte greu se pot obţine modificări ulterior.

Consilierul liberal Ciută l-a întrebat pe primarul Kovacs dacă studiul de fezabilitate a fost plătit, fapt confirmat de primar.

,,cum se poate plăti ceva cu atâtea greşeli? a venit imediat replica consilierului Ciută.

Nu la fel de deranjat de scăpările proiectantului plătit deja pentru lucrare  a fost primarul Kovacs ,care a afirmat că la fel a fost şi în cazul Masterplan ului APASERV  unde nu sunt cuprinse străzi ca si Nicolae  Iorga sau  Ecoului pentru modernizarea retelei de canalizare.

NU Cumva  să votaţi modificările Proiectului de hotărâre pentru reteaua de apa  că blocaţi tot! Şi acesta are greşeli la fel ca si Masterplanul APASERV dar se vor corecta in etapa a doua”.  Intrebarea noastră este: cine va plăti pentru lucrările din…etapa a doua?

redacţia

Şedinţa de Consiliu Local Carei iunie 2015. Video

comentarii

de Horia Mărieș la 1 iulie 2015 - 13:44

Imi place mult in video ca dl. Bujor Păușan, consilierul local traseist, fost la PNL, acum ALDE ăștia, adică la „Tăriceanu cinci neveste” (fost manechin, inginer, om de afaceri si unul dintre cei mai longevivi politicieni din Romania, cel care de aproape un sfert de secol, face si desface partide liberale, cel care dupa ce a fost premier si presedinte al Senatului, a incearcat în noiembrie 2014 sa castige si functia suprema in stat, în present a cincea roată la caruță pupincuristul nedemn al lui Ponta – http://www.stiripesurse.ro/ironie-pentru-calin-popescu-tariceanu-daca-se-unea-cu-traian-i-elena-facea-partid-de-dormitor_959163.html ), debordeaza de veselie, fericire și bună voie, face zâmbre și bancuri peste bancuri, de care rãde tot el . Hahaha. 🙂 🙂 🙂

Totuși, domnul consilier local se face că n-aude, n-avede, nu citeste si mi-a rămas dator cu răspunsul la o intrebare foarte simplă:

Ce anume căuta dãnsul pe lista celor cărora Primaria Municipiului Carei le datora bani (trebuia sa-i plătească) la sfărșitul anului trecut, ca PERSOANÂ FIZICĂ, alături de exemplu de insipidul numit Megyeri Tamás Robert, așa cum rezultă, scris negru pe alb, din dosarele anexe la Procesul Verbal de Inventariere întocmit de Comisia de Inventariere din cadrul Primăriei Municipiului Carei la data de 30.12.2014 ?????

Este drept, suma era una relativ mică, fată de cea a lui M.T.R., dar asta nu înseamnă că n-am dori să aflăm si noi, ca simpli contribuabili careieni, ce fel de „afaceri” private au existat în anul 2014 intre mister Păușan și primărie, ce fel de noi „Incompatibilităti”, ce sunt doar de competenta A.N.I., mai au loc pe acolo?

Oricum, suma respectivă nu apare in declaratia dvs de avere pe anul 2014 semnată în 26.06.2015 de numitul Bujor Păușan (semnată tãrziu, după termenul limită de 15 iunie 2015, deci ați contravenit Legii, deci trebuie sa fiti amendat neaparat de către de A.N.I.).

Omisiunea respectivă, făcută cu bună știință, este deja o faptă penală numită „fals in declarații pe proprie răspundere”, contravine prevederilor legii (contravine articolului nr. 292 din Codul penal privind falsul in declarații, precum și Legii nr. 176/2010 reactualizată).

In consecintă, solicit pe această cale prim-procurorului de la Parchetul de pe lânga Judecătoria Carei să se autosesizeze in această speță si să intreprindă acțiunile necesare.

AUD cumva ceva replică din partea dvs., stimate consilier local (neales din partea ALDE), domnule persoană fizică Bujor Păușan?
Vă mulțumesc respectuos anticipat pentru amabilul dvs. răspuns.
Puteți uza de dreptul dvs constituțional la replică, tot pe aici, pe la comentariile din BdeC.
Dacă știți scrie.

de Horia Mărieș la 3 iulie 2015 - 05:51

În vremuri de mult apuse, am lucrat 30 de ani in cercetare și proiectare. Nu oricum și nu oriunde. Dar asta este o cu totul altă poveste.
Am vaga impresie, dacă nu și convingerea, că mai știu câte ceva în domeniul numit proiectare obiective de investiții. Măcar esențialul.

Frați pirați, mai ales cei din Consiliul Local al Primăriei Carei, precum și stimați domni de la Serviciul Tehnic, Achiziții Publice, Investiții (STAPI), spuneți-mi vă rog și mie câte ceva, măcar niște amănunte care să mă lămurească deplin, fiindcă se pare că eu unul n-am înțeles mare lucru. Cred că nu sunt singurul, ba dimpotrivă, sunt ferm convins că aproape nimeni din cei care au participat la ședința CL Carei n-a ințeles mai nimic. Poate doar cu excepția primașului, fiindcă ele se pricepe la toate. După ce am văzut la repezeală și înregistrarea video a ședintei Consiliului Local din ziua de 30 iunie 2015 am înțeles, îmi sunt clare doar următoarele:

A.) „SC APASERV SRL Satu Mare SA” (așa scrie in raportul de specialitate nr. 73/25.06.2015 semnat de Regeczy și Racovsky, dar este clar că domnii sunt într-o stare de confuzie majoră fiindcă APASERV este sau un „SRL” sau o „SA”, una din două, in nici un caz ambele), ca persoană juridică achizitoare, a comandat la proiectantul SC RONO AQUA SRL din Oradea, elaborarea studiului de fezabilitate (SF) pentru obiectivul de investiție „Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră in Viile Careiului, județul Satu Mare”, ordonatorul principal de credite fiind Ministerul Mediului.

B.) Serviciul Tehnic, Achiziții Publice, Investiții din cadrul Primăriei Municipiului Carei, prin Raportul de specialitate nr. 73/25.06.2015 a propus Consiliului Local „abrogarea HCL nr. 27/2014 și aprobarea noilor indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiție în cauză.

Nelămuririle, neclaritățile mele, rezultate inclusiv după ascultarea discuțiilor purtate in cadrul ședinței CL, sunt listate mai jos.

1. Nu imi este de loc clar de ce trebuie CL Carei să aprobe „noii îndicatori” din SF elaborat de RONO AQUA.
CL Carei nu este persoana juridică achizitoare, n-a comandat SF-ul, atunci ce rol are CL Carei în toată acestă afacere? De băgător de seamă?
Sunt de acord că investiția este foarte necesară și că trebuie făcută.
Dar ce rol are CL Carei in această treabă?
Rog frumos să mă lămurească cineva. Dacă poate.
Dacă reprezentanții STAPI Carei ar fi participat ca invitați la sediul Apaserv SM la sedințele tehnice in care s-a analizat, discutat și aprobat SF elaborat de RONO AQUA din Oradea, dacă ar fi susținut ferm acolo punctul de vedere al Primăriei Carei, dacă ar fi susținut acolo ferm (dar in scris, nu pe vorbe) că SF elaborat de RONO AQUA nu satisface necesitățile, că este plin de greșeli, confuzii și omisiuni, că trebuie muszaj să fie refăcut de către proiectant și că abia după refacere, Apaserv SM trebuie să-l plătească RONO AQUA fiindcă nimeni nu-și poate permite să se joace, să fie iresponsabil atunci când este vorba de bani publici, aceste lucruri ar fi fost cât se poate de normale și până și eu le-aș fi ințeles.
Dar așa cum s-au petrecut lucrurile, nu înțeleg absolut nimic.

2. Nu am putut consulta HCL nr. 27/2014 care s-a propus a fi abrogat, care este cică reactualizarea HCL nr. 84/2008, nu am putut vedea ce aberații s-or mai fi scris și pe acolo, din simplul motiv că magánember Megyeri Tamás Róbert, care înțeleg că are mai nou ca sarcină de serviciu administrarea site-ului oficial al Primăriei Municipiului Carei, s-a oprit cu postarea pe site a hotărãrilor CL din anul 2014, exact la HCL nr. 26/2014 și apoi a luat (din motive de oboseală, de suprasolicitare, de stres) o binemerită pauză de odihnă. Îi dorim să doarmă liniștit in bocanci și in continuare.

3. SF-ul, așa cum a recunoscut toată lumea in cadrul ședintei CL, începând cu primarul Kovacs, trecând pe la Comisia Economică și ajungând până la reprezentantul serviciului de investiții ing. Rakovsky, conține o serie de erori, de omisiuni etc., pe scurt, este pur și simplu un rebut care trebuie sau refăcut, sau aruncat direct la coșul de gunoi. Nu cred că are relevanță faptul dacă SF-ul, așa prost cum este el, a fost plătit de Apaserv SM sau nu. Până și răspunsul la acestă întrebare simplă a fost bâlbăit de primaș. Ei răspund, ei trebuie să suporte consecințele. APASERV Satu Mare. N-am înțeles de pe nicăieri că Primaria Mun. Carei ar fi plătit măcar un leu pentru această mizerie de SF. Și atunci de ce trebuie să facă temenele primașul, de ce trebuie să se roage de consilierii locali să aprobe neapărat acest SF? Pe mine, dacă aș fi fost consilier local (lucru care este o ipoteză total absurdă, imposibilă), putea să mă roage Kovács și în genunchi, cu ochii plini de lacrimi, și tot n-aș fi votat in favoarea aprobării indicatorilor cuprinși în acel mizerabil de SF, nici dacă aș fi fost picat cu ceară!

4. De ce n-a participat la lucrările ședinței, expertul, reprezentantul Primăriei Carei la APASERV SA (fiindcă el l-a inlocuit, atunci când s-a pus problema incompatibiliții lui Kovacs), distinsul city-manager Beko Tamas? El ar fi fost primul care ar fi trebuit să lămurească toate problemele și necunoscutele aflate în discuție.

5. Ce treabă este asta, ca Bujor Păușan, președintele de ședință să ceară părerea (actualei sau fostei, că nici nu mai știu cum să-i mai zic) Secretare a Primăriei Carei cum să se procedeze, ce hotărâre să se ia, să se adoppte in consiliul local?
Ințeleg, dânsa are o excelentă pregătire de specialitate in domeniul juridic, are o experiență îndelungată în funcția de secretar la Primăria Municipiului Carei, dar dânsa habar n-are de procedurile de aprobare a proiectelor (inclusiv a SF-urilor) obiectivelor de investiții. Pun pariu pe orice vreți dvs că dânsa nici n-a auzit și nici n-a citit, măcar o singură dată in viață, ca să nu mai vorbim de înțelegere, de priceperea textului, a lucrurilor, de „OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, publicată în Monitorul Oficial nr. 418 din 15 mai 2006, actualizată” sau de „OUG nr. 51/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, Text publicat în M.Of. al României, În vigoare de la 30.06.2014.”

Despre ce vorbim noi atunci? Dacă cineva din Primăria Municipiului Carei a auzit cumva de aceste reglementări, rog frumos să ridice mâna sus. Chiar nimeni? Multumesc frumos. Pe loc repaus.

6. Inchei cu o singură concluzie: așa o doză penibilă de amatorism, așa lipsă totală de responsabilitate ca la Primăria Municipiului Carei, mie unuia nu mi-a mai fost dat să întâlnesc. Primașul Kovacs nu știe absolut nimic, nu cunoaște nici măcar un singur articol din legile și reglementările in vigoare, face totul „după ureche”, după propriile lui legi, pe care, culmea, reușește să le impună și turmei ovine inerte care aprobă, care votează in CL, o singură problemă, aprobă și votează tot ce zice „conducerea”.
Halal consiliu local, să vă trăiască, fraților, piraților! La mai mare!

Accept să fiu contrazis de toate persoanele interesate. Dar doar cu argumente, nu cu invective sau cu înjurii, așa cum mi se întâmplă uneori. Dacă mă va contrazice cineva, o să incerc să-i răspund. Civilizat și cât se poate de bine argumentat.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată, vă doresc un weekend cât se poate de plăcut și să ne avem ca frații.

de careianul la 3 iulie 2015 - 09:11

injuriile le puteti folosi in exlusivitate iar altii sa uzeze doar de argumente???ciudata abordare.

de Horia Mărieș la 3 iulie 2015 - 23:36

@careianul la 3 July 2015 – 09:11

Folosesc „vorbe de duh” și nu injurii, doar atunci când sunt provocat în mod gratuit de postaci anonimi și lași gen @careianul.

Conform vorbei foarte bine cunoscute din moși-strămoși de unguri și care vorba nu este de loc a mea, este vorba lor:

https://www.facebook.com/gabriel.orosz.5/posts/903757989669140

de careianul la 4 iulie 2015 - 07:51

cine are un asemenea limbaj ca argument are si caracter pe masura.

de Horia Mărieș la 4 iulie 2015 - 12:50

@careianul la 4 July 2015 – 07:51

Mă pupi tot acolo unde ți-am mai zis.
Măi puțoi fără oi, tu de fapt ce argumente ai?
Esti prost grămadă Ăia ca tine se mai numesc și cretani.
Nu fiindcă ar fi locuitori ai insulei Creta – ci ca o variantă derivată de la cretini.

de careianul la 4 iulie 2015 - 14:42

e acelasi limbaj folosit de jeno si lajos la primarie.
felicitari!

de Horia Mărieș la 4 iulie 2015 - 16:29

@careianul

Mă bucur. Înseamnă că am intrat și eu in lumea bună.
Dumneata îi cunoști chiar atât de bine, ești un apropiat de-al lor?
Spune-mi: am eu doar impresia, sau dumneata chiar ți-o cauți cu lumãnarea?

de careianul la 4 iulie 2015 - 17:16

sa incep sa tremur?
„Dacă mă va contrazice cineva, o să incerc să-i răspund. Civilizat și cât se poate de bine argumentat.Vă mulțumesc pentru atenția acordată, vă doresc un weekend cât se poate de plăcut și să ne avem ca frații.”” la 3 July 2015 – 05:51

de Horia Mărieș la 4 iulie 2015 - 19:33

@ careianul la 4 July 2015 – 17:16

Doamne fereste sa incepi sa tremuri, ai insemna sa ai deja Parkinson.

Problema care se pune este una foarte simpla: De fapt si la urma urmei, ce pisici doresti matale de la mine?

Tot ce stii sa scrii sunt doar aprecieri rauvoitoare referitoare la limbajul meu, la caracterul meu. etc. Atat si nimic mai mult.
Iar astea sunt atacuri la persoana. Parca te-ar pune cineva sa ma ataci mereu. Cu cat esti platit pentru treaba asta?

Este in regula, ti-ai exprimat opiniile si inca de mai multe ori.
Acum esti satisfutut? Daca da, atunci inseamna ca totul este OK.

Eu ti-am raspuns de fiecare data exact asa cum ai meritat si exact asa cum voi raspunde mereu atunci cand cineva, un anonim laș @careian, se va lega gratuit de mine. Ii voi zice sec sa ma pupe tot acolo. Doar sa-si dezinfecteze bine gura in prealabil cu o solutie foarte concentrata de soda caustica.
Remember, eu nu raman niciodata dator nimanui.

Eventual, aunci cand o sa am chef si timp, o sa-ti traduc bancul postat de o doamna, de o careianca pe facebook. Nu acum, ca nu vreau sa-mi pierd vremea. Dumneata esti exact ca vanatorul @careian (a nagykárolyi vadász) din banc. Acum, fii te rog bun si incearca sa ti-l traduci singur. Poti folosi Google Translate. Eu o sa o citez foarte exact pe careianca:

„Megy a vadász az erdőben, egyszer csak meglát egy barlangot. Belelő kettőt, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve: – Ejnye vadász, megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz. A vadász nem tud mit tenni, megteszi amit a medve kért. Másnap megint megy a barlanghoz, ezúttal egy géppisztollyal. Beleereszt egy sorozatot, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve: – Ejnye vadász, megint megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz. Hát a vadász megint megteszi, hogy mentse az életét. Harmadnap teljesen felfegyverkezve megy a barlanghoz. Ráereszt 3 aknát. A barlang teljesen összeomlik, nagy por száll fel. Kis idő múlva sértetlenül előjön a medve a vállát porolva: – Vadász, vadász te szopni jársz ide…”

Ce ar fi sa mai schimbi placa din cand in cand? Ce ar fi ca ce postezi matale pe aici pe la BdeC, ceva care sa aiba cat de cat – doar atat cat te duce pe matale mintea – o mica legatura cu titlul articolului: „Proiectanţii orădeni stabilesc din birou racordurile la reţeaua de apă din Viile Careiului”??? Daca esti in stare, daca stii sa scrii. Esti in stare oare sa scrii macar 10 cuvinte insiruite logic dar referitoare strict la acest subiect?
Daca da, da-i drumul! Ar fi mult mai interesant pentru toata lumea.
Nu crezi, @careianule?

de Horia Mărieș la 5 iulie 2015 - 03:56

In preambului H O T Ă R Â R I I Nr. _______ / 2015 Pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării proiectului „Reţele de apă şi canalizare menajeră în Viile Careiului” se afirmă: „Având in vedere… Raportul de privind necesitatea aprobării Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării Proiectului, „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, Etapa II, economii” întocmit de S.C. Apaserv Satu Mare S.A.”

http://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2015/07/PH-SF-Retele-de-apa-si-canaliz-Viile-Careiului.doc

Despre acest „Raport al Apaserv SM” nu se pomenește in articol.
Despre conținutul lui nu s-a discutat nici măcar o singură iotă in cadrul ședinței din ziua de 30 iunie a.c. Te pomenești că o fi și ăsta secret, o fi „confidențial” așa cum sunt declarate in Hotărârea CL al Primărie Carei și indicatorii din SF-ul rebut („Valorile sunt confidenţiale, includ TVA şi se vor reactualiza potrivit normelor în vigoare”).
Ale dracu’ valori confidențiale care „se vor reactualiza” atunci când vor mușchii lor!
De ce sunt „confidențiale”, ca să nu afle nimeni niciodată cât și de unde se fură? Aud?

Poate că dacă aș fi vazut acest „Raport” m-aș mai fi luminat și eu.

Poate fi dat oare publicitătii acest „Raport Apaserv” de către Redactia BdeC, ca și un „update”, foarte necesar, la articol? Sunt f. curios ce argumente conține. Mulțumesc.

Intre timp, față de cele scrise de mine mai sus la 3 July 2015 – 05:51 m-am mai deșteptat și eu nițel și din a est motiv mă simt obligat scriu o scurtă „erată”, chiar dacă n-am incă acces la mai sus menționatul „Raport Apaserv SM”.

– Se pare că elaborarea SF a fost comandată la proiectantul SC RONO AQUA SRL din Oradea de către Primăria Municipiului Carei si nu de către APASERV SM, persoana juridică achizitoare, așa cum am presupus eu greșit și așa cum ar fi fost normal – zic eu.
– În acest caz, verificarea la sânge a corectitudinii celor conținute în respectivul SF trebuia să fie facută de functionarii publici din cadrul Serviciul Tehnic, Achiziții Publice, Investiții (STAPI) Primăria Carei – zic eu.
– Probabil că cei de la STAPI Primăria Carei au dormit in bocanci sau sunt total nepricepuți și n-au verificat SF-ul – zic eu.
– Primașul a semnat ca primarul ordinul sau dispoziția de plată pentru suma de 70.000 lei facturați de SC RONO AQUA SRL pentru SF, deși, în sedința din ziua de 30 iunie a.c. a Consiliului Local toată lumea a admis că SF este unul mizerabil, plin de greșeli si omisiuni – zic eu.
– De respectiva sumă de 70.000 lei nu se pomenește nimic, e o tăcere total dubioasă, exact ca cea a porcului in păpușoi, atât în Referatul STAPI Primăria Carei cât și în proiectul de Hotărâre supus aprobării CL. De ce? Ce ilegalitate se dorește a fi ascunsă prin această tăcere? Oricum, responsabillitatea solidară a efectuarii unei plăti de 70.000 lei din bugetul local pentru un SF despre care se știe de către toată lumea că este un rebut, revine primarului si celor de la STAPI Carei. Să facă bine tovarășii și să scoată imediat banii din buzunar, să-i pună la loc in bugetul local. Nepriceperea, incompetența si iresponsabilitatea se platesc -zic eu
– Deși SF-ul cel mizerabil nu a fost nici măcar aprobat in CL, Primăria Carei a comandat proiectantului SC RONO AQUA SRL elaborarea proiectului de execuție. Dacă SF a fost unul mizerabil, atunci este evident ca și proiectul de execuție va fi unul mizerabil, adică un rebut. Până și intr-un program de calculator (software), dacă bagi rahat, tot rahat scoți din el. Primăria Mun. Carei, reprezentată de primar, de ing. Eugen Kovacs va plăti oare și proiectul rebut? Vom trăi și com vedea. Dacă proiectul rebut nu va putea fi „pus in operă”, nu va putea fi executat de antreprenor până la sfârșitul anului 2015, termen limită pentru finalizarea investiției impus de finanțatorii europeni, se vor pierde oare, pe lângă banii ce vor fi plătiți de Primăria Carei proiectantului RONO AQUA pentru proiectul de execuție și cei ~2.100.000€?
Doamne ferește să se intâmple așa! Dar dacă totuși, prin absurd, așa se vor întămpla lucrurile, atunci primarul ing. Eugen Kovacs și tovarășii lui de muncă, funcționarii publici din cadrul STAPI Carei, să facă bine si să platească prejudiciul produs din propriile lor buzunare.
Nepriceperea, incompetența si iresponsabilitatea se plătesc – zic eu.

Altele nu mai zic până când nu văd „Raportul privind necesitatea aprobării Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării Proiectului, „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, Etapa II, economii” întocmit de S.C. Apaserv Satu Mare S.A.”

(@careianule, ai liber de la mine, poți să comentezi. It’s your turn.)

de Pavel la 5 iulie 2015 - 08:18

@ Horia Maries

Va rog sa nu-i numiti pe acesti pseudo PSD, tradatori de liberali, ascunsi de procurori, ALDE. Ei incearca sa-si gaseasca o identitate, afisand pe sediile lor poza lui Bratianu. Au facut ei, reformatorii p_li ceva in afara de a rupe si trada PNL, folosindu-se de tertipuri si slogane goi au sarit in barca PSD. Szilaghi e deputat PSD de Satu Mare, nu? Vor fi alegeri si vom vedea ce rezultate vor avea mizerabilii ca pana una-alta sunt doar ce au rupt, pe listele PNL au ajuns unde au ajuns, folosindu-se de sigla PNL!

Nesimtitii jegosi se autointituleaza azi ALDE. E clar ca au o problema de personalitate, din PNL, in ecologisti, pe urma in PRL si azi sunt grupul ALDE.
Tot tradatori ramaneti!!!!!!

de Pavel la 5 iulie 2015 - 08:22

Iar Bujorel e incolor, inodor si fara continut…………. Nu e baiat rau, dar nu e de consiliu local si nici macar nu i se potriveste haina.

de careianul la 5 iulie 2015 - 09:45

poi vezi mai baiatule ca daca te straduiesti stii sa scrii si fara injuraturi?
poi tu critici pe la comentarii baietii jeno si lajos si te comporti apoi ca si ei la vorbe? poi esti nehotarata?

de Victor la 5 iulie 2015 - 11:01

Firma din Oradea este din grupul de casa al primarului impreuna cu cea din Marghita.

de Horia Mărieș la 5 iulie 2015 - 11:34

@careianul la 5 July 2015 – 09:45

Poi du-te-n mătă că ți-ai depăsit cu mult porția de maximum 10 cuvinte scrise pe postare.
Poi nu-i permis! O să te amendez!

de Horia Mărieș la 7 iulie 2015 - 03:29

M-am liniștit.

„Subprefectul Altfatter Tamás Ferenc s-a deplasat în municipiul Carei pentru a constata stadiul lucrărilor la două dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din localitate, finanţate prin fonduri europene. Alături de primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, subprefectul a vizitat două şantiere.

Unul din proiectele aflate în derulare este „Construcţia şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Carei”, parte a proiectului de anvergură “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, beneficiar fiind SC Apaserv Satu Mare SA. Cu toate că lucrările de execuţie la acest proiect au fost atribuite doar anul acesta, stadiul lucrărilor este de peste 50%, existând toate premisele ca la sfârsitul acestui an proiectul să fie finalizat.”

Înseamnă că se vor finaliza și lucrările pentru „obiectivul de investiție „Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră in Viile Careiului, județul Satu Mare”, ordonatorul principal de credite fiind Ministerul Mediului.”

Dacă ne zic treaba asta ăștia doi bácsik, Altfatter Tamás Ferenc și Kovács Jenő, trebuie să-i credem pe cuvânt, fiindcă ăștia sunt bipezi serioși.

de Horia Mărieș la 19 iulie 2015 - 08:48

Primarul Kovacs vrea să investească cca 9 milioane de € in asfaltarea a 74 de străzi despre care, zice el, că sunt mizerabile, fiindcă Apaserv și Electrica, ambele din Satu Mare, le-au scurmat cu lucrările efectuate în oras și nu au mai astupat șanțurile.

Am mai scris pe aici, primașul trebuia sa se preocupe să controleze prin oamenii lui cei atât de pricepuți de pe la Primaria Municipiului Carei, recte prin Beko Tamas, Petcu, Regecky, Rakovsky, etc., dacă in proiectele/lucrarile Apaserv și Electrica sunt prevazuti banii necesari nu numai pentru săparea șa țurilpr ci și pentru astuparea lor, refacerea trotuarelor, străzilor, etc. Fiindcă așa se intâmpla lucrurile la oamenii normali. N-a făcut-o, fiindcă nu se pricepe la absolut nimic, și in consecință, acum atât el, dar mai ales careienii, o să tragă ponoasele. Primașul vrea să asigure fondurile necesare asfaltărilor pe care ar vrea să le termine in 3 ani și jumătate, 50% prin atragerea unor fonduri europene si 50% prin împovărătoare împrumuturi bancare care vor fi returnate de copiii careienilor, fiindcă acum Primăria Carei este îndatorată până peste gât la bănci, până în anul 2027.

Credeți că un ditamai primaș de municipiu in care trăiesc circa 20.000 de locuitori, s-ar putea umili intr-un așa hal incât să invețe câte ceva, măcar acum, la spartul târgului, de la primarul unei comune numită Berzasca din județul Caraș Severin in care trăiesc circa 3150 de locuitori?

http://youtu.be/wxRcLrSMbFY

Eu unul nu cred, fiindcă primașul Kovács Jenő este mult prea büszke (mândru, fudul) pentru ca să incerce să învețe ceva și de la alții. De altfel, nici nu este capabil să mai învețe fiindcă nu-l mai duce capul.
Pe de altă parte, prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul. Ez nagyon bisztos.

de Horia Mărieș la 24 iulie 2015 - 07:54

Reamintim că luni, 6 iulie, subprefectul Altfatter Tamás Ferenc s-a deplasat în municipiul Carei pentru a constata stadiul lucrărilor la două proiecte de infrastructură din localitate, finanţate prin fonduri europene. La proiectul aflat în derulare este” Construcţia şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Carei”, parte a proiectului de anvergură “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, beneficiar fiind SC Apaserv Satu Mare SA subprefectul și primașul Kovács au apreciat că stadiul lucrărilor este peste 50% (nu ni s-a devoalat cu câte procente peste 50% 🙂 )existând toate premisele ca la sfârșitul acestui an proiectul să fie finalizat.

Pentru a grăbi cât mai tare lucrurile, având în vedere timpul foarte scurt rămas la dispoziţie, prefectul dr. Eugeniu Avram a convocat ieri, în regim de urgenţă, o întâlnire cu unii primari din județ”. Trebuie să identificăm, să găsim soluţiile oricare ar fi, împreună cu Apaserv şi cu Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară, care sunt la dispoziţia primarilor. Vă sprijinim total. Decizia este a primarilor. Îi aştept să vină să vedem ce putem face împreună. Mi-aş dori ca prin această măsură să putem să finalizăm proiectele la nivel de judeţ, pentru că totul este în interesul cetăţenilor până la urma urmei”, a spus prefectul Eugeniu Avram.

Unii primari s-au arătat interesați de oportunitatea oferită mai nou de Guvern (Ordonanța prin care primarii ar putea să își transfere cheltuielile obținând finanțare prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007 – 2013. Este vorba de 25% din banii cheltuiți pentru proiectele de apă și canalizare) în timp ce alți edili care au proiecte în derulare sunt conștienți că nu se vor încadra în regulile şi termenele impuse (condiție restrictivă – finalizarea lucrărilor până la data limita de 31 decembrie 2015).

Sunt cât de poate de curios să aflu dacă primașul Kovács Jenő își va sufleca urgent mânecile și va pune efectiv mâna pe sapă, ca să ajute antreprenorii ce lucrează pentru Apaserv Satu Mare ín Carei, astfel ca lucrările de apă și canalizare din Carei (inclusiv cele in viile Careiului) să fie finalizate până la sfârșitul anului și pentru ca Primăria să poată eventual profita de Ordonanța Guvernului, aia cu obținerea de finanțare din POSM pe 2007-2013 cu o sumă exhivalentă cu 25% din cheltuielile cu apa și canalizarea.
Mira-m-aș!

Oricum: Hajrá primás, közsd fel a gatyádat, ásál szorgalmason, mert még Altfatter Tamás Ferenc és Eugeniu Avram is fog segiteni neked! Ne hadyad magadat, ne maradjál megint az utolsó tróger a megyében!

de jerome la 24 iulie 2015 - 09:55

au vorbit si de masinile ifa piese de muzeu cu care lucra firma adusa de apaserv si de soferii care le conduc in stare de ebrietate apropiata de coma alcolica????
au vorbit si de comision/?

de Horia Mărieș la 24 iulie 2015 - 12:25

@jerome la 24 July 2015 – 09:55

Nu știu ce au vorbit, eu am citat de pe site-ul Prefecturii și din presa sătmăreană.

Despre comision nu s-a vorbit în nici un caz.
Comisionul este de foarte mult timp bătut in cuie: minimum 10%.
Despre un procent mai mic nici nu se discută.
S-ar strica „piața” comisionului pe plan național.
Toți primașii cer/ pretind azi min. 10%.
Unii, mai nesimțiți, ajung și până la 50%.

de Horia Mărieș la 4 august 2015 - 02:07

Mai jos, câteva fragmente dintr-un anunț-informare postat pe pagina de facebook a „Primăriei Carei Government Organization”, în ziua de July 31 at 1:35 pm.

Inchiderea circulației în timpul zilei, atunci când SC Samcif SA lucrează și sapă la șanțuri din greu pare să fie un lucru normal, pe care-l înțeleg.

Înțeleg și partea care urmează după „aceste lucru”… 🙂 chiar dacă cele două cuvinte au fost scrise în maghiară …

Dar partea care se referă la „mirosuri greu de suportat”, eu unul n-o prea înțeleg fiindcă, cică, „canalizarea va funcţiona pe cale gravitaţională, iar acolo unde panta conductelor nu va fi suficientă se va acumula apă reziduală, care va emana mirosuri greu de suportat…”

Cum devine treaba aia cu mirosurile greu de suportat?

Dacă vor fi mirosuri greu de suportat, vor trebui să plece oare toți proprietarii de imobile din Grădina Viilor sau Primăria Municipiului Carei îi va dota cu măști de gaze procurate pe fonduri europene?

Citez:

„După cum se ştie, de o bună perioadă de timp, pe raza municipiului Carei sunt în plină desfăşurare lucrările de modernizare sau de extindere a diferitelor reţele de utilităţi.

Porţiunile de drum pe care se lucrează vor fi închise circulaţiei în timpul zilei, dar la dispoziţia proprietarilor de vii vor fi puse rute ocolitoare. (În punctele necesare vor fi amplasate indicatoare). În schimb, de după-amiază până dimineaţa următoare (adică de la ora 18.00 până la 7.00) se va putea circula şi pe străzile pe care se efectuează intervenţii.

Potrivit graficului, lucrările trebuiesc finalizate până în data de 31 decembrie 2015. Beneficiarul lucrării este operatorul regional Apaserv SA, iar executantul este societatea Samcif SA.

Recomandăm proprietarilor de imobile din Grădina Viilor să ia legătura, din timp şi la faţa locului, cu reprezentanţii firmei executante pentru a stabili de comun acord locaţia căminelor pentru ceasurile de apă şi canalizare.

Aceste lucru va fi în avantajul lor când vor putea să se racordeze, pe cheltuială proprie, la reţelele de apă şi canalizare. Să nici nu mai pomenim de faptul că, spre deosebire de apa potabilă, canalizarea va funcţiona pe cale gravitaţională, iar acolo unde panta conductelor nu va fi suficientă se va acumula apă reziduală, care va emana mirosuri greu de suportat…”

de nicu la 4 august 2015 - 10:12

parca saminstal era executantul lucrarii?
acum e samcif asa peste noapote?
nu cumva la samcif lucra neamurile lui lorant?

Lasati un comentariu