Revoltător: MONUMENTUL DE LA MOISEI vandalizat

• publicat la: 14 iulie 2015
Revoltător: MONUMENTUL DE LA MOISEI vandalizat

Stimate domnule Prefect,

Mă adresez dumneavoastră în calitate de cetățean român, profesor și cercetător al fenomenului istoric, în baza drepturilor pe care mi le conferă Constituția României, același document care, potrivit articolului 123, coroborat cu prevederile Legii nr. 340/2004, stabilește calitatea și atribuțiile dumneavoastră ca reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Prin prezenta, țin să vă sesizez faptul că pe data de 4 iulie a.c., aflându-mă în concediu în Maramureș, curiozitatea, dar și respectul față de înaintași, mi-au purtat pașii și în localitatea Moisei, o localitate greu încercată în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu respectiva ocazie, am constatat că monumentul ridicat în memoria celor 29 de români masacrați de trupele maghiare pe data de 14 octombrie 1944, este parțial vandalizat. Îmi este greu să cred că sunt singura și prima persoană care am observat acest fapt reprobabil și îmi este greu să cred că IPJ Maramureș nu a fost sesizat până în prezent pentru a demara o anchetă și a stabili vinovații.

În susținerea celor afirmate de mine anterior, vă trimit (anexez) un grupaj de 4 fotografii cu monumentul respectiv, cu mențiunea că placa ce arată semnificația respectivului monument – foto 3 – a dispărut cu totul (a se vedea foto 2, așa cum arată acum). Îmi exprim speranța că, în baza atribuțiilor pe care le aveți, veți lua cuvenitele măsuri care se impun în acest caz, atât pentru reamplasarea plăcuței respective, cât și pentru stabilirea și pedepsirea celor care se fac vinovați de acest act de vandalism.

12 iulie 2015

Cu respect,

Prof. Nicolae Balint, publicist

Sursă Dan Tanasa și alte foto aici.

Monumentul de la Moisei, proaspăt reabilitat, a fost sfinţit de  PS Justin Sigheteanul  Primăria Moisei  a investit peste 700.000 de lei în lucrările de reabilitare.

Monumentul de la Moisei, amplasat pe o colină la marginea localităţii, a fost ridicat de Vida Gheza, în cinstea martirilor care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial. La Moisei, în ziua de 14 octombrie 1944, armata horthystă a săvârşit un masacru. Treizeci şi unu de localnici au fost îngrămădiţi în două case şi omorâţi. La final, armata a incendiat şi satul. Monumentul era într-o stare avansată de degradare, aşa încât primăria a demarat un amplu proces de reabilitate.

„A fost o lecţie patriotică veritabilă. Asta este concluzia factorilor decisivi de la judeţ şi a celor care azi ne-au onorat cu prezenţa. La sfinţirea monumentului au fost fost mulţi cetăţeni prezenţi. Evenimentul a fost marcat cu fanfara militară şi un parastas în memoria martirilor” a declarat, pentru maramedia.ro, primarul din Moisei, Toader Şteţcu.

Ceremoniile de comemorare a eroilor de  la Moisei  se  ţin annual  în  data de 21 octombrie.  Monumentul a fost realizat, în 1966, din lemn, iar apoi, la începutul anilor `70, cele 12 coloane au fost înlocuite cu unele din piatră. „Este pentru prima dată în 30 de ani când acest monument a fost reabilitat. Am fost întrebat de multe ori de ce în comună nu sunt indicatoare spre monument, dar îmi era ruşine să le spun de ce. Monument arăta jalnic. Din lipsă de fonduri până acum nu a fost posibilă această lucrare. A costat 700.000 de lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Local şi 10.000 de lei pe care i-am primit de la Direcţia de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş”, a precizat Toader Şteţcu, primarul Comunei Moisei.

Lasati un comentariu