Susţineţi cercetarea din România! Susţineţi Radu Minea aflat în greva foamei

• publicat la: 11 iulie 2015
Susţineţi cercetarea din România! Susţineţi Radu Minea aflat în greva foamei

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și-a exprimat solidaritatea față de președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare din România, Radu Minea, care, de peste o săptămână, este în greva foamei, dar i-a cerut în același timp să renunțe la acest ”gest extrem”.

De asemenea, Federația îi cere ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, și Guvernului României să intervină pentru a rezolva problemele salariaților din cercetare.

”Atunci când un președinte de organizație sindicală, cum este cazul domnului Radu Minea, recurge la un asemenea gest, cu unicul scop de a atrage atenția asupra gravelor probleme pe care le întâmpină salariații din institutele de cercetare, instituțiile statului ar trebui să fie receptive. Este evident faptul că, prin acest gest extrem, cu consecințe grave asupra propriei stări de sănătate, domnul Radu Minea nu urmărește rezolvarea unor probleme personale, ci  dorește să obțină intervenția autorităților competente ale statului pentru rezolvarea problemelor salariaților din cercetare” a precizat președintele F.S.L.I., Simion Hancescu.

Liderul sindicaliştilor din cercetare, Radu Minea, a intrat în greva foamei acum o săptămână. El reclamă abuzuri şi ilegalităţi în institutele româneşti şi faptul că specialiştii în cercetare nu şi-au mai primit salariile de luni de zile.

Radu Minea protestează de miercurea trecută în faţa Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

”Nu s-a rezolvat nimic cu institutele care sunt aproape în disoluţie, nu s-a rezolvat nimic, mai ales cu oamenii care au fost concediaţi arbitrar, care au fost trimişi în şomaj tehnic, cu colegii mei de la sindicat care sunt hărţuiţi în aceste întreprinderi şi psihic şi fizic, cei de la Institutul Geologic Român, cei de la Timişoara, că nu s-a rezolvat nimic, nici cu plata salariilor restante sau cu cele câştigate în justiţie. Nu voi ieşi din greva foamei decât în momentul când se vor rezolva toate aceste lucruri”, a declarat Radu Minea.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România apreciază gestul colegului nostru, domnul Radu Maximilian Minea, ca un fapt de o gravitate extremă.

Greva foamei, declarată de către Radu Maximilian Minea, nu pentru revendicarea unor drepturi personale, reprezintă soluţia extremă, aleasă de el, pentru apărarea unor drepturi colective, drepturi încălcate de către cei care administrează cercetarea românească.

Practic institutele de cercetare din România se găsesc în pragul colapsului financiar şi organizaţional, fiind la un pas de dispariţie, fapt datorat unei politici guvernamentale greşite şi de neînţeles.

România nu mai investeşte în cercetare lăsând dezvoltarea economică în derivă.

Considerăm că este un caz care aduce atingere siguranţei naţionale şi care trebuie să fie analizat şi reconsiderat de către structurile statului român.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România atrage atenţia asupra consecinţelor grave ce vor rezulta dacă nu se iau măsuri imediate de începere a unor negocieri urgente şi bine intenţionate pentru analizarea şi rezolvarea revendicărilor în numele cărora Radu Maximilian Minea se află într-o situaţie gravă care îi pune în pericol viaţa.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România nu va tolera lipsa de reacţie a Guvernului României şi o va considera ca un fapt grav de încălcare a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor României.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România va fi nevoită să reacţioneze dur dacă Guvernul nu va lua măsuri imediate de îndreptare a situaţiei în care se află institutele de cercetare şi dezvoltare tehnologică din România.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România monitorizează permanent starea colegului Radu Maximilian Minea şi-i solicită acestuia să renunţe la gestul extrem de a rămâne în greva foamei.

 

Lasati un comentariu