Ucenicia la locul de muncă

• publicat la: 11 iulie 2015
Ucenicia la locul de muncă

 

Ucenicia la locul de munca se adreseaza persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani care din vointa proprie, incheie un contract de ucenicie cu un angajator, in scopul obtinerii unei calificari.

Contractul de ucenicie este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator care  se         obliga sa ii asigure plata salariului in toate conditiile necesare formarii profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul fara a putea fi mai mica de:

-12 luni pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1;

-24 de  luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;

-36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3.

Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie , este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara in vigoare.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, poate solicita si beneficiaza, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,cu modificarile si complectarile ulterioare.

Agentii economici care doresc sa incheie contracte de ucenicie, se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, strada Ion Ghica nr.36. telefon 0261/770237.

Lasati un comentariu