150 de ani de la nașterea regelui Ferdinand I al României (1914-1927). Bustul său este refuzat în parcurile Careiului

• publicat la: 12 august 2015
150 de ani de la nașterea regelui Ferdinand I al României (1914-1927). Bustul său este refuzat în parcurile Careiului

Viitorul rege al României – Ferdinand I (1914-1927), s-a născut la 12/24 august 1865, la Sigmaringen, în Germania.

La 12 august 1865 s-a născut Ferdinand Victor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, fiul lui Leopold, rege al României, între 1914-1927.

Studiile liceale și le-a definitivat la Düseldorf; a absolvit Universitatea de la Tübingen și la Leipzig. Pregătirea militară și-a făcut-o în cadrul Școlii Militare din Kassel, în 1886 devenind sublocotenent în garda prusiană din Postdam.

Principele Ferdinand a vizitat pentru prima dată România în 1881, cu prilejul încoronării regelui Carol I. În 1889, Ferdinand a fost declarat oficial moștenitor al tronului României, calitate în care a condus armata română în campania din Bulgaria (1913).

În baza prevederilor Pactului de familie din 1881, Ferdinand a fost numit succesor al lui Carol I de Hohenzollern la tronul României, principele Leopold (fratele lui Carol) renunțând la prerogativele de moștenitor al tronului României în 1880.

Supravegheat de regele Carol I, Ferdinand a luat lecții de limba română, istorie, geografie și de pregătire militară. A fost, succesiv, locotenent (1889), maior (1892), locotenent-colonel (1895), colonel (1895), general de brigadă (1898), general de divizie (1904) și general de corp de armată (1911). Căsătoria principelui Ferdinand și a principesei Maria-Alexandra-Victoria de Saxa Coburg Gotha, la care a luat parte și regele Carol I, a fost oficiată la 29 decembrie 1892, la castelul Sigmaringen. Perechea moștenitoare a tronului României a sosit la București, la 23 ianuarie 1893. Din căsătoria celor doi au rezultat șase copii: Carol (1893-1953), Elisabeta (1894-1956), Măria (1899-1961), Nicolae (1903-1978), Ileana (1908-1991) și Mircea (1912-1916), toți botezați în religia ortodoxă.

Principele Ferdinand a devenit rege într-o perioadă tensionată, marcată de problema intrării sau nu a României în Primul Război Mondial. La 4/17 august 1916 a fost semnată, la București, o Convenție politică între România, pe de o parte, și Franța, Marea Britanie, Italia și Rusia, pe de alta.

România urma să intre în război în termen de 10 zile, în schimbul recunoașterii de către Aliați a drepturilor ei asupra tuturor teritoriilor locuite de românii din Imperiul Austro-Ungar, adică ale Bucovinei, Banatului, Maramureșului, Crișanei și a toată Transilvania.

Astfel, regele Ferdinand a acceptat, în Consiliul de Coroană din 14/27 august 1916, intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei, împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, realizând astfel pasul cel mai important pentru realizarea idealului României Mari.

integral pe agerpres.ro

In municipiul Carei, bustul regelui Ferdinand a fost amplasat fără avizele legale. Momentan, la 3  luni de la dezvelirea sa de catre oficialitatile locale si judetene, serviciul  urbanism din primarie intocmeste devizele necesare intrarii in legalitate.

Amplasarea bustului unei personalităţi româneşti de talia Regelui Ferdinand, Întregitorul României,  în imediata apropiere a unui  sens giratoriu reflectă disperarea primarului faţă de solicitarea comunităţii româneşti din Carei de a avea un astfel de bust în parcurile oraşului.

Este de notorietate motivaţia primarului Kovacs de la şedinţa din 24 iunie 2014, pentru refuzul de a amplasa bustul Regelui Ferdinand în parcul vizitat în data de 21 mai 1919….”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”…în condiţiile în care nici castelul şi nici parcul din jurul său nu sunt în proprietate privată ci a  Consiliului Local Carei!

Dacă la data de 20 august 2014, Consiliul Judeţean a   înfierat atitudinea discriminatorie a primarului Kovacs şi a participat la defilarea cu bustul mobil al regelui Ferdinand, depunând şi  o jerbă  de flori la bustul realizat de Radu Ciobanu, pe parcursul anului 2015 acesta a acceptat condiţiile discrimatorii la adresa comunităţii româneşti careiene, impuse de primarul Kovacs cu ajutorul Direcţiei Judeţene de Cultură, care împarte oraşul Carei în perimetre etnice, potrivit mentalităţilor locului.

Bustul regelui Ferdinand al României a fost amplasat total ilegal, FĂRĂ nici  un fel de autorizaţie.  Doar ce Comisie  de cultură din România ar fi dat autorizaţie pentru amplasarea bustului Regelui Ferdinand în apropierea unui sens giratoriu când oraşul Carei are numeroase parcuri amplasate pe traseul parcurs de Suveran şi Regina Maria în timpul vizitei sale în Carei la data de 21 mai 1919? aici, aici.

Asociatiunea ASTRA Carei a solicitat o aprobare de amplasare a bustului regelui Ferdinand în părculetul din fata Judecătoriei Carei, pe locul unde in 1919 suveranul României decora  vitejii   Armatei Române pentru faptele lor eroice. Si această  solicitare a fost respinsă  de consilierii UDMR, la fel ca celelalte amplasamente.

In municipiul Carei din România, Primaria împreuna cu Directia Judeteana de Cultură Satu Mare au împărtit orasul în perimetre etnice, permitând amplasarea busturilor românesti doar în apropierea Monumentului Ostasului Român si al lui Avram Iancu.

Discriminarea etnică din primăria Carei se răsfrânge şi asupra personalităţilor care nu mai sunt în viaţă şi fac parte din istoria acestui popor.

redacţia

 

comentarii

de Horia Mărieș la 14 august 2015 - 04:51

Citesc dimineața devreme intr-un ziar sătmărean un articol semnat de Teodor Curpaș și dedicat unui om cu „gândirea înțeleaptă”, unui „om minunat”, „dominat de simțul dreptății și adevărului”, „îmbrăcat in haina sacrificiului pentru cei ce l-au votat de atâtea ori știind că nu le poate rămâne dator”, care „a știut mereu să ducă lupta până la capăt”, căruia „i-a plăcut și îi place rigoarea”, care a făcut împreună cu viceprimarul Keizer Ludovic „o echipă de invidiat”, o „echipă formidabilă”, care „nu face politică din administrație” (n.a.: face doar un business personal din administrație, vezi subiectul numit șpagă), la care „există o inflație de idei”, care „are grijă pentru sănătatea oamenilor, în creşterea bunăstării în ultimă instanţă”, care „ştie bine ce probleme grele apar prin creşterea numărului de romi, care trebuie educaţi de la vârsta de 3 ani”, care „gândeşte puţin mai departe, văzând viitorul Careiului şi tremurând pentru bunăstarea locuitorilor de acolo. Ce frumos!”, care „a făcut şi riscuri deliberate pentru înflorirea oraşului, a fiecărei instituţii prin prezenţa lui în peisajul careian, pentru care merită toate laudele, pe care nu le cere”, etc.
Ptiui! Am tras un scuipat de scârbă fiindcă mi-a venit să vărs.

Am avut noroc că m-am uitat si la calendar și am realizat că suntem in ziua de vineri 14 august 2015 și nu într-o zi de după cel de al XIV-lea Congres al P.C.R. când diverși jurnaliști pupincuriști ii aduceau osanale din cele mai grețoase conducătorului iubit, tovarășului N. Ceașescu zis și „Ceașcă”.

Nu, nu suntem imediat după cel de al XIV-lea Congres, nu, articolul d-lui Teodor Curpaș nu se referă la Ceașcă ci se referă la Eugen Kovács Jenő, dar stilul în care este scris este exact la fel, cel al unui ziarist comunist pupincurist.

Am mai citit articole semnate de Teodor Curpaș, dar nu vreau să intru acum în detalii. Mentionez doar faptul că după umila mea părere, caracteristica lor esențială este că indiferent despre cine ar fi vorba în articolul, Teodor Curpaș îi laudă deșănțat pe toți acei oameni „minunați” despre care scrie, fiindcă dânsul este „pretin” la cataramă cu toți. De gustibus non disputandum. Îl înțeleg pe ziaristul Curpaș, trebuie să fie musai prieten cu ei, mai ales dacă persoanele respective sponsorizează din bani publici, din bugetul local al primăriilor (cu contracte bănoase) ziarul la care Teodor Curpăș măzgălește zilnic in rubrica de „Opinii” numită (azi cel puțin) „Repere culturale”.

Dacă am înțeles eu bine, acesta, articolul la care fac referire, este primul (1) dintr-o serie dedicată „minunatului” (și mirobolantului, aș adăuga eu) Eugen Kovács Jenő. Aștept cu foarte mare nerăbdare să le citesc și pe celelalte ca să constat până unde poate merge tupeul și nesimțirea unui jurnalist pupincurist care pretinde că le știe pe toate și că prezintă întotdeauna cititorilor in articolele lui numai și numai adevărul.

Îi sugerez, cu cel mai adânc respect posibil, distinsului domn Teodor Curpaș, să încerce să mă lămurească și pe mine: „Oare prin ce minune cerească, numitul Eugen Kovács Jenő, cel care zace in „fotelul” de primaș al Careiului de 11 ani, este și acum un aljas csoró, adică sărac lipit, cum de n-a reușit să-și facă nici până acum, ca toți puliticienii autohtoni, un minim de cheag, o mică urmă de avere, fiindcă așa rezultă, fără nici o posibilitate de tăgadă, din multitudinea de „liniuțe” pe care le trage mereu individul în declarațiile lui de avere???

Doar atât tot vă rog frumos să mă lămuriți, în rest, este treaba și dreptul dvs. constituțional stimate domnule Teodor Curpaș, dreptul dvs. la libera exprimare a opiniilor, n-aveți decât să-i ridicați osanale lui Kovács până la cer sau până la iad, n-aveți decât să-i faceți campanie electorală la alegerile din 2016 de pe acum dacă omul v-a și plătit, că tot o maculatură mizeră rezultă de sub pana dvs.,, n-aveți decât să-l pupați zinic drept în fund, dacă treaba asta vă face mare plăcere și dacă „cu primarul municipiului Carei vă știți de mulți ani”. Dacă vă știți de mulți ani, o să găsiți și calea cea dreaptă și directă mult mai repede. Pentru pupat.

de silviu pop la 14 august 2015 - 07:54

acest curpasist este nimeni altul decat fostul director de liceu parca unio care i-a semnat fotbalistului vice diploma de absolvire de liceu seral ..chiar daca fotbalistul incearca si acum sa descopere cine i-au fost colegi….tot curpasila l-a ajutat sa se propaseasca prin cai numai de el si de comunisti stiute ca sa isi faca rostul…de la miner la informator secu ,fotbalistul a trecut prin toate etapele…ramas fara bani acum la batranete,curpasila mulge de unde poate..anul trecut jumulea preotimea din judet de suma ce incepeau cu 5 milioane ca sa le faca cronica favorabila prin te miri ce carti…l-a ridicat in slavi anul trecut pe imi directorul de la agro cel care dacas a vazut ca nevasta nu poate lua mai mult de 2,5 la concursul pe postul de director economic din primarie a apelat la serviciile lui jeno care a pus sotia contabila de la ferma de oua direct pe scaunul de director economic din primaria carei.
in criza de imagine,jenica plateste din banii careienilor tot felul de emisiuni si articole de cosmetizare….pacat ca nu se arata si fluturasul de salariu unde scrie negrtu pe alb ca primarul kovacs are retinere de 30 la suta din salar pentru datoriile pe care nu vrea sa le plateasca la bugetul de stat.
teodor curpas nu cunoaste pe nimeni la finante care sa ii arAte situatia finaciara a primarului kovacs cel cu retinere pe salarul de primar dar fara retinere la sifinarea banului public?

de erzsike la 14 august 2015 - 08:23

si jeno si lajos toti au scris informatii pentru securitate inainte de 1989 si acum vin la noi sa spuna ce mare oameni sunt l a ei!!!!!
de ce nu arata jeno averea la copii ca sa vedem cum se poate sa faci case si terenuri cand ai terminat scoala si inca nici nu ai lucrat bine si taticul primar are si salarul taiat..din banii d ela noi iau si se distreaza cu bodigarzii la usa sa nu intre cineva sa vada dezmaturile.

Lasati un comentariu