FânFest 2015. Fotografiile luptei: oameni și povești demne de depănat nepoților

• publicat la: 7 august 2015
FânFest 2015. Fotografiile luptei: oameni și povești demne de depănat nepoților

În cadrul Festivalului FânFest 2015 (13-16 august 2015, Roșia Montană) vor avea loc mai multe expoziţii cu şi despre activişti. Este vorba de expoziţii de fotografie şi de photo voice, unde imaginile vorbesc, dar şi de o colecţie de evenimente şi poveşti care au transformat Roşia Montană într-un loc special, în care spiritul civic are o valoare mai mare decât aurul.

Roşia Montană Photo Voice. Călin Caproș prezintă Roșia Montană, văzută prin ochii unui localnic care a ales să reziste presiunilor companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) de a fi strămutat. Expoziția de tip photo voice se axează pe peisajul cultural al zonei, pe oamenii „rezistenți” și pe clădirile de patrimoniu care merită prezervate și valorificate pentru a avea o Roșie Montană cu un viitor alternativ celui oferit de RMGC. Vernisajul este urmat de o dezbatere cu protagonistul, activiști în campania „Salvați Roșia Montană” și, desigur, participanți interesați de soarta localității. Curatori sunt Adi Dohotaru & Nicolas Friess / Muzeul Mineritului.

Rezistență / Goldbach. René Zieger, fotograf german stabilit la Berlin, a sosit prima dată la Roșia Montană în 2009. A descoperit aici un loc frământat de probleme similare cu cele pe care a avut ocazia să le vadă în timpul documentării pentru teza de diplomă ”Retired Soil” care analiza zonele miniere din Germania de est. Din 2009 a revenit periodic pentru a captura viața de zi cu zi a comunității din Roșia Montană, iar în 2013 a documentat în București protestele împotriva proiectului minier. Retragerea companiei miniere ar putea oferi noi perspective localnicilor din Roșia Montană, ceea ce face ca proiectul surprins în această expoziție să continue în anii viitori.

Campania Salvați Roșia Montană / de la începuturi. Dacă pentru mulți dintre noi Roșia Montană a devenit un subiect mobilizator abia cu ocazia protestelor din 2013, trebuie să știm că există însă o întreagă istorie de mai bine de 10 ani în spatele acestor manifestări de stradă. Această istorie a fost scrisă de membrii Campaniei SRM care au fost nevoiți să inoveze, să adapteze și să mențină un protest pentru un deceniu până când o țară întreagă li s-a alăturat. Vizitatorii sunt invitaţi să parcurgă o istorie plină de evenimente, oameni și povești demne de povestit nepoților.

Adoptă o Casă / un pas spre însușirea patrimoniului. Este al 4-lea an în care Asociația Alburnus Maior și Asociația ARA propun publicului larg un alt fel de mod de implicare, o adopție mai puțin obișnuită prin care fiecare dintre cei care s-au implicat și se vor implica în anii ce vor urma în activitățile programului învață să citească, să cunoască și să refacă în detaliu povestea clădirilor valoroase ale Roșiei Montane. E un tip de însușire a patrimoniului care nu are legătură cu proprietatea, ci mai degrabă cu apropierea, prin diverse moduri, a unei moșteniri.

De asemenea, vineri, de la 11:30, va avea loc vernisajul expoziţiei “Roșia Montană. Memoria obiectelor”, la Muzeul Mineritului.

programul pe romaniacurata.ro

comentarii

Lasati un comentariu