Festivalul ,,Zilele Iancului’’ ediţia 2015

• publicat la: 17 august 2015
Festivalul  ,,Zilele Iancului’’  ediţia 2015

Pe o vreme caniculara, a  XVI- a ediţie a ,,Zilelor Iancului’’ a avut loc ieri, 16 august, conform tradiţiei, în prima duminică de după praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Ceremonia a început de la ora 15.00, la statuia lui  Avram Iancu din centrul satului Ianculeşti, în suntetul tulnicelor , apoi  cu intonarea Imnului Naţional , iar  corul Astra Careiană a dat glas ,,Marşului  lui Iancu’’.

Au fost prezenţi  deputatul Romeo Nicoară,directorul de cabinet  al președintelui Consiliului Județean , Claudiu Sulea ,  directorul Cancelariei Prefectului , Raul Băbţan, consilierii municipali Ilie Ciută, Adrian Bucureştean, Dan Bontea,  Ionut Oneţ, Alina Mocanu, Păuşan Bujor, directori de instituţii, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai asociaţiilor Asociaţiei Refugiaţilor, Unirea 2009, Avram Iancu, invitaţi  şi fii ai satului Ianculeşti. Deşi satul Ianculeşti aparţine de UAT Carei, nimeni din Primărie nu a onorat invitaţia.

Manifestarea a continuat  cu o slujbă de pomenire în  cinstea  lui Avram Iancu, oficiată de preotul paroh, Gheorghe Şorian. Delegatul sătesc,  Ciprian Chiorean a mulţumit  Consiliului Local Carei, Primăriei Municipiului Carei, Consiliului Judetean  şi   tuturor celor care şi-au adus contribuţia la menţinerea pe mai departe a  tradiţionalului Festival al moţilor de câmpie din Ianculeşti ,,Zilele Iancului’’.

Au  rostit alocuţiuni  deputatul Romeo Nicoară, Raul Băbţan, Claudiu Sulea, prof. Mihai Bertiean, ing.Daniela Ciuta din partea ASTRA Carei, Tiberiu Alexe, fiul primului director al şcolii din satul Ianculeşti.

,,Preacucernice părinte, dragi reprezentanţi ai instituţiilor judeţene,domnilor consilieri locali, dragi locuitori ai satului Ianculeşti, sunt emoţionat să ma aflu pentru prima oară aici la Ianculeşti. Ceea ce faceţi dvs. aici comemorând  eroul naţional Avram Iancu, este un gest de suflet, de mare nobleţe, ce  arată, în opinia mea, că acest popor are trecut, acest popor îşi poate construi un  demn  viitor.Cu dvs., cu tinerii care sunteţi aici şi care cinstiti  memoria lui Avram Iancu, memoria celor care au venit aici, în Ianculeşti acum mulţi ani de zile, memoria momentelor mai puţin plăcute care v-au marcat, toate acestea arată că suntem un popor viu, un popor care isi cinsteşte strămoşii.Cred că acum, avem nevoie de modele în ţara asta.Vă felicit pentru această a XVI-a ediţie, sunt mândru că sunt azi aici!’’

Deputatul Romeo Nicoara şi-a încheiat alocuţiunea spunând că va duce acest mesaj şi această imagine a satului mai departe cum face cu multă plăcere oriunde în ţară.

Din partea Consiliului Judeţean a luat cuvântul Claudiu Sulea, directorul  de cabinet al preşedintelui Consiliului Județean, Adrian Ştef care a afirmat-

,,Consiliul Judeţean este onorat să poată participa alături de dvs la acest eveniment. Este foarte important pentru  judeţul  Satu Mare ca localităţile cum este cea a dvs., moţească să-şi sărbătorească datinile, obiceiurile şi memoria celui care a fost marele tribun, Avram Iancu. Ne închinăm cu respect în faţa a tot ce a însemnat şi dorim ca an de an să facem acest lucru’’

În calitate de preşedinte a  Asociației Refugiaților, prof. Mihai Bertian şi-a început dicursul recitând 4 strofe dintr-o poezie patriotică aparţinând lui Nicolae Labiş, ,,Noi nu!’’. A subliniat apoi faptul că în cursul istoriei bimilenare a ţării noastre au existat bărbaţi care au luptat pentru binele poporului român, pentru dreptate naţională şi socială, în rândul acestora aflându-se şi Avram Iancu, eroul nostru naţional, care, încă de  la vârsta de 24 de ani s-a angajat în lupta pentru dreptate naţională şi socială pentru neamul românesc din Transilvania fiind declarat de către Senatul României, eroul naţional al României. Prof. Mihai Bertianu a făcut apoi istoricul Revoluţiei de la  1848-1849, care   i-a dat ocazia acestui falnic tânăr, Avram Iancu de a se afirma în lupta pentru libertate a poporului român.

În numele Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi ,Deportaţi în urma Dictatului de la Viena , prof. Mihai Bertianu a  premiat cea mai vârstnică locuitoare a satului Ianculeşti din cadrul Asociaţiei respective, pe  Maria Patiţa, de 86 de ani. Fiind bolnava, distinctia a fost preluata de fiul acesteia.

Prof. Mihai Bertianu a înmânat o diplomă de membru de onoare al Asociaţiei Refugiaţilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş  si domnului Tiberiu Alexe, fiul primului director al şcolii din satul Ianculeşti, Gheorghe Alexe.

Domnul  Tiberiu Alexe s-a declarat mândru şi onorat să fie prezent aici, la Ianculeşti, în satul în care a copilărit, de care îl leagă amintiri foarte frumoase.

În numele Despărţământului ASTRA Carei, vă aduc cele  mai alese gânduri bune, acum , la ceas de sărbătoare si vă doresc să  menţineti vie flacăra acestui festival, an de an, şi la bine şi la greu. Indiferent de ispitele pe care le întâlniti în calea voastră de zi cu zi, să nu uitati că sunteti urmaşi ai eroului naţional Avram Iancu şi deci pe umerii vostri apasă o mare responsabilitate. Sunteţi o comunitate frumoasă, moţi de toate vârstele şi mă bucur că  nu aţi uitat nici de celelalte comunităţi româneşti din jur.

Cei trecuţi de prima tinerete, aveţi obligatia să  povestiţi  tinerei generaţii despre isprăvile Crăişorului Munţilor, prea puţin aflate în manualele şcolare” – Daniela Ciută, preşedinte al ASTRA Carei.

Au fost apoi depuse coroane din partea Prefecturii Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare,   Asociației refugiaților, Asociaţiei Unirea 2009 Carei, Asociaţiei Colonia Moţilor Ianculeşti , Despărţământului Astra Carei, Societăţii cultural-patriotice Avram Iancu şi a partidelor politice, PNL Carei şi PSD + ALDE.

 AnaMaria Roman

comentarii

de Horia Mărieș la 17 august 2015 - 12:18

Eu sunt un om simplu. Am o gândire ultrasimplistă. Eu nu știu prea multe.
Dar știu că de aproape 90 de ani satul Ianculești face parte dpdv administrativ din (comuna) orașul, municipiului Carei.
Mai știu că ar fi fost omenește, ar fi fost un gest de cea mai simplă politețe ca la sarbătoarea anuală a Ianculeștenilor să participe și să salute sătenii, să salute oaspeții. măcar un reprezentant al Primăriei Municipiului Care, dar neapărat primarul sau viceprimarul, chiar dacă veneau paralizați, țintuiți în căruciorul cu rotile. Roosvelt așa a condus lumea, din căruciorul cu rotile.
Dar ăla avea obraz.
Măi știu doar că și cu această ocazie „conducerea” orașului a dat încă o dovadă incontestabilă de lipsa totală de obraz.
Aljas pofátlanság.

de Dan Tanasa la 18 august 2015 - 08:37

Felicitări organizatorilor și participanților!

de Ion Cârja la 18 august 2015 - 23:35

Felicitări motilor de pe brazda de Vest țării!
Manifestările culturale pe care le organizați in fiecare an sunt un exemplu de românism frumos și bun, de atașament pentru valorile neamului nostru.
Să trăiți cu toții întru mulți și fericiți ani!

Lasati un comentariu