IPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ la Liturghia de la Mănăstirea Nicula

• publicat la: 15 august 2015
IPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ la Liturghia de la Mănăstirea Nicula

„Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine”, a spus Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, la predica rostită la Liturghia de la Mănăstirea Nicula, transmite Mediafax.

Anul trecut, în România au fost înregistrate 26.000 de divorţuri, iar mitropolitului Clujului a spus că dacă se doreşte regenerarea societăţii româneşti „din familie va pleca reabilitarea”.

„Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine. Această îngrijorare este cu temei, pentru că are loc în lume o tragedie, se dispersează, se disolutioneaza familia creştină. Maică Domnului plânge, pentru că numai anul trecut în România au fost 26.000 de divorţuri şi câte mii de copii nu au rămas traumatizaţi. Este o tragedie când se despart, dar pentru copii acest lucru este ucigător de suflet. Familia creştină a avut în trecutul nostru un rol extraordinar şi, dacă vrem să se regenereze societatea românească, din familie va pleca reabilitarea. România îmbătrâneşte şi toată Europa creştină, pentru că nu mai este o convingere creştină foarte puternică. Dacă ar avea fiecare familie măcar trei copii, unul pentru tată, unul pentru mama şi celălalt pentru ţară şi biserica, atunci nu ne-am mai împuţina”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.

Potrivit mitropolitului Clujului, această situaţie ar avea mai multe cauze.

„Oamenii divorţează uşor. Necazuri şi încercări au avut şi moşii noştri, dar ei au avut răbdare să treacă peste situaţii de criză, iar astăzi vedem că cei mai mulţi s-au despărţit prin consimţământ. Nu mai este puternică credinţă în Dumnezeu. O altă cauza este faptul că familiile nu mai au o viaţă de rugăciune, dacă ar mai avea legătură cu Cerul, nu s-ar mai despărţi atât de uşor”, a susţinut el.

O altă cauza a divorţurilor este exodul milioanelor de români, a mai spus mitropolitul.  „Motivaţia lor este obiectivă, dar ne doare sufletul pentru că ţara se împuţinează. Un efect al acestei plecări masive este înmulţirea numărului divorţurilor, pentru că nu merg amândoi împreună, unul merge, celălalt rămâne acasă. Este tragic pentru ei, dar catastrofal pentru copii. Pentru această suferinţă a familiei creştine, Maica Domnului plânge şi o doare sufletul”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.

Mitropolitul Clujului consideră că soluţia pentru rezolvarea acestei situaţii vine din Sfânta Scriptură.

„Iar Maica Domnului s-ar ruga Domnului Iisus Hristos să intervină. O viaţă spirituală normală ar duce la împuţinarea divorţurilor şi la salvarea copiilor pentru că, acolo în casă, sunt formaţi copiii, temelia se pune în casă. Dacă familia creştină suferă, rezolvarea vine de sus, dacă apelăm la Maica Domnului şi ea îl roagă pe Iisus Hristos. De aceea ne rugăm la Maica Domnului să aibă milă de noi şi de copiii noştri, să ne ajute să depăşim toate situaţiile de criză şi să le ajute celor care sunt competenţi să creeze multe locuri de muncă în România, pentru că tinerii să nu mai plece şi ţară să rămână puternică”, a încheiat IPS Andrei Andreicuţ.

Peste 30.000 de pelerini asista, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, această zi fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului sau, mai exact, trecerea sa la veșnicie.Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.

În România, 2,2 milioane de români îşi serbează onomastică de Sfânta Marie Mare, dintre care 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre aceştia, 1.398.464 poartă numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela şi 31.149 de Mioara.

Mai există şi 25.947 femei care poartă numele de Marina, 25.447 de Marilena, 10.834 de Mărioara, 1.685 de Măriuca şi 162 de Măria. Din numărul total de bărbaţi care îşi serbează onomastica, 310.751 poartă numele de Marian, 102.620 de Marin şi 3.332 de Marinică.

Lasati un comentariu