La AugustFest 2015… Când vii bade-n şezătoare nu sta la uşă-n picioare

• publicat la: 10 august 2015
La AugustFest 2015… Când vii bade-n şezătoare nu sta la uşă-n picioare

Duminică, 9 august 2015, de la ora 19.00,  în amfiteatrul din centrul Careiului, membrii ASTRA Carei şi moţii din Marna  Nouă si  Ianculeşti  au adus în actualitate frumoasele noastre obiceiuri  şi tradiţii  strămoşeşti.

Într-un  frumos decor de casă tradiţională românească, realizat cu multă minuţiozitate , adevăraţii păstrători ai tradiţiei  au prezentat o şezătoare  tradiţională  din Câmpia Careiului.

După chemarea tulnicelor, Preşedinta Asociaţiunii ASTRA Carei , Daniela Ciută, a deschis evenimentul printr-un moment comemorativ, la marcarea a  107 ani de la naşterea renumitului medic Salvator Cupcea, fiu al Careiului, unul dintre  întemeietorii  școlii clujene de psihologie.

“Bună seara, Doamne ajuta , oameni buni si lume multă!

Ne face o deosebită plăcere să ne aflăm în această seară minunată si călduroasă, în faţa dvs, a publicului de acasă…Căldura din sufletul nostru o depăşeste pe cea de afară!   După invitatia de a participa pe scena Festivalului de la Mangalia, sectiunea folclor, din luna iunie din acest an, am considerat  că următoarea  prezentare a sezătorii  se cuvine să aibă loc  Acasă, in faţa celor  cunoscuti si dragi nouă.

De la bun inceput vă spun că nu suntem vreun ansamblu profesionist. Suntem oameni obisnuiti, de diverse categorii sociale, de diferite vârste,  pe care ne leagă  dragostea pentru neamul nostru, pentru obiceiurile si traditiile păstrate cu sfinţenie de strămoşii nostri!

Am adus cu noi lăzile pline de zestre, primite de la părinti si bunici. Nu zestrea palpabilă, ce se poate vedea si pe care oricine o poate lăsa, ci pe cea spirituală si culturală, pe care o purtăm în suflet,  transmisă prin viu grai numai de cei ce simt dragoste si respect pentru neamul lor, de  cei care au sufletul plin de iubire  si puterea de a dărui si transmite mai departe  tot ce au primit la rândul lor de acasă…….  Asocierea NOASTRĂ,  moţi si astristi,   nu e întâmplătoare.  Ne-a fost scris să ne adunam împreună, moti, urmasi ai lui Avram Iancu, si membrii ai asociatiunii ASTRA, ce a luat naştere la initiativa  aceluiaşi Avram Iancu, în 1861. …Doar eroii nu mor niciodată….ASTRA  ne ajută să fim solidari, uniţi prin cultură şi limbă…..

Satele de moţi din zona Careiului au  încă drumuri de piatră, nu au apă curentă şi nici canalizare, nu au acces la televiziunile prin cablu şi foarte greu la Internet..Ianculestiul nu are nici măcar  Cămin Cultural,  dar oamenii de aici au un farmec aparte şi ştiu să dăruiască din puţinul lor şi celorlalţi….Niciuna din greutăţile vietii nu a reusit să ne doboare ci dimpotrivă, ne-a întărit şi iată că întariti, venim  să vă împărtăşim din prea plinul nostru sufletesc…..Artişti amatori, de la 2 la 78 de ani, vă invită să  îi urmăriti.

Odată lansată invitaţia, membrii sezătorii, îmbrăcaţi în  frumoase costume  populare, au intrat intonând imnul moţilor, purtând stegurile fiecărei comunităţi în parte.

De la cei de-a şchioapă  şi până la moţi de vârsta senectuţii, au împărtăşit cu publicul   obiceiurile nealterate şi nepieritoare moştenite din moşi strămoşi.   Ca o gazdă primitoare, lelea Victoria de la Marna a chemat femeile în şezătoare şi a întreţinut atmosfera glumind şi depănând amintiri.

Femeile au dat cu sita şi au scuturat gardul pentru a chema  flăcăii  în şezătoare, obiceiuri savurate de public . Au răsunat  cântece populare specifice , timp în care femeile  practicau meşteşuguri tradiţionale ca torsul  fuiorului de cânepa  şi al lânii, răştietul firului de cânepă, sau depănatul lânii.

“Când vii bade-n  şezătoare”, “Vară, vară primăvară”  sau “Ia uitaţi-vă feciori la poale cu colţişori”  sau  doine de cătănie au  smuls aplauzele spectatorilor, care au cântat alături de artiştii amatori. Acompaniamentul a fost asigurat  la acordeon de Ghiţă Fodor din Ianculeşti, la taragot Ghiţă   Jurj din Carei, la vioară Ghiţă Tineghe din Marna  dar şi tinerii fraţi George si Răzvan  Ilona din Marna.

Momentele vesele şi voia bună au cuprins rapid numeroasa adunare prin strigăturile şi descântecele specifice,  adresate tinerelor fete de măritat . Nu au lipsit nici momentele evocative din zbuciumata  istorie  a moţilor conduşi spre libertate de către Avram Iancu, eroul naţional.  Au recitat cu mândrie patriotică Roxana Mihaly, coordonatoarea departamentului de tineri din  cadrul Despărţământului ASTRA Carei, elevă a Liceului Teoretic, şi tânărul Răzvan Fuzi.

Şi-au făcut apariţia apoi şi feciorii, după care,s-a incins  dansul şi s-a  făcut schimb de sărutări  în cadrul jocului ,,Gâsca’’, care a devenit unul interactiv, implicând şi persoane din public.

Atmosfera de voie bună a fost completată de dansurile tradiţionale, când flăcăii şi-au ales partenere pentru a le juca cu multă voioşie. Moaţele, îndrăzneţe din fire au invitat la dans bărbaţi din public şi, la final, a fost încinsă o adevărată horă românească. Peste 500 persoane au asistat la derularea sezatorii.

Membrii şezătorii, prin vocea preşedintei  Despărţământului Astra Carei au mulţumit apoi Direcţiei de Cultură pentru posibilitatea de a evolua în faţa publicului de acasă, în cadrul celei de-a  VIII- a editii a Festivalului AugustFest.

Pe tot parcursul manifestării, bucata de lemn  din Gorunul lui Horea primită  de la acad. Marius Porumb în cursul lunii iunie 2015, a  fost  prezentă pe masa principala.

Apreciem şi faptul că pentru prima dată, o manifestare a Despărţământului ASTRA Carei şi a moţilor de câmpie este prezentată în imagini pe pagina socială a Primăriei Carei.

 AnaMaria Roman

comentarii

de ioan ciarnău la 11 august 2015 - 22:58

Am fost şi eu, împreună cu soţia mea, la acest spectacol de excepţie. Un gest normal, nu? Deoarece şi noi, chiar dacă suntem bătrâni, încâ mai simţim româneşte, încă mai avem conştiinţa comunităţii de neam, limbă şi teritoriu. Judecând prin prisma (şi)acestor calităţi am satisfacţia să recunosc public, că m-am simţit mândru că sunt român! O spun cu toată modestia şi sinceritatea. Unde poţi ca să te simţi mai acasă decât în mijlocul acestor autentici moţi, îmbrăcaţi în superbelor costume naţionale cusute de mâini măiastre?
Latura artistică a spectacolului a contat mai puţin, mai ales că în faţa noastră, pe scenă, au evoluat nişte artişti amatori. Cu toate acestea, mesajul transmis publicului, prin autenticitatea şi originalitatea sa a fost mai mult decât profesionist! A fost foarte emoţionant. Publicul spectator a fost captat în aşa mare măsură încât, în acele momente,a uitat de rolul său şi, aproape permanent, mai ales la cântece şi la dansuri, s-a alăturat artiştilor. Chiar şi eu, om la vârsta senectuţii, la fel şi octogenara mea soţie, ne-am pomenit cântund cu voce tare. Atât de tare încât nu-mi venea să cred că vocile pe care le aud sunt ale noastre.
În concluzie: a fost un spectacol de o ţinută ireproşabilă, frumos şi decent, unul de care oraşul Carei şi nu numai, avea nevoie. Felicit pe D-na ing. Daniela Ciută şi pe toţi actorii şi actanţii care au pus în scenă acest spectacol, de o puritate şi o sinceritate dezarmante!!!

de Horia Mărieș la 12 august 2015 - 03:06

@Ioan Ciarnău: Frumos spus, frumos scris.

de ROMAN la 12 august 2015 - 08:16

MULTUMIM CA NU ATI UITAT DE ROMANI !!!FELICITARI !

Doamne nu uita de noi, suntem saraci plini de nevoi,
Doamne, ocroteste-i pe Romani.
Suntem saraci, plini de amar, plinsu’ nostru-i in zadar,
Doamne, ocroteste-i pe Romani.
Saraca tara bogata, mult ai trait suparata,
Doamne, ocroteste-i pe Romani.
Ne-o umplut amaru crud, plinsu nostru-i tot mai surd,
Doamne, ocroteste-i pe Romani.
Transilvania mea sfinta, de multi ai fost tu dorita,
Doamne, ocroteste-i pe romani.
Da-i a nost Ardealu sfint, de cind suntem pe pamint,
Doamne, ocroteste-i pe Romani.
Da-i a nost Ardealu sfint, de cind suntem pe pamint,
Doamne, ocroteste-i pe Romani.

de Dragos la 12 august 2015 - 21:32

Frumoase traditii si multa voie buna. Ma bucur ca unii inca le pastreaza.

Lasati un comentariu