Poftiţi la şezătoare! Tradiţii şi obiceiuri păstrate de generaţii

• publicat la: 8 august 2015
Poftiţi  la şezătoare! Tradiţii  şi obiceiuri păstrate de generaţii

Pentru a nu se pierde tradiţia şi a se reînvia unele obiceiuri uitate, ASTRA Carei, Asociaţia colonia Moţilor Ianculeşti şi Nepoţii Iancului din Marna Nouă, vă invită să participaţi la prezentarea  unei   Şezători  Tradiţionale româneşti  din Câmpia Careiului.  Manifestarea va avea loc  duminică, 9 august 2015, de la ora 19,00, în amfiteatrul din centrul Careiului.

Începand de la ora 18,00,  moaţele din Marna Nouă şi Ianculesti  , organizate pe ateliere de lucru, vă vor prezenta  cum se toarce cânepa, cum se ţese pânza la războiul de ţesut  şi alte activităţi de  lucru manual  din perioada când  părinţii şi bunicii noştri  erau la vârsta tinereţii.

Sezătoarea  prezentată va fi identică cu cea apreciată de turiştii de pe litoral, la Festivalul Tinereţii de la Mangalia, secţiunea folclor. Nesprijiniţi financiar de nici o instituţie locală sau judeţeană, păstrătorii de tradiţii din Câmpia Careiului au reprezentat cu cinste judeţul din care fac parte, fiind apreciaţi de toţi cei prezenţi , unii lansând chiar invitaţii la alte festivaluri naţionale.

Frumuseţea aparte a obiceiurilor şi tradiţiilor noastre strămoşeşti,  a  importanţei   păstrării  acestora şi pentru generaţiile viitoare,  a determinat  membri ai corului ASTRA Careiană şi a moţilor din satele Marna Nouă şi Ianculeşti să colaboreze  şi să  vină  în faţa publicului  cu  o tradiţională   manifestare  românească.

În  şezătoare  veţi întâlni toate generaţiile de români, de la cei de-a şchioapă  şi până la moţi de vârsta senectuţii, toţi animaţi  de cele mai nobile sentimente.

Ne mândrim cu una din familiile  de bază din Marna Nouă, un exemplu pentru întreaga comunitate. Maria Racolţa este bunica, Nicoleta şi Ştefan Fuzi sunt părinţii iar Răzvan şi Octavian sunt  …viitorul.

Din şezătoare mai fac parte şi fraţii Răzvan şi George Ilona cu bunica lor dar şi Ionuţ şi Ghiţă Fodor, tată şi fiu.

Părinţii şi bunicii sunt conştienţi că cel mai bun exemplu oferit tinerei generaţii îl constituie exemplul personal. Îmbrăcaţi în portul popular românesc, membri acestei familii au cucerit publicul de la Mangalia prin naturaleţea lor , prin evoluţia nonsalantă a celor mici şi prin dragostea  de neam manifestată.

Alături de ei,  duminică, 9 august 2015, de la ora 19,00, veţi putea urmării defăşurarea, pas cu pas, a unei şezători.  Vor răsuna cântece de joc şi voie bună, strigături şi descântece  ale renumitei Lelea Victoria de la gara din Marna   Nouă, obiceiuri specifice atragerii flăcăilor, precum scuturatul gardului sau sita, puricele. Nu vor lipsi nici momentele evocative din  istoria  locala.

Cei care  deţin obiecte vestimentare din lada de zestre a bunicilor şi străbunicilor, sunt invitaţi să le poarte la această seară magică şi de ce nu, să le prezinte în faţa publicului.

Sunt invitaţi să se alăture  artiştilor amatori, toţi cei  care doresc să aibă parte de o seară aparte, de relaxare, de joc şi voie bună.

 redacţia

comentarii

de Titus la 5 august 2015 - 19:25

Aceasta sezatoare de ce nu este sustinuta de Consiliul Judetean si de Muzeul judetean Satu Mare cum sunt sustinute toate celelalte?
Greu cu motii din Carei daca nu se lasa cumparati.

de vladi la 6 august 2015 - 14:51

ce de bunatati pe masa…..mancam si noi placinte motesti???

de Gabi la 8 august 2015 - 16:49

in sfarsit si ceva autentic romanesc!
normal ca deranjeaza primaria si judetenii ce mulg banii publici…acesti oameni arata ca se pot face lucruri frumoase si fara bani multi si grandomanii scumpe si probabil deranjeaza.
va asteptam cu drag sa va vedem duminica seara!
slobod la joc?

de sorin la 8 august 2015 - 20:17

super atmosfera la sezatoare!!!!!!

de Iustin la 8 august 2015 - 21:19

dapoi nici la sezatoare nu avem voie sa merem mircsuka nene?
dispozitie de partid comunist?daca ati invatat sa jucati csardas nu va mai plac romanestile?
un pirlit de jeno cu conturi in strainatate si case si paduri pe numele copiilor va joaca pe dejete cum vrea el ca voi stati de caprre…

de mariana la 9 august 2015 - 21:10

deosebit de frumoasa si autentica!
pacat ca sonorizarea a fost proasta.

de Eustatiu la 10 august 2015 - 20:52

Foarte frumos la asezatoare. Ma bucur sa vad oameni care inca mai pastreaza traditile.

Lasati un comentariu