Rămas bun doamna profesoară Cornelia Derşidan!

• publicat la: 7 august 2015
Rămas bun doamna profesoară Cornelia Derşidan!

Cu adânci regrete, colectivul de cadre didactice al  Liceului Teoretic Carei îşi ia rămas bun de la cea care a fost un model de cadru didactic, prof. Cornelia Derşidan, fost profesor de muzică.

Un reper moral şi un profesor etalon pentru generaţii întregi de  absolvenţi, ne-a părăsit în urmă cu câteva zile. Înmormântarea va avea loc astăzi, 7 august 2015, de la ora 13,00, la cimitirul Mesztereszi din Carei.

In data de 5 iunie 1925, la Baia Mare se năştea Cornelia Boroş ca fiica cea mică a Corneliei Boroş şi a preotului-profesor Alimpiu Boroş. A copilărit şi învăţat în Baia-Mare până la cedarea Ardealului, în august 1940.

În toamna lui 1944 familia se reîntoarce la Baia Mare, tânăra bacalaureată Cornelia Boroş urmând apoi, între 1945 – 1950, cursurile Facultăţii de muzică din cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. La încheierea studiilor cere să fie repartizată la Baia Mare, unde erau posturi şi domiciliau părinţii, dar prigoana comunistă începuse şi este refuzată pe motiv că tatăl, preotul Alimpiu Boroş este greco-catolic, nu a semnat trecerea la ortodoxie deci e duşman al poporului !

Astfel se face că a fost  repartizată la Carei, la Şcoala Pedagogică de Educatoare, unde se angajează la 1 Septembrie 1950. În 1951 se căsătoreşte cu ing. Ioan Derşidan, născut la Văşad, refugiat şi el la Arad în acceaşi perioadă, absolvent al liceului “Moise Nicoară” din Arad.

A profesat de-a lungul anilor la Şcoala Medie Carei, Liceul Carei, Liceul Pedagogic de Educatoare Carei. A condus decenii de-a rândul numeroase ansambluri corale.  Sub bagheta ei, corul Liceului  Pedagogic, astăzi Liceul Teoretic, a adus numeroase distincţii de la concursurile la care a participat.

Spunea  că frumosul şi adevărul trebuie să ne însoţească zi de zi, să căutăm să fim cât mai mult în mijlocul tinerilor, să încercăm să-i înţelegem. Renumită pentru delicateţea şi tactul său pedagogic, foarte iubită de elevi şi de colegi, va rămâne un reper în meseria foarte grea de dascăl. Care, spunea  dânsa, nu se poate face decât iubindu-i, dăruindu-te.

Mereu cu zâmbetul pe buze, ne-am întrebat cărui fapt i se datorează această atitudine faţă de viaţă. Răspunsul a fost : credinţă, bunătate, echilibru în tot ce întreprinzi.

Rămas bun doamna  profesoară  Cornelia Derşidan!

Sincere condoleanţe familiei !

comentarii

de patimasul la 8 august 2015 - 00:34

Sincere condolaenate familiei ! Chiar azi am discutat cu un fost cadru didactic despre personalitatea d-nei Dersidan careia i-a fost eleva ! Tot respectul !Nimic nu e intamplator ! Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

Lasati un comentariu