Revoltător. Un consilier fiu al satului Ianculeşti refuză majorarea sumei pentru renovarea bisericii

• publicat la: 24 august 2015
Revoltător. Un consilier fiu al satului Ianculeşti refuză  majorarea sumei pentru renovarea bisericii

Un fiu al satului Ianculeşti, consilier cu drept de vot  în CL Carei, se împotriveşte   acordării de  25.000 lei pentru renovarea interioară a bisericii satului, pe motiv că sunt prea mulţi.  Suma de 25.000 lei a fost propusă de Ilie  Ciută, motiv pentru care consilierul  Oneţ a făcut o criză de nervi şi a proliferat  tot felul de invective la adresa sa.

Luni, 24 august 2015, de la ora 13,00 ,  în sala de şedinţe a primăriei Carei, aleşii locali s-au întrunit pentru a dezbate 8 proiecte de hotărâri.

La începutul şedinţei, viceprimarul Keizer a propus retragerea de pe ordinea de zi a Proiectului  de hotărâre privind aprobarea înfiinţării clubului sportiv de drept public,,Club Sportiv Municipal Victoria Carei,,.

Unul din punctele care a generat scântei din partea consilierului socialdemocrat Oneţ, a fost cel legat de atribuirea unei sume de bani pentru restaurarea interioară a bisericii ortodoxe a satului Ianculeşi, ce aparţine de UAT Carei.

Biserica din Ianculeşti este singura biserică care nu a primit în ultimii 25 de ani nici  un sprijin financiar de la Primărie. Toate celelalte biserici din mun. Carei , de la toate cultele, au primit sume importante de bani de-a lungul  ultimilor  25 de ani, doar Biserica Ortodoxă Ianculeşti a fost mereu pusă deoparte.

Starea avansată de degradare,  a dat ocazia preotului paroh de a face o nouă solicitare pentru un sprijin financiar. Acesta a menţionat că lucrările sunt estimate a se ridica la 40 mii lei din care solicită un  ajutor de 20 mii lei.

„Având în vedere că nu aţi alocat nici pentru Zilele Iancului suma cerută, nici cu alte ocazii nu au fost alocaţi bani pentru buna întreţinere a bisericii, propun să le dăm suma de 25 mii lei”,  a fost propunerea consilierului Ilie Ciută.

Propunerea a  fost mai mult decât deranjantă pentru  consilierul  Oneţ, fiu al satului Iancule;ţi, care a izbucnit pur si simplu într-un acces necontrolat, acuzânu-l pe consilierul Ciută de crearea de polemici, susţinând că nu e nevoie de mai mulţi bani decât au fost ceruţi.

Consilierul socialdemocrat l-a invitat la  lucrările şedinţei pe prim-curatorul bisericii, Mircea Popa.

Până şi acesta a firmat că deşi a depus iniţial , împreună cu preotul paroh o solicitare pentru suma de 20 mii lei din totalul valorii la care se ridică lucrările…” orice sumă în plus e binevenită”    în condiţiile în care nimeni din sat nu se poate lăuda cu o situaţie materială deosebită.

Confundând sala de şedinţe a primăriei Carei cu un maidan, consilierul Oneţ a continuat cu atacurile verbale la adresa consilierului Ciută care i-a reamintit că nici până în ziua de azi nu s-a implicat în construirea capelei  mortuare.

Credeam că pot purta o discuţie la orice nivel dar acest nivel al discuţiei pe care o purtaţi e mult prea jos pentru mine şi deci nu voi continua”  a menţionat  consilierul Ciută.

Propunerea consilierului Ciută, de acordare de ajutor în valoare de 25 mii lei de la Primăria Carei pentru Biserica din Ianculeşti  a  primit vot negativ de la  consilierii PSD, PLR şi UDMR.

A fost aprobată suma de 20.000 lei, supusă la vot ulterior, de către toţi cei prezenţi.

redacţia

comentarii

de mosu la 24 august 2015 - 21:48

la ionut inca nu i-a trecut supararea ca a pierdut cele 2 locuri de munca de la banca si comerciala si vlosbank..freaca menta cu fetitele la maxx toata ziua siil doare in cot de sat

de Vecinu' la 24 august 2015 - 22:40

Asta da! Din 40.000 necesari sunt prea multi 25.000? Ajung 20.000? E bine si 20.000, dar daca se poate mai mult, bou sa fi sa refuzi! Vai de capul meu cat pot fi unii de prosti (prost, prostia nu este o jignire, este o stare de fapt). Pacat ca nu se vindeca.

de Horia Mărieș la 25 august 2015 - 04:03

@Vecinu’
Se poate vindeca și prostia consilierului respectiv.
Dacă nu va mai fi votat de careieni și de ianculeșteni.
O să vedeți atunci că individul se va însănătoși mintenaș la căpățână.

de emil la 25 august 2015 - 09:06

După atitudinea sa, aș înclina să presupun că respectivul consilier Oneț este rudă cu Trifeștii din timpul lui Horea. Sunt curios dacă știe la ce mă refer.

de sandu la 25 august 2015 - 09:10

Consilierului Oneț, ca fiu de preot ortodox, ar trebui să-i fie rușine.
Respect, domnule Ilie Ciută!

de adriana la 25 august 2015 - 09:19

Acest Oneț a intrat în consiliul local pe listele USL. Rămâne de văzut dacă de pe listele PSD va mai fi ales în 2016.

de ianculestiul la 25 august 2015 - 10:19

la cine a dat cei 20 de mii ca sa intre pe liste si din ce banca ????
doar se lauda in gura mare la max ca il are si pe jeno si pe mircsuka la degetul mic cu cate stie despre ei!!!!!

de Customer la 25 august 2015 - 10:23

Iaiiiiii,daca cei din PSD-ul,judetean si local nu-si revin din „euforie” si isi vor mai pune pe lista in Alegerile locale, personaje de genu „baiat bun”dar cu capul in nori,nu vor face la anu nici macar un consilier.

de vio la 25 august 2015 - 10:39

tradatorii nu se pot tine departe de bani si calca in picioare toate cele sfinte!!!!
domnu ciuta a adus la sedinta din 30 mai 2013 un proiect pentru capela mortuara care era GRATUIT si se cerea doar materialul de constructie ca munca ar fi facut o oamenii din sat ce lucra la constructii dar atunci de unde mai tragea din bani jeno si sluga lui ionut delapidatorul de banci careiene????
jumate satu a fost la sedinta si am vazut ca udmr a votat pentru studiu de fezabilitate cu sute de milioane de frica ca se face gratuit de domnu ciuta!
http://www.buletindecarei.ro/2013/06/lectie-de-bun-simt-din-partea-ianculestenilor-la-primaria-carei-primaria-apeleaza-la-fortele-de-ordine.html

de Horia Mărieș la 25 august 2015 - 10:51

@Customer la 25 August 2015 – 10:23

Teamă îmi este că psdiștii „euforici azi”, vor face consilieri și la anul. Prostia unui consilier poate fi molipsitoare, se poate transmite (fiindcă) este contagioasă și unui anumit număr de alegători.
In plus, mai mult ca sigur că se vor intruni la o băuta cruntă in viile Careiului și „eminențele cenușii” din județ, așa cum au făcut-o deja zi înainte de 16 noiembrie 2014

http://maramuresenii.ro/biserica-ortodoxa-face-campanie-electorala-pentru-ponta/

și le vor da lindicații prețioase din anvon credincioșilor creduli, celor „săraci cu duhul, fiindcă a lor va fi împărația cerurilor”.

Caracatița psd-isto-govoristă sătmăreană are o mie de brațe, pănă acum, din câte știu eu, nu i s-au retezat decât 999 așa că proștii nesimțiti născuți ca ficiori de popi în Ianculești au incă șanse destul de mari ca să rămână la „butoane”, mai ales in alianță strânsă cu udemeriștii, cu șvabii din FDG și cu ALDE ăia ai lu’ Tăriceanu-cinci-neveste, sau cu alți bătuți foarte tare în cap.

Dar, vom trăi și vom vedea.
Nu mai este decât un an până la anul când vor fi alegeri locale și careienii îl vor vota din nou de primaș pe Kovács Jenő, de mândri ce sunt de el. Omul chiar merită. Segberugásokat.

de silviu m. la 25 august 2015 - 14:57

un singur mod este de al invinge pe jenoke la alegeri si anume ca toate asa zise partidulete sa sprijine un singur candidat roman ceace nu cred ca va fi pentru ca toti politicieni mor dupa functi si averi si noi vom ramane iar cu buza umflata eu cred ca domnul ciuta daca va candida la functia de primar nu are nici o sansa trebuie gasit o persoana care este agreata de majoritatea romanilor eu in nici un caz nu am sa merg la vot daca nu vor reusi asa zisele partide romanesti sa puna impreuna un singur candidat

de sandel la 25 august 2015 - 15:03

va sperie deja domnul ciuta ca poate sa candideze????
e prea echidistant si ajuta pe toata lumea si va trec frigurile ca va candida???? omu are servici are casa si masini din banii lui si deci nu mai are nevoie sa fure asa cum fac de obicei sefii de partide.
domnul ciuta a scos bani din buzunarul lui ca sa renoveze sediul pnl si nu a sta tcu mana intinsa ca si psd si udmr si unireasocialista….domnu ciuta nu stie sa faca diferente intre careieni si nu puteti sa iertati ca exista cineva care nu fura ca voi si nu umbla pe de laturi.
tot asa domnule ciuta !
careienii va sustin in ce faceti!
dati-le in gura ca merita sa dea socoteala!

de Horia Mărieș la 26 august 2015 - 01:03

@silviu m. la 25 August 2015 – 14:57

Am meditat și eu cândva la acest subiect.
Concluziile mele au fost insa unele mai cinice.

Ar avea șanse de castig la primarie un candidat (poate independent) care să fie agreat de toate comunitațile etnice (romani, maghiari, svabi, romi). După opinia mea, există un astfel de candidat dar nu știu dacă acesta vrea să se implice, sa se angajeze într-o astfel de treabă de mare raspundere – poate că nu – și din acest motiv nu-mi permit să-l nominalizez.

Pe de altă parte, în condițiile unui singur tur de scrutin, în condițiile existenței în Carei a unei majorități numerice de votanți „captivi” dar mereu disciplinati, Kovacs Jeno bacsi nu poate fi invins in alegerile locale decat de catre A.N.I. (cu o foarte mica probabilitate de succes fiindca procesul este in curs de desfasurare dar deja hotararile ICCJ sunt orientate, in spete/cazuri similare, spre achitare), sau de alte „organe” de forta, de exemplu de Parchet (Procuratura) si/sau de formatiunea teritoriala Oradea a D.N.A. Iar Kovacs si gasca lui stiu foarte bine lucrurile astea, de aia nu le ajungi nici macar cu prajina pana la nas, de aia sunt obraznici si impertinenti.

Eu asa cred ca stau azi lucrurile, dar vom trai si vom mai vedea.

de gigi la 26 august 2015 - 18:49

Nu inteleg cum cei din psd Carei il mai pot suporta pe acest prost fudul in fruntea organizatie .Oare nu se gandesc ca vin alegerile !!Un astfel de om nu face cinste social -democratie!!!!

de meditatorul la 26 august 2015 - 20:27

in carei nu exista candidat independent de politica ci numai farisei care spun ca nu sunt dependenti de politica.
unii se ascund in spatele unei imagini romantice si pozeaza in domnisoare nevinovate dar cand ii cauti la venituri si insusiri de terenuri de la oras pe numele soacrei descoperi adevarata fata a lor….nu mai punem la socoteala lucrarile cu utilajele primariei in curtea bine imprejmuita de orice privire indiscreta si veniturile astronomice…boala grea pentru unii ipocrizia

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 03:54

@meditatorul la 26 August 2015 – 20:27

Așa o fi cum (bine?) le zici matale.
Probabil ca știi matale câte ceva, deși de fapt calomniezi, fiindcă nu prezinți publicului cititor absolut nici o probă, absolut nici o dovadă, doar niște venin țâșnind din gușă. Ai „meditat” oare serios la cele scrise, @meditatorule? Mira-m-aș.
Partea proastă este că invectivele sunt scrise tot de un laș anonim, cum constat că din păcate, cu 3-4 excepții, se poartă, este la modă, pe aici pe la comentariile de la BdeC. Chiar n-aveți nici unul curajul opiniilor, chiar nu vă simțiți nici unul răspunzători de măgăriile pe care le scrieți pe aici pe la comentarii sub adăpostul anonimatului???
Păcat. Știam că cei din Carei precum și ardelenii in general sunt niște oameni responsabili, cu caracter. Văd că m-am înșelat.
Anonimii însă, nu pot fi decât niște iresponsabili. Intotdeauna.

de elsa la 27 august 2015 - 07:50

din pacate in carei se stie bine cine ce face si cat plateste, si daca place sau nu la altii.
de ce sa credem pe cineva de la bucuresti cand noi vedem aici lucrurile?
are dreptate meditator, nu exista independenti de politica in carei pana acum.

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 09:11

@elsa la 27 August 2015 – 07:50

Doamne ferește să credeti pe cineva de la București sau de aiurea că voi „vedeți acolo lucrurile” – bine, prost dar le vedeți acolo – rămâneți încorsetați mereu și de-a pururi în gândirea voastră îngustă, conservatoare, tipică unui oraș prăfuit de provincie în care nu se întâmplă mai nimic, că tare bine vă mai merge – și a voastră, a celor săraci cu duhul, va fi împărăția cerurilor.
Vă calcă toți tâmplarii de scaune și toți cizmarii în picioare și voi tăceți mâlc, nu ziceți nimic, nu faceți nimic, nu vă explodează de loc mămaliga, de parcă ați fi și in ziua de azi iobagii grofului Karolyi. Doar că azi sunteți iobagii grofului de Asauj, doar asta este singura diferență. Halal de voi.

de elsa la 27 august 2015 - 09:33

si tu nu te lauzi ca esti tot de la careiul prafuit?tu ai luat inapoi avere ce ai cerut?daca da la tine jeno ce vrei dai mana cu el si sunteti apoi haveri si beti impreuna.

de nelutu la 27 august 2015 - 10:13

rusine domnule consilier ionut!
dupa delapidari si minciuni mai votezi si impotriva satului si a bisericii.

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 10:18

@elsa la 27 August 2015 – 09:33

Pe lângă că ești țăran, mai ești și agramat și anαβ. Stai blând in banca ta.
Dacă tăceai, filosof rămâneai.

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 11:03

Pentru @elsa, cu mare drag, o dedicatie, una ceva mai specială:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=936321049771299&set=a.124625537607525.22434.100001802377851&type=1&theater

Traducerea este doar pentru cei care sunt anαβ:

„Cine poate nu vrea,
Cine vrea nu poate,
Cine știe nu face,
Cine face nu știe,
Și-uite așa se duce lumea pe p..ă.”

de elsa la 27 august 2015 - 11:35

ai dat jos praful de la carei pentru aerul de smecher de bucuresti si acum arunci cu el la careienii?
https://www.youtube.com/watch?v=3FFr5F2-Q8k

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 12:27

@elsa: Cam așa, cum le zici. Hai siktir țărane.

de palyka la 27 august 2015 - 12:49

te supara adevarul Horia ?. Tu esti un taran de bucuresti

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 13:25

@palika.

Țărancă-i măta care te- făcut.
https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 13:30

Erată pentru @palika

Mai sus, din „viteză” linkul a fost postat greșit.
Cel corect este ăsta:

https://ro.glosbe.com/tr/ro/siktir%20git

de palyka la 27 august 2015 - 19:21

nu te lua de mama ca eu nu mam luat de mata sa lasam parinti in pace

de Horia Mărieș la 27 august 2015 - 19:31

@palyka

De acord. În acest caz, vezi-ți de mama ta și eu promit că o să-mi văd numai de a mea.

de Horia Mărieș la 28 august 2015 - 02:29

@palyka la 27 August 2015 – 20:53

Ești un dulce, un anαβ, un scump și un sfânt. O să iau aminte.

de penelist la 29 august 2015 - 08:36

@palyka
Ce prost esti! Toti cei ca Bujor, Alina, Ciucos, Onet sunt pupincuristi pentru ca schimba macazul pentru niste foloase. Tu exact liberalii-i faci pupincuristi cand ei nu sunt compromisi cu primarul? Asta nu vede orice idiot? Cei patru sunt tradatorii care au devenit oportunisti. Decat dreptate, mai bine folosul.

de motii la 30 august 2015 - 09:36

jalnice incercari de prostire si de ridicare a pesedistilor careieni pe spinarea si munca liberalilor…unde era nelutu onet la zilele satului?//facea drafturi cu masina lui cand el are pensie de handicapat de vedere de 980 lei lunar?cand multimea e atenta seful pesedistilor din ianculesti voteaza impotriva primirii de bani mai multi pentru biserica???seful liberalilor careieni a adus proiect de capela gratis dar nu a fost votat de udemeristiipesedisti si vor numai cu multi bani ca sa le ramana si lor de un chef la viisoara cu fetitele pe mese…auzim numai de bine dar mai si vedem cu dispar banii din primarie in buzunarele celor care au furat lacul de la sateni si au delapidat din 2 banci comerciale!

de penelist la 30 august 2015 - 21:12

@de penelist la 30 August 2015 – 08:24

O fi ca esti vre-unul cu ochisori albastrii care te ocupi de scheme secu?
Ce apropiere ca astia nu-si vorbesc! Penelistii nu discuta cu 2 pesedisti total pe interes. Se zice ca au intalniri dese cu Kovacs, care-i duce de nas pentru un-alt postulet slabut. Oricum sunt compromisi pesedisti astia si penelistii nu vorbesc cu ei din cate stiu eu.

de hoho la 31 august 2015 - 14:25

cand popa onet i=l batea la cur pe Ionut, la casa parohiala din Lucaceni , ca zicea intruna ….pula-pulaa… ,parca taicasu stia ca copilul Ionut, numai asta––––si doreste in gura, nimeni nu l=ar auzii.Halal Ionut ,taica-tu se invarte in mormant mai rau ca un titirez. Halal fiu de popa esti> da o sansa motilor din Ianculesti , fa-le o capela , ca la la noi in Lucaceni, popa Filip a facut-o prin anii 70, dar nu am folosit-o pana cand a fost obligatoriu .Eu am fost prezent , si de fata,atunci cand parinteleFilip a fost alungat din sat.Am vazut oameni care l-au scos din casa parohiala , am avut 16 ani,dintre aceia, multi s-au dus cu susul in jos ;
ex. bud ioan a lui conti , cand a murit, carul mortual sa rasturnat pe drumul drept . oare de ce?
Traiasca preotul nostru iubit ,CRACIUN.
ferice de el.

de Buletin de Carei la 31 august 2015 - 17:20

Draga Corina,

Te rugam sa ne trimiti detalii pe adresa redactiei despre accidentul la care te referi si despre care nu am primit nici un comunicat. Vom intreba si noi conducerea scolii despre ce accident este vorba.

de CORIIII la 1 septembrie 2015 - 20:36

iohnut…. un in caniculaaaaaa un umflat care se lauda cu stef govor…???/ un ratattttt da iii vine randu …dna-u e aproaie de primaria carei….? nu vetii scapa

de carei la 1 septembrie 2015 - 20:40

dar de accidentu facut de gardianca …blonda de ce nu atii scris nk…..dk stitii multe manevre ff de primar si gasca de ce nu ff o sesizare la …dna….???? nu va simtitii curatiii va e frica de cv…????….apropo gardianca a lovit pe trecerea de pietoniii …????

de Buletin de Carei la 1 septembrie 2015 - 20:53

Va multumim pentru informatie. Evident ca asemenea comunicate nu se dau in mod oficial dar poate ne trimiteti o poza cu incidentul, ca sa o putem publica.

de Horia Mărieș la 1 septembrie 2015 - 21:31

În ședința operativă din ziua de 30 august a.c. a Consiliului Județean Satu Mare, „Mircea Govor a cerut Consiliului Judeţean să sprijine în continuare cultele religioase, la fel cum a făcut-o şi în anii precedenţi. Preşedintele Adrian Ştef a arătat că în bugetul aprobat pe acest an a fost alocată suma de 700.000 lei la capitolul “Culte religioase”, din care mai sunt disponibili încă 580.000 lei.”

Dacă lucrurile stau așa și dacă „finul” Sz.L., adică cel ce a furnizat știrea, nu minte, atunci Parohia Ortodoxă din Ianculești, prim-curatorul bisericii Mircea Popa, delegatul sătesc, credincioșii TREBUIE SĂ FORMULEZE IMEDIAT petiție adresată presedintele CJ si vecepresedintelui CJ pentru solicitarea de ajutor financiar, in vederea renovării bisericii ortodoxe din Ianculești !!!

Cu asta trebuia să se ocupe „fiul de popă”, „fiul satului”, consilierul local din partea PSD, numitul Ionuț Oneț, adică cu lobby pe la șefălăi lui de pe la județ, Mircea Govor și Adrian Ștef, nu cu cai verzi pe pereți, cu strâmbe puse în ședința Consilului Local al Primăriei Municipiului Carei în defavoarea comunitătii de moți in care a crescut, ca un ‘trădător de neam” josnic ce este.

Dacă la Consiliul Judetean Satu Mare este adevărat că MAI SUNT DISPONIBILI (NEFOLOSIȚI) INCĂ 580.000 LEI, așa cum a afirmat președintele CJ Adrian Ștef în ziua de 30 august a.c., atunci ESTE IMPOSIBIL ca măcar o mică parte din aceste fonduri să nu poată fi alocate renovării bisericii ortodoxe din Ianculești, fiindcă este vorba de capitolul „Culte religioase)”.

Dacă Consiliul Județean, Adrian Șfef și Mircea Govor nu vor da curs solicitării ianculeștenilor, atunci este vorba deja de o crasă rea-voință și este cazul ca parohia ortodoxă din Ianculești să se adreseze oficial cu o plângere, cu o lăcrămație oficială adresată http://www.mitropolia-clujului.ro/ierarhi/ps-iustin-sigheteanul

de Horia Mărieș la 1 septembrie 2015 - 22:37

P.S.

Nu aveți cumva înregistrarea video a ședinței CL al Primariei Municipiului Carei din ziua de 24 august 2015, ca să-l vadă tot Ianculeștiul, tot Careiul, tot Sătmarul, toată România, toată lumea asta largă pe „fiul satului Ianculești”, pe numitul Ionuț Oneț făcând spume la gură pentru 5.000 (cincimii) de Lei care ar fi urmat să fie dați bisericii ortodoxe din satul lui natal și in care și tac’su a șlujit cândva ca preot – dar asta mai ales pentru ca poporul să nu-l mai voteze niciodată pe acest nerușinat nesimțit, în vecii vecilor, amen?

În conjunctura când pentru nu mai țin minte ce carte în ediție princeps cu istoria grófilor Károlyi, editată în limba maghiară prin Slovacia, primașul Eugen Kovàcs Jenő si vajnicii lui sustinatorii din partea UDMR-ului au alocat suma de peste 40.000 Lei?
Nu mai vorbim de parangheliile făcute cu ocazia vizitei bătrânei doamne” și adescendentilor ramoliți ai gröfilor Károlyi pe la Carei. Păi se poate așa ceva, netrebnicilor? Nu vă crapă obrazul ăla gros ca talpa de cizmă de rușine?

O biserică, de orice cult ar fi ea, nu face, nu valorează la Primăria Municipiul Carei condusă de tâmplarul de scaune coborât din Asuaj, de individul insipid, inodor și incolor numit Eugen Kovàcs Jenő nici cât o nenorocită de carte? Tembelilor!

Ar fi foarte utilă acea inregistrare video.

Lasati un comentariu