ŞPAGĂ sau INCOMPETENŢĂ? Sume uriaşe pentru Lucrări la Teatrul din Carei fără contract de începere a lucrărilor cu executantul

• publicat la: 25 august 2015
ŞPAGĂ sau INCOMPETENŢĂ? Sume uriaşe pentru Lucrări la Teatrul din Carei fără contract de începere a lucrărilor cu executantul

Primăria UAT Carei angajează şi începe lucrări de construcţii la obiective locale,  fără contract de începere a lucrării cu executantul, înainte de a obţine aprobarea CL, bazându-se pe maşina de vot UDMR-PSD-PLR.

Luni, 24 august 2015, de la ora 13,00, aleşii locali careieni s-au întrunit într-o  şedinţă ordinară. Pe Ordinea de zi au figurat 8 proiecte de hotărâri dar înainte de începerea şedinţei, viceprimarul Keizer a retras  proiectul  de hotărâre privind aprobarea înfiinţării clubului sportiv de drept public,,Club Sportiv Municipal Victoria Carei,,

Primul proiect dezbătut a fost  Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate:,,RENAŞTEREA CENTRULUI CULTURAL – GARD ÎN FAŢA TEATRULUI DIN MUNICIPIUL CAREI,,

Singurii care au semnalat situaţia  creată de administraţia locală din primăria Carei legată de valoare lucrărilor pentru un gard înconjurător la obiectivul Teatru Municipal au fost consilierii liberali.

În primul rand, înainte de a ne pune în faţă devizele pentru lucrarea gard în faţa Teatrului, era normal să discutăm   despre oportunitatea existenţei acestuia. Dar confirm obiceiului primarului Kovacs, lucrarea e deja începută în momentul când ni se supune atenţiei proiectul de hotărâre pentru aprobarea ei! Am solicitat domnului Mancz  un contract  dar  NU EXISTĂ un contract de începere a lucrărilor cu executantul  pentru acest gard …lucrarea e deja începută.

Conform   materialelor oferite in dosar, preţul pentru acest gard  din fier forjat este de 2.054 lei/ml  adică 463,55 eur pentru 1 ml.
Sâmbătă, am vorbit cu 2 persoane care  executa  astfel de tipuri de gard şi au afirmat că preţul este unul astronomic. Avem domnilor aici ori incompetenţă ori neştiinţă ori  şpagă prea mare!”   a precizat în luarea sa de cuvânt consilierul Ilie Ciută.

Şi consilierul Adrian Bucureştean a făcut cunoscute discuţile sale cu executanţii  de garduri de  fier forjat din Carei, alţii decât cei cu care a discutat colegul său, şi a menţionat că preţul real este undeva în jurul valorii de 400 lei ml.

„Ţin să adaug că ar fi foarte bine dacă executanţii ar fi din Carei, dacă am lucra mai mult cu firme din Carei”  a mai spus Adrian Bucurestean.

Niciunul dintre consilierii UDMR, PSD sau PLR  nu au intervenit, nu au  reacţionat la datele oferite de cei doi consilieri liberali.

A făcut-o în schimb primarul Kovacs, care a anunţat că scoate acest punct de pe ordinea de zi.

Ca să nu apară discuţii, propun să amânăm acest subiect… nu sunt de faţă colegii mei de la tehnic…mai avem şi alte oferte, mai mari ( deşi lucrarea este deja în lucru, primarul vorbeşte cu nonşalanţă de oferte- n.r.).

Una peste alta, vizibil deranjat de sumele scoase în evidenţă de consilierul Ilie Ciută, primarul Kovacs a retras de pe ordinea de zi, proiectul pentru construirea unui gard din fier forjat în faţa unui edificiu de cultură cum este  Teatrul Municipal Carei, în valoare de 463 euro/ml.

 redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 26 august 2015 - 00:43

E foarte tare ca banc, enmai bună pentru răsul curcilor și această nouă imbecilitate a primașului Eugen Kovács Jenöke bácsi. Se pare că s-a tâmpit de tot individul.

E corectă opinia exprimată de opozișie ca înainte de toate, să fie discutată oportunitatea unui gard de fier forjat plantat în fața clădirii Teatrului.

Este adevărat că în anumite fotografii, vederi, anzisksz-uri interbelice se vede un astfel de gard.

Dar azi, poate că nu este nevoie de el. Poate arată mult mai bine dpdv arhitectural, ambiental, privit din față, acest Teatru, fără să fie încorsetat de un gard.
Nu știu, nu mă pronunț, nu sunt arhitect.

Primăria Carei ar trebui să aibă un arhitect șef care să știe să exprime opinii credibile legate de un astfel de subiect Dar n-are, postul de arhitect șef al orașului este vacant de (zeci de ) ani de zile. Și atunci, cei care decid sunt cei care au cultura lui nea Ceașcă, adică cizmarii, fiindcă la chestii arhitecturale se pricepe și Kovacs exact ca și Ceașcă, adică exact ca și un cizmar.

În ce privește faptul că lucrarea a fost deja contractată cu o firmă care nu ne este nominalizată în rticol, fără ca lucrarea ea să fie aprobată în Consiliul Local și, culmea, cu un preț de 4-5 ori mai mare decât prețurile practicate pe piața careiană, ce doriți să mai discutăm?

Este cât se poate de clar, de transparent, că escorcii de la Primăria Municipiului CAREI au pus la cale nouă găinărie, doar că de data asta au fost prinși cu mâța în sac. No more comments. Direcția bună ce le poate fi indicată este doar cea spre Beciul Domnesc. Urgent.

de Viorel la 26 august 2015 - 03:53

Aici sant banii Dvst!!!

de arnautu la 26 august 2015 - 11:02

primarul pune gard in fata teatrului sa nu ajunge la el nimeni sau sa apere cladirea teatrului vopsita in rosu alb si verde culorile ungariei

de Maria la 26 august 2015 - 11:03

Eu ma intreb unde a disparut gardul din fier forjat care a fost inlaturat de acolo.De ce trebuie noi sa acceptam mereu risipa si abuzul.Altminteri,remarc ca nimanui nu-i pasa daca eu sau altii ne intrebam,retoric desigur,ce se intampla cu banii contribuabililor.Chiar daca personaje dubioase acuza Buletin de Carei afirmand,fara temei,ca ar fi o fituica murdara,inca n-am citit macar un singur raspuns care sa lamureasca problemele despre care aceste personaje sunt chemate sa dea lamuriri.Cat despre murdarie,e suficient sa citim(cei care cunoastem limba maghiara)articolele lor ca sa vedem ceea ce e evident:limbajul murdar nu ii caracterizeaza pe cei de la B.de C.,mult mai degraba le este specific celor care acuza.

de drumar la 26 august 2015 - 14:11

cat a fost spaga si intre cine s-a impartit la asfaltarea drumurilor din 2010 din cei 17 miliarde facturati in plus la lucrare?

de emil la 26 august 2015 - 18:18

Un gard cu sârmă ghimpata și curent electric, păzit de santinele – dacă se poate cu pana de cocos la pălărie (csendor)- este ceva demn de o instituție de cultura dedicata ungurimii careiene. Daca era o instituție de cultura dedicata tuturor locuitorilor orașului, cred ca ar fi ales alte culori pentru teatru. Poate chiar culorile orașului, rosu și albastru. Dar când in creierii conducerii udmr din Carei fierbe sângele lui Attila si Gingis han (citat aproximativ din elucubrațiile antiromanesti ale leventului lui Ducso Csaba) si al lui Werboczy (A Dunanal)unde sa mai fie loc de competenta? Ca de spaga, mai este inca!

de gigi la 26 august 2015 - 18:31

Cat putem sa-l mai suportam pe acest cretin !!!ALO ! D N A!!!!!!!!!!!!!!

de alt careian la 27 august 2015 - 05:29

Pana votam pe cei incompetenti si pe cei prosti, si le credem minciunile lor,ne meritam soarta.Doar Dumnezeul si DNA ul ne poate salva pe noi , cetatenii de rand.

de justitia independenta la 27 august 2015 - 07:18

@ alt careian

Credeam ca se vede si de pe Luna si de către toată lumea ca DNA simulează o lupta apriga cu corupția, lupta din care nu rezulta nici recuperări ale prejudiciilor produse, nici condamnări, ci doar arestări preventive, plimbări in cătușe prin fata camerelor de luat vederi ale unor indivizi acuzați bombastic de fapte dovedite doar cu suspiciuni rezonabile (în loc de un probatoriu pe care sa nu-l poată contesta nici un judecător)urmarea fiind judecarea in stare de libertate si condamnarea la sfântul așteaptă, sau s-a sesizat fapta, cu iuțeală maxima, la vreo 7-8 ani de la comiterea ei. Se pare ca m-am inselat, unii chiar au incredere ca DNA chiar face ceva. E dreptul lor. Probabil au ei suspiciunile lor rezonabile ca asa o fi. M-as bucura sa ma fi inselat, dar tare ma tem ca am dreptate!

de liviu la 27 august 2015 - 07:40

rusinea careiului au ajuns tulipanii cu furtisagurile lor!

de Mirela la 27 august 2015 - 08:09

Eu fac naveta la Satu Mare pentru ca in Carei locurile de munca se dau la pile si la neamuri sau daca cotizezi la cine trebuie la spital sau la primarie.Acum aflu ca si din asfaltare si din facut de garduri se fura!
Oare oamenii astia nu se satura niciodata de furat bani?

de feri la 27 august 2015 - 14:29

mafia din udmr a furat orasul nostru!

de palyka la 28 august 2015 - 08:55

nu lau furat din pacate noi lam dat

de alt careian la 28 august 2015 - 20:58

Orasul nostru este un oras distrus la maxim ,unde din vina unor incompetenti , mincinosi, indiferenti viata civilizata va fii doar un trecut .Foarte multi tineri Careieni aleg sa caute un alt viitor si o alta patrie.BRAVO TOV.KOVACS EUGEN JENO si gasca lui de mafioti.

de Intrebari ! la 29 august 2015 - 11:16

Ce se mai aude de Varza ala de personaj care administreaza pagina de socializare a Primariei si pagina personala Anziku.Ca pe pagina primariei este pauza de cateva zile.Oare este platit dupa numarul postarilor pe zi…?A depasit cumva norma pentru suma de 3000 de lei pe care o incaseaza din banii careienilor pe de-a moca ? Sau este platit pentru copy -past (pozele imprumutate sau cerute de la Directia de Cultura )?
Asta da consilier personal, oare ce sfaturi da un astfel de pinochio ???

de adevar la 29 august 2015 - 12:46

ce se aude de condamnarea cu suspendare a tov kovaciu de pe vremea cand era asociat cu nelutu onet la fabriuca de mobila si luau materia prima de la mobicrasna???? cand va plati primarul datoriile la bugetul de stat???

de Horia Mărieș la 29 august 2015 - 17:09

@Intrebari ! la 29 August 2015 – 11:16 și @adevăr la 29 august 2015 -12:46

Nu știu CE SE AUDE.

Cine ar trebui sa știe CE SE AUDE, cui i-ați adresat întrebările?
Cred că de răspuns ar putea să vă răspundă competent doar Radio Erevan.

de Horia Mărieș la 30 august 2015 - 07:38

De când se tot lucrează la Teatrul Municipal „Stefan Ruha Istvan” din Carei (din luna iulie 2012, parcă), am și uitat cu cine a fost contractată lucrarea. Mă refer la cea principală, nu la „gard”.

Dar nu numai Primăria Carei are probleme cu anumiți executanți.

Citesc in „ebihoreanul (din 28.08.2015, 17:31) că și Primăria Oradea se află într-un impas major: Nici o firmă nu este interesată să refacă mozaicul din Pasajul Vulturul Negru. Presată de timp (termenul final fiind 31.12.2015) Primăria Oradea reia procedura de licitaţie pentru decopertarea şi refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru după ce nici o firmă nu şi-a depus o ofertă pentru realizarea acestui proiect. „Au fost licitate împreună două proiecte tehnice, cu surse diferite de finanţare. Unul este pentru refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru, parţial din fonduri europene, iar celălalt, din surse proprii, pentru finisarea treptelor perimetrale dispuse de o parte şi de cealaltă, între pavaj şi soclu, care au fost omise în proiectul iniţial. Tot omisă în proiectul iniţial a fost curtea interioară (120 mp) dinspre cafeneaua Columbus, care a fost inclusă acum pentru reabilitare şi pavare cu mozaic”, a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Suma totală estimată a celor două proiecte, licitate împreună, este de 2.605.000 lei, fără TVA. Din suma aceasta, 594.000 de lei, fără TVA, au fost puşi la bătaie pentru finisarea treptelor din Pasaj, respectiv pentru refacerea curţii interioare de lângă Columbus.

Reamintesc că după doi ani de negocieri şi discuţii, municipalitatea orădeană a reziliat unilateral, în luna mai 2015, contractul cu firma S.C. Marconst S.R.L. din Marghita, referitor la reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru pentru nerespectarea termenilor contractuali. Trebuia să fie cel mai frumos pasaj pietonal din această parte a Europei. A ieşit însă jalnic!

Deşi reprezentanţii municipalităţii s-au arătat şocaţi de rezultatul reabilitării pasajului, eşecul era previzibil. Lucrările finanţate din bani europeni au fost atribuite în iunie 2012 firmei S.C. Marconst S.R.L., firmă de casă a UDMR, printr-o licitaţie la care a concurat singură, la un preţ de 2,5 milioane lei, cu 10% sub valoarea estimată. Ca să nu aducă pe bani grei meseriaşi din străinătate, aşa cum spera municipalitatea, S.C. Marconst S.R.L din Marghita şi-a calificat 5 mozaicari la locul de muncă. Când aceştia şi-au prins urechile, a apelat la meşteri din Ungaria, dar răul era deja făcut.mÎn iunie 2013, comisia de recepţie condusă de viceprimarul Mircea Mălan a refuzat să preia lucrările. Mozaicul era desprins şi fisurat, inserţiile de aramă care dădeau contur formelor erau neregulate, capacele de pe gurile de aerisire crăpate, plăcile de pe canalul tehnic tăiate strâmb, iar apa băltea. Municipalitatea a păsuit constructorul pentru a aduce lucrările la calitatea din contract, lucru care, însă, nu s-a mai întâmplat. Conflictul dintre municipalitate şi Marconst a izbucnit în iunie 2013 când comisia de recepţie a lucrărilor condusă de viceprimarul Mircea Mălan a obligat constructorul la refacerea acestora. Plin de crăpături din cauza unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele.

La suma destinată proiectelor licitate s-ar putea adăuga și penalităţile de întârziere uriaşe: S.C. Marconst S.R.L. ar trebui să plătească 1% pe zi de întârziere din 17 iunie 2013, când a expirat contractul, până în 14 mai 2015, când a fost denunţat. În total nu mai puţin de 4 milioane euro, de 7 ori peste valoarea contractului! O alternativă stă ascunsă într-o clauză ce permite anularea contractului când penalităţile ajung la 50% din suma pusă ca garanţie, adică 100.000 lei, doar că acel moment a trecut de mult!

„Trebuie să găsim soluţia legală care să convină ambelor părţi. Degeaba punem firmei penalităţi de milioane de euro dacă intră în faliment şi nu le va plăti niciodată”, spune Mălan, invocând şi taxa de timbru pe care municipalitatea ar trebui s-o achite.

Arătat şi el cu degetul pentru „reuşita” lucrării, fostul diriginte de şantier, Ladislau Jakabffy de la S.C. Marconst S.R.L. nu se sfieşte să acuze municipalitatea: „A subevaluat lucrarea. Nimeni nu putea face mai mult la banii ăştia. De altfel s-a şi văzut. Primăria oferă acum dublu pe aceeaşi lucrare”…

În luna martie a acestui an, Consiliul Local al Primariei Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de refacere a pavajului. Ca să se îndrepte erorile din proiectul iniţial, mozaicul va fi refăcut printr-o tehnică bazată nu pe utilizarea cimentului, ci a răşinii. Pe de altă parte, se va renunţa la iluminatul din pavaj, oricum nefuncţional, mozaicul va fi extins cu încă 120 de metri pe porţiunea de lângă localul Columbus, iar partea din pavaj ce urcă pe marginea clădirilor va fi placată cu marmură roşie.
Rămâne de văzut dacă, la un preţ aproape dublu, oraşul va beneficia de o calitate de două ori mai mare…

Habar n-am cine, ce firmă mai lucrează la Teatrul din Carei 🙂
Nu știu de ce, dar parcă numele S.C. Marconst S.R.L îmi este (vag) cunoscut. L-am văzut inscripționat pe niște panouri de organizare de șantier și pe niste utilaje parcate in preajma Teatrului din Carei.
Nu mai știu in ce stadiu se mai află lucrarea.
Stiu doar că proiectul de reabilitare al Teatrului din Carei avea termen de finalizare la sfârșitul anului trecut iar termenul de finalizare promis de executant și de care știa și primarul municipiului Carei, așa cum rezultă dintr-un interviu acordat FU in ziua de 18.03.2015, este sfârșitul acestui an, deși primarul spera totuși, fiindcă dânsul este un optimist incorigibil, că lucrarile vor fi finalizate in luna septembrie a.c.
Luna septembrie nu este încă azi … va fi abia mâine-poimâine.

Nu știu nici dacă Primăria Carei a incasat sau urmează să incaseze penalități de întarziere de la executant, așa cum ar fi fost de dorit să se întâmple lucrurile. S-ar putea ca răspunsul să fie NU, cunoscut fiind cât de galant este primarul cu firmele „prietene”, adică cu firmele de casă ale UDMR-ului.

Cum tot de dorit ar fi și ca comisia de recepție din cadrul Primăriei Carei să nu se confrunte cu probleme majore, așa cum care s-a confruntat Primăria Oradea cu ocazia recepționării lucrărilor executate la Pasajul Vulturul Negru de firma S.C. Marconst S.R.L., firmă despre care „ebihoreanul” a afirmat că ar fi în mod cert o firmă de casă a UDMR-ului.

de iacob la 30 august 2015 - 09:42

apoi marghitenii nu se baga daca nu pot sifona macar cat e lucrarea; de banii astia nu puteam mai mult de parca banul ar da nivelul de calitate al lucrarii….inteleg ca nu se pot folosi materiale de calitate la lucrare dar lucrarea adica prestarea de servicii trebuie sa fie impecabila daca esti ofirma respectabila si nu una abonata la bani publici; la carei merge oricum pentru ca jeno nu stie ce e aia calitate la lucrari; am vazut in ce casa a stat pana a nu fi cu pixu in mana si a incepe lucrarile prin oras; acum are de dat si la copii si la gineri si la ..amice.

de Horia Mărieș la 6 septembrie 2015 - 08:58

Nu exista pădure de primari fără uscături.

După alte orașe, a venit și rândul Bucureștiului la rețeta de (minimis) 10%: „Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie”.

Este de așteptat ca „epidemia” să se raspândească in toată țara, pe rând, la toate primăriile.
Intrebarea care se pune este doar: A câta este pe listă Primăria Municipiului Carei?

Lasati un comentariu