Ziua Limbii Române în comunităţile româneşti din afara graniţelor

• publicat la: 25 august 2015
Ziua Limbii Române în comunităţile româneşti din afara graniţelor

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie2013 afost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

Zilele Limbii Române în regiunea Coslada, Spania

În perioada 27-31 august 2015 va avea loc la Coslada (Madrid, Spania), sub genericul Zilele Limbii Române, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune.

Proiectul începe cu o serie de cursuri de formare şi metodica predării limbii române şi a materiilor de studiu în limba română. Acestea se vor desfăşura la Liceul Timon şi sunt gratuite. Profesorii formatori şi metodişti, inspectori şcolari din România vor expune metode moderne de predare a limbii române ca limbă străină şi metode de predare a materiilor de studiu în limba română. Proiectul este destinat tuturor profesorilor Institutului de Limba Română, care predau cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie în cadrul asociaţiilor sau al bisericilor din Spania. Cursurile de metodica predării se adresează şi suplinitorilor care predau sau doresc să predea limba şi literatura româna în comunităţile de români din străinătate.

Programul se va încheia cu un concert susţinut de formaţia Pasărea Colibri, în 30 august, în Piaţa Recinto Ferial, începând cu ora 19.00. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici şi Teo Boar vor cânta în faţa românilor din Coslada melodii cunoscute ale legendarei trupe, selecţii de pe albume precum Cântece de bivuac, În căutarea cuibului pierdut, Încă 2000 de ani etc.

Atelierele sunt organizate în parteneriat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (MAE), împreună cu Federatia Asociaţiilor de Români din Europa – FADERE.

integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu