8 septembrie 1944, eliberarea oraşului Sfântu-Gheorghe

• publicat la: 8 septembrie 2015
8 septembrie 1944, eliberarea oraşului Sfântu-Gheorghe

Anul 1940 a adus pentru romanii din Sfantu Gheorghe aceleasi incercari si suferinte indurate de toti fratii lor cazuti sub stapanirea vremelnica. Ocupatia horthyista s-a instalat in primele zile ale lunii septembrie 1940 si a durat pana la 8 septembrie 1944.

Printre primele masuri instituite au fost interzicerea limbii romane, prin ordonanta numarul 2 a Comandamentului Militar (horthyist) de ocupatie din oras, care avea urmatorul text: “Instiintare: In termen de 8 zile toate denumirile romanesti din oras sa fie inlocuite cu denumiri maghiare. Colonel baron Gaudernack Emil, comandant militar al orasului Sf. Gheorghe, 14 septembrie 1940”.

In luptele din primele zile ale lunii septembrie 1944, desfasurate in apropierea orasului Sfantu Gheorghe, trupele romane au fost sprijinite de romanii localnici. Un grup de sateni din Sita Buzaului, Zabratau, Crasna si Bacel au capturat prin lupte zeci de militari inamici si un insemnat material de razboi. Dand dovada de un deosebit curaj, cetateanul Gheorghe Olaru din Dobarlau, printr-o actiune personala, a dezarmat 17 militari inamici. In luptele din preajma orasului au cazut eroic generalul Grigore Balan, locotenentul David Pais si multi altii. Orasul Sfantu Gheorghe a fost eliberat la 8 septembrie 1944, de ziua nasterii Maicii Domnului, moment de o deosebita importanta pentru istoria acestei urbe, atat de incercate de vitregiile vremii. A fost primul oras eliberat din teritoriul ocupat. In onoarea acestui important eveniment, primul document emis de primaria romaneasca, reinstalata in Sfantu Gheorghe la 10 septembrie 1944, a fost propunerea ca trei dintre strazile orasului sa se numeasca: “Strada Sfanta Maria”, “Strada 8 septembrie 1944”, “Strada Vanatorilor”. Propunerea era motivata astfel: “In ziua de 8 septembrie 1944 (Sfanta Maria Mica), Vanatorii de munte au eliberat orasul Sfantu Gheorghe de sub ocupatia straina”.

integral pe Dan Tanasa.ro

Lasati un comentariu