Eminescu şi apropierea alegerilor…

• publicat la: 28 septembrie 2015
Eminescu şi apropierea alegerilor…

Eminescu a existat . A existat şi mai există o ţară frumoasă la o margine de câmpie. Şi mai ales au existat şi  acei  oameni  simpli pe care-i  chema George Pteancu, Aurel Coza, Simion Bărnuţiu, Costa Carei, Salvator şi Maria Cupcea, Francisc Pall, ep.Vasile Hossu, pr.Ignatie Borza,  Neţa Iercoşan, Leontin Ghergariu, Ioan Gherman, Romul Marchiş sau Gheorghe Mureşan … cărora le plăcea să spună  seara, la lumânare , poezii…”Miorita” şi „Luceafărul” şi „Scrisoarea a III-a”…

10 zile au trecut doar de la îndemnul Eminescu să vă judece….şi Eminescu a judecat . Şi  a judecat drept. Va exista şi în  Carei.

În data de 24 februarie 2015, a fost discutată în cadrul şedinţei  Consiliului Local municipal, iniţiativa   Despărţământului ASTRA Carei de a amplasa un bust   al Otiliei Marchiş , scriitoare careiană   şi al poetului nostru  naţional Mihai Eminescu.  Dacă  pentru Otilia Marchiş   a fost votată  o amânare a discuţiei proiectului( nici până astăzi repusă pe tapet) , pentru bustul lui Mihai Eminescu voturile majoritarilor UDMR  au fost fără drept de apel, adică  împotrivă.  Sec, fără nici un comentariu sau o explicaţie,  ci de-a dreptul împotrivă.

La vremea respectivă, hotărârea consilierilor UDMR de a interzice amplasamentul unui bust al poetului naţional român, a făcut înconjurul ţării dar nu numai. Careiul  a mai ieşit odată din anonimat  dar nu în modul dorit.  Şi la scurt timp după ce orăşelul nostru  era pe prima pagină a naţionalelor datorită penei de curent de aproape 3 zile din perioada Revelionului.

Încrâncenarea cu care a fost refuzat  bustul unui poet de talia lui Mihai Eminescu,  a întărit încă o dată suspiciunile potrivit cărora grupul consilierilor UDMR, al căror preşedinte este primarul  Kovacs, promovează discriminarea pe criterii   etnice.

Presiunile la care probabil că a fost supus  ulterior primarul Kovacs au dat roade şi  iată că mai repede decât ne-am fi aşteptat, se pare că vom avea un bust al nepieritorului poet  Mihai Eminescu  în Carei.  Dacă e să dăm crezare surselor noastre, acesta va avea chiar o statuie în mărime naturală, amplasată în locul solicitat de ASTRA.

Şi dacă tot e nevoit să  îl amplaseze, de ce să nu profite  şi de pe urma acestei  amplasări , că tot se apropie cu paşi repezi   campania electorală   şi imaginea deja mai mult decât şifonată a primarului Kovacs, cel cu reţinere pe salariu pentru datorii uriaşe la bugetul de stat, cu angajări pe cumetrii şi criterii politice în primăria Carei, are nevoie de o gură de oxigen.

Ce mai contează umilinţa la care-i  va  supune  pe consilierii săi care iniţial au votat împotriva lui Eminescu  tot  la recomandarea  sa.  Contează doar  Voturile pentru asigurarea pe mai  departe a unui trai lipsit de griji datorită accesului la  puşculita careienilor denumită   buget local. Căci hai să fim sinceri  şi să recunoaştem, ce  ar fi primarul Kovacs fără  funcţia de primar?  Doar am văzut ce  a fost după încetarea mandatului din 2000 şi până la preluarea celui din 2008. Din acea perioadă se trag datoriile pentru care are reţinere pe salariu şi acum. În disperare de voturi,  apelează la …Eminescu.

Dacă era de bună credinţă, ar fi acceptat de prima dată amplasarea bustului acestuia în Carei, scutindu-ne de tot acest  circ.

Iniţiativa ASTRA Carei de amplasare a unui bust al celui ce a fost  mereu aproape de ASTRA  este pe cale de a  se materializa. Mihai Eminescu va avea totuşi statuie la Carei.

Apropierea alegerilor face minuni.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 28 septembrie 2015 - 11:58

Zicere din antichitate, ín legătură cu calul Troian: „Pe greci să nu îi crezi nici când îți fac daruri”.
Dar când vorbim despre primașul Kovács Jenö, să-l credem sau nu?
Atunci putem spune ferm: „Să nu-l crezi pe Kovács nici când îți oferă în dar o statuie de a lui Eminescu!”
Părerea mea.

Vom trăi și vom vedea cum vor mai evolua lucrurile.
Eu rămân la părerea mea, simplă dar fixă, că ar fi suficient un bust de-l lui M. Eminescu, dar realizat dupa toate regulile artei, cunconcurs intre artiști/sculptori, etc și nu cu negociere directă ca la ocskapiac, nu o” colaborare” dintre primaș și numitul Radu Ciobanu, fiindcă nu l-a însărcinat absolut nimeni pe primaș cu așa ceva iar primașul la gusturi artistice este doar un simplu calfă de cizmar, cum era și Ceașcă.
Bustul să fie amplasat exact in spațiul (în întregime) liber aflat în fața actualei primării a municipiului Carei (Arany Szarvas Fogado – Cerbul de Aur).

Nu de alta, dar dacă se va accepta darul „otrăvit” al primașului escroc și jmeker, un nostalgic tipic al Trianonului, în clipa imediat următoare acesta va avea pretenția refacerii și amplasării în Carei a statuilor monumentale Kölcsey și Kosuth, la schimb, ca troc șantajist. FACEM PARIU?
Nu merci, statuile alea două,sunt deja istorie, și deșimn-am nimic cu ele, cu statuile, ele au pricinuit deja suficiente conflicte interetnice în perioada interbelică si daor ar aminti de un trecut de care multă lume din Carei n-ar mai dori să-și aducă aminte.
În plus, eu nici n-am de gând, ca și contribabil, să le finanțez, în nici un fel.

Pentru posteritate si pentru eventualele confruntări ulterioare ale unor tromboane politicianste mincinoase cu realitatea cea crudă, să consemăm totuși,mc așa este gigea și fair play și cele declarate de primaș „opiniei” (personale) și apărute recent (25 sept. 2015) pe un vlog/blog:

„Reporter: – Ce aveţi cu Eminescu, din moment ce sunteţi acuzat că nu îi vreţi bustul în municipiu? Câte busturi mai trebuie amplasate în Carei pentru a ne putea mândri cu statutul de municipiu al busturilor?

Eugen Kovacs: – Consider că Mihai Eminescu merită mai mult decât un bust. Din acest motiv, am început o colaborare cu domnul Radu Ciobanu pentru proiectarea şi realizarea unei statui dedicată marelui poet Mihai Eminescu în Carei. Doresc ca statuia să fie amplasată într-un loc onorabil şi cât mai repede posibil. Nu doresc un „concurs” sau un „război” al busturilor, statuilor şi nu cred că vor nici careienii să fim oraşul statuilor.”

de sorin la 28 septembrie 2015 - 19:00

parca spunea in gazeta govorista platita de careieni ca vrea sa discute problema cu un grup de intelectuali si sa faca concurs dar se pare ca intelectualii ori i-au dat cu flit ori nici nu au vrut sa stea de vorba cu coldusul de primar ce fura banii fundatiei de turism ca sa isi cumpere masina

de ion la 28 septembrie 2015 - 21:22

spiritul lui mihail eminescu salasluieste in fiecare roman si nu poate fi ingropat de un primar sovin ca apoi sa il dezgroape numai ca sa culeaga o mana de voturi.
am spus!

de opinie la 29 septembrie 2015 - 08:52

eugene eugene,
unde-s conturile tele?
in debrecen si caiman
de ne minti ca n-ai un ban
si daca ma uit mai bine
eugene eugene
conturile familiei is pline…
https://www.youtube.com/watch?v=BsxvBnlhQQk

de vlad la 13 octombrie 2015 - 07:23

Primarul kovacs va ramane in istorie ca fiind cel care nu a dorit ca Eminescu sa aiba bust in Carei.
revenirea la hotararea votata in consiliu local miroase a cules de voturi in apropoierea campaniei si nu mai impresioneaza pe nimeni.

Lasati un comentariu