Mărturiile prelatului papal care a trăit 102 ani şi i-a fost secretar primului cardinal al românilor

• publicat la: 15 septembrie 2015
Mărturiile prelatului papal care a trăit 102 ani şi i-a fost secretar primului cardinal al românilor
Plecat dintre noi în urmă cu aproape o lună, la 102 ani, Alexandru Nicula a fost prelat papal şi, câţiva ani, secretarul lui Iuliu Hossu, primul cardinal al românilor. Într-un interviu luat în urmă cu doi ani, chiar în septembrie, Nicula povesteşte cum ţăranii din Târlişua şi mama sa i-au fost modele de credinţă, dar şi cum l-a impresionat calmul cardinalului Hossu, consemneaza   adevarul.ro.
Născut la poalele Ţibleşului, în satul bistriţean Târlişua, Alexandru Nicula povestea, în septembrie 2013, într-un interviu acordat preotului Coriolan Mureşan de la Acţiunea Catolică din România, despre rolul pe care l-a avut credinţa în viaţa sa, despre frumuseţea satului natal, sat unde a văzut lumina ochilor şi scriitorul Liviu Rebreanu, sat cu oameni harnici şi foarte credincioşi.

Primul său model, dar şi cel mai mare, a fost mama. ”Şi ţăranii din Târlişua”, mai spunea preotul în interviu. Alexandru Nicula s-a născut la 14 februarie 1913, a fost hirotonit diacon la 18 noiembrie 1940, în Cluj-Napoca, de către Iuliu Hossu, al cărui secretar a fost timp de 4 ani. Preot a fost hirotonit pe 21 noiembrie 1940, în Cluj-Napoca, de acelaşi Hossu. Despre acesta din urmă, Nicula are doar cuvinte de laudă şi crede că figura sa poate fi un model şi în ziua de azi. Omul din spatele cardinalului l-a impresionat peste măsură. ”Episcopul Hossu a fost un om deosebit. Şi fizic era arătos, dar avea şi o judecată şi un bun simţ deosebit. (…) Deţinea un dar aparte de a vorbi cu oamenii când veneau mânioşi, agitaţi. Îi îmblânzea imediat. Se vedea că vorbeşte în numele lui Dumnezeu. Era un om superior. (…) Fiecare cuvânt de-al lui îţi inspira credinţă. A fost aşa de cinstit şi vorbea aşa de deschis cu oamenii”, mărturiseşte preotul Nicula. integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu