Memoria lui Avram Iancu, interzisă de televiziunea publică din România. La Carei, bustul său este lăsat de izbelişte

• publicat la: 5 septembrie 2015
Memoria lui Avram Iancu, interzisă de televiziunea publică din România. La Carei, bustul său este lăsat de izbelişte

Că Avram Iancu este în mod incontestabil unul dintre cei mai importanţi  şi iubiţi  eroi ai neamului românesc, nu este un secret pentru nimeni. Dar ca  să interzici  ca una dintre cele mai importante manifestări dedicate memoriei acestuia să fie făcută publică, nu faci altceva  decât să scoţi  în evidenţă valoarea deosebită a celui ce a fost Crăişorul Munţilor, luptătorul pentru libertate şi drepturi ale  iobagilor români!

Nu putem decât să ne bucurăm că Duhul lui Iancu dă şi acum, la 143 de ani de la moartea sa, frisoane   conducătorilor unor instituţii reprezentative ale statului român. La vremuri de restrişte, românii  se raportează   mereu la Avram Iancu, duhul lui veghind asemenea unei icoane.

Teama de Unire a întregului poporului român pentru apărarea drepturilor sale  naţionale , a demnităţii sale, pentru apărarea eroilor săi şi a personalităţilor sale,  e atât de  prezentă, de actuală, încât o emisiune consacrată de ani şi ani de zile este scoasă din grila de programe a postului naţional de televiziune.

Conducerea TVR refuză să transmită în direct spectacolul folcloric organizat cu prilejul Sărbătorii Naţionale de la Ţebea, transmite Hunedoara Liberă.

Spectacolul folcloric de la Ţebea nu va mai fi transmis în direct de Televizinea Română, aşa cum se întâmplă de obicei. Conducerea TVR a luat această decizie într-o şedinţă a Comitetului Director prezidată de şeful instituţiei, Stelian Tănase.

Potrivit Directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, Mariana Deac, decizia TVR a fost luată în ultimul moment, deşi instituţia pe care o conduce a respectat întocmai procedurile, de la scrisoarea de intenţie până la negocierea onorariului perceput de TVR.

Nici la Carei, bustul lui Avram Iancu din centrul oraşului nu este văzut cu ochi buni  de conducerea oraşului, aceiaşi care refuză constant amplasarea bustului poetului nostru naţional Mihai Eminescu.

Deşi discuţiile se poartă în circuit închis, în săli din primărie cu uşile închise cetăţenilor careieni, tot am reuşit să aflăm că se doreşte coborârea bustului lui Avram Iancu de  pe monumentul de marmură încadrat de catarge pe care flutură steaguri tricolore. Motivaţia este cea a unei modernizări a zonei respective şi cum altfel, decât prin desfiinţarea platoului unde an de an se adună românii să îl comemoreze pe Avram Iancu, al cărui spirit e mai viu ca niciodată. A fost supusă doar   atentiei  Consiliului Local acum 1 an o schiţă   a acestui nou monument dar  la discuţiile ulterioare, din spatele uşilor închise, sunt solicitate doar persoane din anturajul apropiat al primarului, preşedinte al UDMR Carei, fără a fi consultate şi asociaţiile culturale sau opinia publică. După cele afirmate de sursele noastre, au fost accesate până şi proiecte europene pentru a se pune în practică intenţia  administraţiei  UDMR  Carei de minimalizare a ansamblului monumental dedicat eroului naţional Avram Iancu.

Lăsat intenţionat de izbelişte de mai mulţi ani de zile, conducerea UDMR a primăriei Carei încearcă ca sub umbrela  proiectelor europene de modernizare a oraşului,   să coboare de pe piedestal bustul marelui erou Avram Iancu, să îl trântească între nişte stânci „artistice”   înconjurate de spaţii verzi care să nu mai poată permite adunări de amploarea celor din ultimii ani . În tot acest timp, departamentul de spaţii verzi din Primăria Carei îngrijeşte toate monumentele comunităţii maghiare din oraş iar agenţii Poliţiei Locale din Primăria Carei veghează atent la ele.

redacţia

 

comentarii

de gigi la 6 septembrie 2015 - 09:56

Cred ca Societatea cultural-patriotica AVRAM IANCU trebuie sa se implice mai mult in acest proiect.

de careian la 6 septembrie 2015 - 10:26

primarul si consilierii lui sunt mreu impotriva monumentelor romanesti si cred ca daca le lasa neingrijite romanii vor uita de ele!
rusine primarului ai viceprimarului si gastii de fomisti ce isi bat joc de oras!

de Alex. la 6 septembrie 2015 - 14:32

Televiziunea publica din Romania este a primarului din Carei?

de jiji la 6 septembrie 2015 - 22:31

unde dai si unde crapa…da de la agramatii lui jeno te p[oti atepta sa nu priceapa nimic din ce citesc in limba romana….e mai greu cu intelighentia la natia migratoare din asia….il asteapta oprescu pe jeno la beciul domnesc si vedeti voi atunci din ce bani mai traiti

de POP ANA la 9 septembrie 2015 - 11:51

VREM ROMANIA MARE DIN NOU ! TRAIASCA ROMANIA MARE !!

de xqz la 10 septembrie 2015 - 00:11

pluton de executie pentru conducerea tvr si deasemenea si pentru conducerea primariei carei ! sa dea Domnul !

de florin la 10 septembrie 2015 - 21:12

tulnicareasa sefa moata din ianculesti se da in barci cu sefu de la udmr carei si canta numai pe bani si nu putini.
halal urmasa a motilor ametala sa te ia!

Lasati un comentariu