Scandalos: Primăria Carei nu a mai prezentat consilierilor locali execuţia bugetară din trimestrul IV 2014. Mărire de lefuri pentru salariaţii de lux ai Primăriei Carei

• publicat la: 8 septembrie 2015
Scandalos: Primăria Carei nu a mai prezentat  consilierilor locali execuţia bugetară  din trimestrul IV 2014. Mărire de lefuri  pentru salariaţii de lux ai Primăriei Carei

Speriaţi   că unii consilieri locali ar putea să arunce o privire peste execuţia bugetară din Primăria Carei, o institutie publică din subordinea Guvernului României, primarii au decis ca să nu  o mai prezinte în şedintele de Consiliu Local.  Ar ieşi la iveală prea multe finanţări îndreptate către persoane din  grupul de interese din primăria Carei.

Marţi, 8 septembrie 2015, de la ora 12,00, la sediul Primăriei Carei a fost convocată o şedinţă  extraordinară. Iniţial au fost  făcute publice doar 2  proiecte de hotărâri dar înaintea şedinţei, consilierilor le-au mai fost înmânate 2 proiecte de hotărâri, fără ca acestea să  mai fie discutate în comisiile de specialitate.

Faptul nu a fost prezentat  veridic  de administratorul paginii oficiale a Primăriei Carei, plătit ca PFA  din banii careienilor  nu pentru a-i   induce în eroare!  In continuare, pagina primăriei Carei este folosită  în scop politic de Organizaţia Guvernamentală   Primăria Carei.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2015 a fost primul punct de pe Ordinea de zi.

Ca de obicei când sunt discutate probleme sensibile, adică economice, în sala de şedinţe se aşterne  o linişte de mormânt, majoritatea consilierilor  fiind foarte concentraţi  la …structura mesei de consiliu.

Punctul pe I a fost pus de consilierul liberal Ilie Ciută  care a avut curiozitatea de a întreba ce ascunde lipsa prezentării unei executii bugetare de aproape un an de zile.

Inainte de a aproba rectificarea, mi s-ar fi părut normal  să ne fi prezentat  cineva   execuţia bugetară.  Din trimestrul  4 al anului trecut  şi  până  acum, nu ati prezentat nici o executie bugetară. Oare de ce? Ascundeţi ceva? E legal?”

Primarul Kovacs a reactionat ca de obicei , deturnând  discuţia de la miezul problemei  dar confirmând  cele afirmate de consilierul Ciută, cum că nu a fost prezentată  executia bugetară  pe care promite însă  că  o va scoate la lumină. Probabil mai trebuie cosmetizată pe ici pe colo.

Dl  Ciută a fost informat   de cifre, o să fie si executie bugetară…un singur lucru aş vrea să  adaug la această   punct…la modificarea veniturilor angajatilor trebuie să  modificam bugetul si apoi se aplică   majorarea de 12%….avem un buget care suportă   majorarea. Toate localităţile au aprobat deja această   majorare …..”

Cu cele 4 voturi împotrivă  din partea liberalilor, proiectul de hotărâre este aprobat de maşina de vot UDMR-PSD-PLR.

Odată   aprobată  rectificarea, s-a trecut la  dezbaterea  Proiectului  de hotărâre privind aprobarea majorării salariale cu 12%, a personalului din aparatul propriu şi unităţile subordonate U.A.T.Municipiul Carei.

Sirul discutiilor a fost deschis de consilierul liberal Dan Bontea.

Proiectul prezentat ne spune ca majorarea se va aplică retroactiv, de la 1 august 2015… spuneati că  majorarea se va aplica după  votarea rectificării  dar abia acum  s-a aprobat rectificarea iar salariile le vreti mărite de la 1 august ..”..

Proiectul de hotărâre  a fost studiat si de consilierul   Ciută  care regretă  că   din nou  vor beneficia din plin de majorări cei cu salarii de lux.

Vă  spun din capul locului că  nu e nimic rău   în a primi mai multi bani…Toti vrem un salariu bun la locul de muncă. Ce spunea primarul Kovacs, că vom aplica retroactiv, puteam de fapt aplica din 1 iulie 2015.  A avut cineva curiozitatea să citească  legea ? Citez din OUG  27 /2015.

având în vedere nivelul scăzut  al salariilor din administratia  publică  locală , care generează  o lipsă  acută  de personal la nivelul acesteia si luând în considerare solicitările fundamentate ale sindicatelor, şi faptul că  datorită  nivelului  de salarizare  foarte scăzut din estimarile sindicatelor, peste 60% din lucrătorii din administratia   publică  locală  au salarii la nivelul salariului minim pe economie, foarte multi salariati migrează  spre alte sectoare de activitate fie pleacă   in străinătate la muncă…..”

Oare noi suntem  la Carei în această   situaţie?

Nu sunt invidios pe salariul nimănui  dar noi în Primărie nu avem lipsă de personal ci dimpotrivă, nemaiavând loc în organigramă, angajăm prin metoda PFA….Nu sunt impotriva măririi de salarii dar să se mărească cele mai mici  de 2 mii de lei…am ajuns la un fond de salarii  de 600.641 mii lei  fără numeroasele  contracte   cu PFA si salariile fundatiei grof Karolyi,  la care se adaugă contributia de  22,5% a angajatorului. Suma se ridică  astfel la 735 mii lei LUNAR”.

Veşnicul şlagăr uzitat de primarul Kovacs la interventiile  documentate de altfel ale consilierului Ciută , cel cu…dezinformaţi şi populism….a fost de această  dată   anemic şi nesusţinut de nimeni din administraţia locală, deşi în sală   se afla şi Beko Tamas, administratorul public.

“Stiţi foarte bine că am toate statele de plată  şi toate cifrele pe care le-am spus sunt reale şi dacă  spuneţi că  dezinformez , rog presa interesată   să vină  să   le dau statele de plată   să  le publice.   Nu ştiu dacă ţine de populism domnule primar,  dar ori dezinformaţi   ori minţiţi…..iar dupa  ce verificati cifrele  de pe statele de plată , SOLICIT    să vă   cereţi public   scuze’ a spus în încheiere consilierul Ciută.

A mai avut o interventie si consilierul Adrian Bucureştean care a considerat că “ cele câteva zeci de salarii uriaşe trebuiau să  rămână la acelaşi nivel iar cele mici trebuiau mărite. Ar fi fost binevenită  o discuţie pe această  temă înainte, cu colegii….”.

La final, proiectul de hotărâre ce presupunea mărirea cu 12% a tuturor salariilor din Primăria Carei,  a fost votat de aceiaşi maşină de vot a coaliţiei  UDMR-PSD-PLR.

De la 1 august 2015, se vor mări cu 12% si salariile de încadrare de  8.079 şi cele de 6.600 şi cele de peste 5.000 lei din Primăria Carei.

În condiţiile în care Primăria Carei  achită facturi consistente către televiziunile judeţene, nici această şedinţă nu a fost filmată pentru ca   nu cumva careienii să vadă adevărata faţă a primarului lor cu reţinere pe salariu pentru datorii şi a acolitilor săi abonaţi la banul public.

redacţia

Inregistrarea video a sedintei

comentarii

de Horia Mărieș la 8 septembrie 2015 - 23:06

„Stiţi foarte bine că am toate statele de plată şi toate cifrele pe care le-am spus sunt reale şi dacă spuneţi că dezinformez, rog presa interesată să vină să le dau statele de plată să le publice”, a spus în încheiere consilierul Ciută.

Nu sunt „presă interesată”. Dar sunt o cetățean plătitor de impozite în Carei, una curioasă să aflu pe ce se duc banii pe care-i plâtesc ca impozite, deci o persoană (nu o „presă”) interesată.

Faceți-mi mie vă rog hatârul și publicați, măcar aici, la rubrica de Comentarii, câteva din informațiile conținute în „statele de plată și toate cifrele” pe care le aveți.

Ca să nu fie lista prea lungă și prea plictisitoare, vă propun să publicați o listă „scurtă”, să zicem cu doar 10-15 pozitii.
Lista să conțină numele și prenumele, functia deținută, salariul (net) încasat de la Primarie, inclusiv toate sporurile.
Adică salariul încasat (ad labam) în mână.

In lista cu cele 10-15 poziții să fie cuprinse, în ordine descrescătoare, persoanele cu cele mai mari salarii incasate.
Bănuiesc, dar nu sunt sigur, că lista va debuta cu administratorul public alintat și cu titulatura de city manager, cu numitul Bekő Tamás.

de socialul la 9 septembrie 2015 - 10:12

sa dati si salarul ginerelui de primar angajat imediat dupa ce a intra in primarie si sa scrieti si despre cate terenuri a cumparat primarul fara avere pe numele copiilor lui mai ales pe numele baiatului in urziceni impreuna cu hagenu care fura apa termala de la oras si nu plateste nici un leu pentru ea!!!!

de inside la 9 septembrie 2015 - 18:39

Vre-o 4000 lei rotunjit.

de outside la 9 septembrie 2015 - 18:51

sa vedeti ce de sume se decarteaza la fostul independent din consiliul local pentru mesele servite si bagate direct pe cheltuiala la conta de jeno….da pentru amicul de foci al vicelui pus de paza la ponyvas…acolo chefuri si dezmaturi apam draga….

Lasati un comentariu