Se caută din 2012 cele 3,3 milioane lei din “lotul” de 7,3 milioane lei contractat de Primăria Carei ca împrumut bancar

• publicat la: 29 septembrie 2015
Se caută din 2012 cele 3,3 milioane lei din  “lotul”  de 7,3 milioane lei contractat de Primăria Carei ca împrumut bancar

Luni, 28 septembrie 2015, de la ora 13.00 a avut loc cea de-a doua  şedinţă extraordinară a CL din luna septembrie. Preşedinte de şedinţă a fost ec.Roman Adrian de la UDMR.

La  lucrările şedinţei au participat şi trusturile de presă  judeţene, dar nu se ştie dacă   filmul derulării şedinţei va fi şi difuzat integral pentru ca votanţii careieni să  poată  lua la cunoştinţă  despre activitatea celor pe  care i-au investit cu încredere pentru a-i reprezenta.

Pe ordinea de zi au figurat 6 proiecte de  hotărâre, dar înainte de începerea şedinţei, aleşii locali au mai primit  şi  alte  proiecte dintre care unul era pentru contractarea unui nou împrumut de către Primăria Carei.

Inainte de începerea dezbaterilor, au fost supuse la vot Procesele Verbale ale şedinţelor anterioare, cele din 24 august 2015 precum  şi cel de la şedinţa extraordinară  din 8 septembrie.

Consilierul Ilie Ciută  a reiterat  dorinţa grupului liberal careian de a fi menţionat nominal în PV pentru cum votează  şi a atras atenţia asupra menţionării corecte a interventiei sale de la proiectul Revitalizarea comună a grădinilor istorice protejate din Carei şi Geberjen,,

Primăria  UAT Carei doreşte să  contracteze noi împrumuturi bancare pentru nevoi mai mult sau mai puţin  stringente. Pe ordinea de zi oferită   consilierilor în timpul legal, au figurat  Proiectul  de hotărâre privind privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 206.040 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri, precum şi  Proiectul  de hotărâre privind privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 138.040,23 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri.

Cu câteva minute inainte de inceperea lucrărilor şedinţei de CL, consilierii au mai primit un material ce viza un alt împrumut solicitat, în valoare de   …” maximum 1.144.824.lei” ca valoare a cofinanţării UAT Carei pentru proiectul finanţat din fonduri externe nerambursabile “ Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare.

Consilierul Dan Bontea a atras atenţia de la bun început despre faptul că …” pe pagina oficială a Primăriei UAT Carei nu apar date despre gradul de îndatorare al municipiului Carei, ultima actualizare în acest sens datând din  30 iunie 2012….aşa că  nici de acolo nu ne putem informa şi nici materiale de şedinţă   nu ne daţi la timp.. Care este gradul de îndatorare al Careiului?  În primul proiect se vorbeşte de limită de îndatorare de 30% iar  la al doilea de 70%……”

Tot din partea liberalilor a venit şi devoalarea situatiei critice din punct economic a primăriei Carei care  a mărit luna trecută  salariile angajaţilor  aparatului primarului ce au o  medie de peste 968 euro lunar iar  acum se împrumută  de 138 mii lei sau de 206 mii lei pe o perioadă  cuprinsă  intre 10 si  20 de ani.

în anexa proiectului de hotărâre  se arată că se aprobă contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de maximum 206.040 pe 10 ani. Dobânda va fi aproape jumătate. Şedinţa trecută ati  rectificat bugetul cu 300.000 lei( n.r.- suma reprezinta doar necesarul pana la sfarsitul anului in curs si nu pe tot anul)  si ne spunea domnul primar ca nu stam rau si ne permitem aceasta marire…Am oferit niste date in acea sedinta , pentru care am fost acuzat de minciuna si dezinformare….inca  îl aştept  pe domnul primar să verifice datele şi să-şi ceară scuze, dar a-ţi cere scuze este apanajul oamenilor inteligenţi şi cu coloană vertebrală.

Ne spune că nu se pune problema de 300.000 lei.  Iată că nu stăm bine deloc  şi am ajuns să ne împrumutăm de 206.000 lei sau 138.000 lei……” a precizat consilierul Ciută.

La Proiectul de horărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare maximum 138.040,23 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri’’, consilierul Ilie Ciută a  specificat că ,,aici ne împrumutăm pe 20 de ani, cum spune primarul ,,fraieri am fi dacă nu l-am lua” , aşa …ca să lăsăm moştenire generaţiilor viitoare, credite de plătit….Suntem foarte prompţi în a face plăti  pentru lucrări aditionale , dar liftul de la castel nu  functionează  si cheltuim pe  ligheane şi alte recipiente puse in sălile de la etaj când plouă…’’

Primarul Kovacs a  intervenit, mentionând că „La Proiectul cu castelul numai 3% a fost contribuţia noastră locală.Din nefericire, mai apar şi probleme la construcţii.’’

Datorită  faptului că este membru în Comisia Economică ( n.r.- unde  datorită majorităţii UDMR hotărârile se iau în consecinţă)  încă  din anul 2000, consilierul Ciută a oferit  celor prezenţi  date despre  modul cum  se fac uitate a se recupera  unele milioane  de lei din împrumuturile contractate de UAT Carei.

,, ...din  creditul  luat pe 15 ani de la BCR , în sumă  de 7,3  milioane lei  pentru reabilitare străzi şi trotuare, aprobat în şedinţa din 17 august 2011.,  aţi dirijat  3,3 milioane lei  pentru lucrări la castel. Acei bani nu au mai fost returnaţi…Nu ştiu unde au dispărut dar  nu au mai ajuns înapoi….”

Doar coaliţia UDMR-PSD-PLR a votat  primele 2 proiecte vizând contractarea de noi împrumuturi  pentru lucrări aditionale ce nu erau prevăzute în proiecte  şi rămase neplătite. La proiectul de hotărâre ce viza susţinerea proiectului  finanţat din fonduri externe nerambursabile “ Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Satu Mare, votul consilierilor a fost unul favorabil în totalitate.

redacţia

 

comentarii

de Horia Mărieș la 29 septembrie 2015 - 18:29

Eu unul cred ca ar trebui săpat foarte serios pe marginea subiectului indatorării la bănci a Primăriei Carei, dar unde să mai sapi, dacă primațul a șters toate urmele, inclusiv de pe site-ul oficial, astfel incât nici consilierii locali nu se mai descurcă, nu mai dau de ele?
Asta-i culmea!

Eu știu din lecturi mai vechi, inclusiv din lectura cotractului de imprumut la BCR (a se vedea eventual arhiva de comentarii din BdeC fiindca în mod cert am prezentat cifrele respective cândva) că primașul i-a indatorat pe careieni și pe copii acestora până în anul 2027. Dacă s-a mai aprobat și ieri un imprumut pe 20 de ani, inseamnă că primaria iși va stinge datoriile la bănci pe la paștele cailor, adică prin anul 2035.

Teoretic, Kovacs Jeno (n. în data de 01 ianuarie 1957 în Comuna Asuaju de Sus, judeţul Maramureş) ar trebui sa iasa la pensie cam prin anul 2022, daca socoata mea este una corectă. Cam devreme, având in vedere multele datorii pe care le mai are de plătit primașul la fisc. Kovacs mai are de infipt șezutul in jiltul de primaș cca (max) 7 anișori, adică max. două mandate de primar. Dupa aceea, Hasta la vista, baby!

Am vrut doar să demonstrez cu cifre (ani) că lui Kovacs i se rupe exact in paișpe, îl doare drept in șpiț de imprumuturile pe care le contractează in numele primăriei careiene și care împrumuturi au termene de grație anii 2027 sau 2035, fiindcă nu va fi el cel responsabil cu plata în întregime a lor ci primarii care vor urma după el (în cel mai nefericit, nenorocit și mai tragic caz pentru careieni, după anul 2022), conform principiului „După mine, potopul!”.

Pe lista ordinei de zi a ședintei de ieri, a mai fost un punct care a trecut neobservat, care fost considerat probabil a fi neesențial, fiindcă hotărârea respectivă se pare că a fost adoptata urgent, fără prea multe dezbateri. Sau, in orice caz, nu știu eu de ele fiindcă n-am fost acolo. Mă refer la revocarea H.C.L. nr. 144/2014

In context, aș vrea să reamintesc cititorilor fideli că am mai scris, de câteva sute de ori, pe aici, pe la comentariile din BdeC, că primarul Kovacs este mereu paralel cu Legea, că este un ignorant în materie juridică, ca nu cunoaște de nici o culoare nici el, dar nici juriștii pe care ii are subordonați in Primăria Carei legislația in vigoare și că în OPnkormanyzat Carei/Nagykaroly domnește doar legea lui Kovacs bacsi, cea numita ‘fiindca așa vor mușchii mei’. Aceste comentarii au fost mereu tratate de postacii primașului ca fiind dușmănoase și ca pure invenții ale unui cârcotaș răuvoitor. Sunt cârcotaș vs. escroci, așa este.

Dar ce dovada mai clară referitoare la ignoranța juridică și la prostia de grotă a primașului se mai vrea, fiindcă după ce Prefectul Județului Satu Mare l-a pleznit foarte tare peste ochi printr-o adresă oficiala pentru că nu respecta legea, demonstrându-i negru pe alb că HCL 114/2014 este ilegală, Consiliul Local al Primăriei Municipiului Carei a fost nevoit, in sedința de ieri, să revoce H.C.L. nr. 144/2014 – Asigurarea folosinţei gratuite a spaţiilor de studiu de la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu pentru funcţionarea în Carei a unei filiale a Universităţii din Nyiregyhaza, Institutul tehnologic şi de agronomie.

Și găinaria asta s-a vrut a fi o afacere personală, de privată pidosnică a primașului, el a fost cel care a negociat, a băptut palma cu jmekerii de la Universitatea din Nyiregyhaza, el s-a laudat apoi pe toate drumurile cu aceste „contacte” intelectuale, el a dat speranțe deșarte tinerilor careieni in sensul ca vor avea parte de o institutie de invatamant superior cu profil agricol si in Carei (i-a mintit de fapt cu nerusinare), el a fost cel care a dat in final marel CHIX. Halal treaba de primaș dăștept dar și escroc a mai fost si asta!
Aștept cu mare drag în prag „opinii” ultracompetente la obiect sau chiar niscaiva măzgălituri așternute pe cărti poștale ilustrate.

P.S. Aceast comentariu este doar o incercare de pamflet. Orice asemănare cu realitatea este pur intâmplătoare.

de realitatea la 30 septembrie 2015 - 16:10

…ce tot dati cu pamfletul in sus si jos ca doar primarul are datorii cu tona si retinere pe salar si a dat faliment cu firmele lui cele 4 si pe ergo de scaune a trecut pe numele copiilor ca sa nu piarda pe ea si firma merge numai dupa ce a ajuns primar si vinde scaune la scoli si la castel/
totul este adevarat si daca la jeno este rusine sa spuna de ce face asa ceva ?
acum vrea sa fuge la bucuresti ca crede ca scapa de justitie dar sa fie pus sa dea inapoi tot ce a luat de la careienii si sa faca pe centru cu pavajul care a fost facturat si nu ocskasag ce a pus pe jos!!!
nu a fost in stare sa faca pentru el casa si nu are nimic pe nume si acum va lasa orasul plin de datorii dupa ce pleaca !
daca udmr pe el are cel mai bun om pe care a ales atunci cum sunt ceilalti?

de Horia Mărieș la 30 septembrie 2015 - 19:29

@realitatea la 30 September 2015 – 16:10….este una cruntă.

Dar, cu tot respectul, dacă eu doresc să scriu pseudopamflete, este treaba mea, am eu motivele mele să procedez în acest fel și nu dau nimânui socoteală, fiindcă nu vreau. E bine?
Mai cumpărați puțină materie din aia diafană care se găsește uneori pe la ocskasor și care se numește simțul umorului.

N-aveți decåt să scrieți dvs purul adevăr gol-goluț, adică puceron, fără nici o pamfletizare, dacâ îl cunoașteți atât de bine, sunteți liber ca pasărea cerului să procedați astfel. Începeți prin a vă semna și a nu mai scrie sub „protecțoa” anonimatului. Apoi, intrați clar în detalii, prezentați probe, fiindcă dvs însirați numai genealităti pe care le cunosc in Carei până si copiii de grădiniță. Știți ce-s alea probe? Nu tromboane!

Uite, de exemplu, în seara asta sasul măzgalitor de opinii careiene îi provoacă, ii sfidează, face mișto pe toti cei ca dvs.
Isi bate pur si simplu joc de cei care postează pe aici pe la BdeC comentarii referitoare la presupusa vilă (sau casă) a lui Kovacs din Ungaria. Dacă dvs sau alții aveți probe și sãnge in instalație, ieșiti cu ele la iveală. Kovacs prin portavocea lui, adică prin sasul șarpe cu ochelari, neagă vehement aceste „prostii”.

Eu atunci cand am afirmat de exemplu că micuța escroacă CeCurAi, avocata cea consilier jidețean, și-a extins proprietătile imobiliare câștigate atât de cinstit prin fraierilrea șvabilor naivi din zona nagykaroly es videke, care cereau despăgubiri de la Stat pentru deportarea în Siberia și aiurea de catre sovietici la inceputul anului 1945, am prezentat probe clare, rezultate din declarațiile ei de avere. Și i-am închis imediat și definitiv botul.
Nimeni n-a râs de mine.
Idem cu toate celellate lucruri pe care le-am scris pe aici.
Toate erau blindate cu probe.

Dar azi, sasul cel pupincurist, tatăl noilor opinii electorale careiene, face mișto de dvs și de toți cei ca dvs care nu știți sa scrieți decât generalități, care nu ieșiti pe piață, de frică, din lașitate, cu nimic concret, cu nici o dovadă.
Așa vă și trebuie, bine vă mai face sasul.

Astea fiind zise….

P.S. Acest comentariu este doar o nereușită tentativă de a scrie un pamflet.
Orice asemănare cu realitatea careiană inconjurătoare este pur și simplu intâmplătoare.

de alice la 30 septembrie 2015 - 20:44

si cine crede balivernele scrise la comanda de un fin al primarului platit de primar din banii orasului? toti stiu ca scrie numai cand este blindat de alcol si cu o mana pe fetitele de la ferma sau ponyvasi depinde cine face bulii

de Horia Mărieș la 1 octombrie 2015 - 10:55

@realitatea la 30 September 2015 – 16:10

Habar n-am de ce vrea primașul să plece la București și unde, dar dacă aveți dvs informații certe, de ce nu le scoateți pe tarabă, ca să le aflăm si noi?

După câte știu, primașul are programat procesul cu ANI la Inalta Curte de Casație și Justiție abia in luna ianuarie 2016.
Dar acolo nu este musai să se ducă, acolo poate fi reprezentat si de distinșii săi avocați, unii numiți Reszler și Domokos, dacă mă mai ajută memoria.

In orice caz, garantez că primașul va fi foarte bine primit, cu foarte multă ospitalitate de către miticii-sudiști bucuresteni.
Ăia au și sânge in instalație, nu ca cei nord-ardeleni, ăia nu se jenează de fel să-l scoată pe primaș din Capitală doar cu segbe rugásokal și in plus, dacã primașul îi va mai și supăra cu ceva, îl dezbracă, îl tăvălesc in catran și in fulgii scoși din perne și-l vor alega așa prin tot orașul (vezi Mark Twain, „Huckleberry Finn”).
O să mă mobilizez și eu ca să dau o mână de ajutor la treabșoara asta.

Pe scurt, îl așteptăm cu drag în prag, mai ales dacă în felul ăsta careienii vor scăpa de el definitiv și irevocabil.
Ne sacrifulăm și de data asta.

Lasati un comentariu