Cine susţine şi sportul careian care are Competiţia de Atletism cea mai longevivă din România?

• publicat la: 31 octombrie 2015
Cine susţine şi sportul careian care are Competiţia de Atletism cea mai longevivă din România?

Ministrul Tineretului şi Sportului,Gabi Szabo,fosta multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism, s-a aflat  vineri la Satu Mare unde a participat la o întâlnire cu conducătorii de cluburi din judet.

In urmă cu 3 ani, domnia sa s-a aflat pentru câteva ore şi la Carei, venind de la Sanislău unde a fost invitată la inaugurarea sălii de sport în calitate atunci de  vicepreşedinte ale Federaţiei Române de Atletism.

La întâlnirea de la Satu Mare, doamna atletismului românesc şi-a manifestat susţinerea pentru sportul sătmărean, sperăm noi ca şi cel careian să fie inclus.

Municipiul Carei nu este cunoscut doar pentru activităţile culturale multietnice  ci şi pentru  activităţile sportive  şi tinerii cu talent şi potenţial  pentru performanţă.

Urmărind atent activităţile atât culturale cât si sportive putem spune că mun.Carei este unul al contrastelor.

Avem un Memorial Mircea Dohan la handbal,de înaltă ţinută, organizat de familia marelui handbalist, unde an de an se reunesc nume sonore din handbalul naţional. Nu mai avem însă echipă de handbal municipală  iar tinerii talentaţi joacă la echipe de club de peste graniţe.

Dar ce este cel mai important de consemnat şi de reţinut, avem CEL MAI  LONGEVIV  concurs de atletism din ţară, Cupa 25 Octombrie, anul acesta având loc cea de-a 45 editie!

In România, în municipiul Carei, se desfăşoară  de 45 de ani o competitie de atletism, fără intrerupere dar să nu vă imaginaţi că cineva din administraţia locală a remarcat acest aspect!

Pentru  competiţia de atletism care a  reunit în perioada 23-24 octombrie 2015 peste 440 de sportivi  din România şi  un club din Csenger/Ungaria, administraţia  locală  a alocat …3.000 lei. Din această susţinere nu au mai ajuns fonduri şi pentru un banner care să fie postat la intrarea la stadionul Victoria Carei pentru a primi cum se cuvine participanţii.detalii aici

Pentru oricare alt oraş  ar fi fost o mândrie o astfel de competiţie ajunsă la cea de-a 45-a ediţie!

Cupa 25 Octombrie la atletism are loc datorită inimoşilor şi performantilor antrenori Ionică Mărnean  şi Florin Turcu de la CSS de pe lângă Liceul Teoretic Carei. Primul a fost iniţial profesorul celui de-al doilea menţionat.  Prof.Ionică Mărnean a fost în primele 4 ediţii concurent iar de atunci este organizator!

Ar fi poate cea mai frumoasă poveste  a sportului careian care ar merita să fie adusă la cunoştinţa tuturor dacă  acest lucru s-ar dori.

Buletin de Carei a fost mereu prezent la toate bucuriile şi nevoile cu care  antrenorii Ioan Mărnean şi Florin Turcu s-au  confruntat şi se confruntă.

Atletismul careian este la înălţime şi dă campioni pe bandă rulantă. Antrenorii  nu mai au nevoie de prezentare în faţa careienilor dar nu numai . Rezultatele sunt carte lor de vizită! La fel de cunoscute sunt şi condiţiile în care se face performanţă la Carei.

De o modestie aparte, cei doi profesori îşi susţin  antrenamentele zilnic fără a se plânge şi fără a emite multe pretenţii. Ei ştiu doar să scoată campioni şi vicecampioni şi rezultate  în orice condiţii.  Şi atunci  sumele cu care sunt sprijiniţi nu sunt pe măsura capacităţii lor , a performanţelor lor ci sunt minime, că doar se poate şi aşa….

Generatii întregi au trecut prin mâinile lor . Au pregătit şi generaţia de mâine aşa că viitorul atletismului careian este asigurat chiar dacă   nu se alocă fonduri la fel ca în alte părţi pentru acest sport.

Se stie doar că an de an vin la Carei  sute de elevi pentru a participa la Cupa 25 octombrie şi totuşi evenimentul prinde mereu nepregătit …stadionul.

Detalii AICI.

Nu e cazul să invocăm lisa de fonduri cu care menţionează că se confruntă administraţia locală.

Dacă s-au alocat 39.319.86 euro AICI pentru vestiar de 103mp cu siguranţă că se pot găsi şi fonduri pentru echipament sau spor de alimentaţie la sportivii care aduc titlurile de campioni la suliţă  sau  oină la CAREI.

Nu doar atletismul se află în această situatie. Sportul în general nu este una din prioritatile administratiei locale.

Chiar dacă nu are tradiţia şi rezultatele atletismului careian, nu putem ignora nici tenisul de masă, un sport relativ  nou în municipiul Carei care îşi datorează si existenţa şi performanţele antrenorului Mircea Podoba.

Pornit la drum cu mâinile goale, Mircea Podoba se poate acum mândri cu o sală de antrenament  decentă, unde copii vin cu plăcere. Rezultatele  obţinute de Mircea Podoba  nu  sunt deloc de neglijat dar din păcate lipsa de susţinere finaciară nu a făcut posibilă înscrierea acestui sport în vreo ligă din campionatul naţional. Astfel, tinerii talentati sunt nevoiti să  accepte ofertele cluburilor din ţară sau străinătate interesate  de performanţă.

Detalii AICI

Tinerii antrenaţi de Micea Podoba şi colaboratorii săi sunt mereu pe podium la echipele unde au ajuns după plecarea de la Carei.

Ar fi frumos ca toţi sportivii  careieni talentaţi să aibă posibilitatea să îşi reprezinte oficial oraşul.

Careiul nu ar avea decât de câştigat în urma unei campanii de susţinere a tinerelor talente din toate ramurile sportive de pe plan local.

Din păcate, Primăria Carei nu a considerat important de menţionat pe paginile sale administrate pe sume importante, despre evenimentul     Cupa 25 Octombrie  la atletism, a 45-a ediţie,  ce s-a desfăşurat în municipiul Carei în perioada 23-24 octombrie, la care au participat peste 440 de sportivi! aici

 Daniela Ciută

www.buletindecarei.ro este supus unor atacuri fără precedent din partea consilierilor personali , jurnalişti, ai primarului, pentru articolele  ce  fac cunoscut modul de cheltuire a banului public din primăria Carei. Neputând fi atacate  şi demontate articolele deosebit de bine documentate, consilierul personal al primarului Kovacs, Megyeri Tamas a dat  în judecată Buletin de Carei pentru găzduire de comentarii, ale unor colaboratori, care consideră că îi aduc atingere. În calitate de consilier al primarului careian oare nu îi aduc atingere şi aceste imagini de la competiţia despre care nu a suflat un cuvânt? Imaginile din fundal  fac cât o mie de cuvinte.

aici

comentarii

de tunde la 31 octombrie 2015 - 12:06

domnilor antrenori felicitari pentru tot ce faceti!!!
nu e putin lucru sa faci din nimic performante si apoi nici sa nu fi bagat in seama.
aveti respect maxim de la noi careienii!

de Erwin la 31 octombrie 2015 - 12:16

De ce acesti oamni care fac asa performanta nu sunt niciunde cooptati la judet in ramura lor sportiva?
Nu aveti impresia ca orasul Carei este folosit numai pentru loc de adus musafirii satmarenilor dar nu este reprezentat de nimeni nici la sport nici la cultura?
La Carei sun mai multe evenimente mari decat la Satu Mare dar functiile si banii se impart grosul la satmareni ca si asa careienii stiu sa fac performanta si cu mainile goale cum e scris!

de olga la 31 octombrie 2015 - 17:14

oare cum nu le crapa obrazul de rusine primarilor ca sa primeasca sportivii din tara in astfel de conditii?
asa primesc si oaspetii din ungaria cand vin si se chefuiesc ascunsi de ochii lumii ?

de vasile la 31 octombrie 2015 - 19:54

de ce nu ati chemat pe doamna ministru la carei la editia 45 de la stadion sa vada cum se face performanta la carei!!!!!
precis ar fi primit ceva premii copii ca in aceste conditii ajung campioni!

de LUCI la 31 octombrie 2015 - 21:23

MAI TINETI MINTE CE GALERIE ERA LA MECIURILE RECOLTA SI APOI VICTORIA???
PRAFUL S-A ALES DE TOATE

de podoba mircea la 1 noiembrie 2015 - 21:44

Intradevar, sportul romanesc trece printr-o perioada foarte grea fata de ciclurile olimpice anterioare.Din pacate din”rau” in „si mai rau” !!! Trebuie sa intelegeti ca nu este numai problema conducerii,ci si a legilor in vigoare din Romania.Cu toata bunavointa organelor locale,sponsori,parinti,simpatizanti…care ne ajuta,mai mult nu se poate(sustin din experienta mea de antrenor de 25 de ani). Conducerea orasului a avut incredere in Proiectul meu,obtinand acea Centrala Termica(actuala SALA DE TENIS) de pe vremea cand era primar d-ul BEKO TAMAS,iar dupa 8 ani,cu ajutorul Consiliului Local si al consilierilor am reusit sa se izoleze termic,obtinand astfel o cladire cu un aspect exterior placut si ingrijit.Deci bunavointa din partea Primariei si a Consiliului Local fata de sport exista. Multumesc pe acesta cale TUTUROR consilierilor care sustin activitatea sportiva din oras.In legatura cu transferul sportivilor,doresc sa mentionez faptul ca,este benefic acelor copii ale caror orizonturi se deschid spre marea performanta,lucru care nu trebuie atacat si blocat,sperand ca intr-o zi vor fi prezenti la o OLIMPIADA, sau in lotul reprezentativ al unei tari ( vezi pe Vaszi Tunde-atletism,Bicfalvi-fotbal…..)

Lasati un comentariu