Consilierul Ciută în direct la Prânzul de Duminică despre tineri, locuri de muncă, Fraude…

• publicat la: 4 octombrie 2015
Consilierul Ciută în direct la Prânzul de Duminică despre tineri, locuri de muncă, Fraude…

” Nu sunt nici primar  şi nici ziarist aservit ca să nu răspund la întrebările careienilor în direct a afirmat în deschiderea emisiunii Prânzul de duminică, consilierul Ciută, motivând astfel gestul său de a da curs oricărei intervenţii din partea ascultătorilor.

Când am fost votaţi de careieni ca să devenim consilieri, oamenii şi-au pus speranţa în noi şi nu trebuie să îi dezamăgim…dar nu mereu în Consiliul Local se are în vedere interesul local şi poate de aceea sunt catalogat ca un dur,  pentru că nu tac în favoarea intereselor de grup. Fac ceea ce fac pentru că  mă respect pe mine prima dată şi apoi vreau să mă uit în ochii oamenilor când ies pe strradă.  Nici eu nu sunt perfect dar mă străduiesc să respect interesele comunităţii.…a mai adăugat acesta.

În asentimentul invitatului a fost şi Doina Măceşan, gazda emisiunii duminicale, care a comparat Consiliul Local cu un mic Parlament, locul unde ar trebui să se ia hotărâri numai pentru comunitatea locală.

Pe parcursul celor 2 ore şi jumătate de emisiune, consilierul Ciută a oferit  ascultătorilor  informaţii despre  horărârile CL adoptate în ultima perioadă şi a răspuns tuturor întrebărilor adresate.

Unul dintre subiectele dezbătute a fost şi lipsa locurilor de muncă pentru tinerii care doresc să revină acasă după terminarea studiilor, aceştia nefiind încurajaţi de către  actuala conducere a oraşului.

Ar trebui promovaţi mai mult tinerii…ştiu cum se prelungesc în primărie contractele de muncă…se iese la pensie iar de a doua zi, pe lângă pensie mai ai un nou contract de muncă cu primăria. ..acum e la modă interimatul pe funcţiile de conducere din primărie, care e prelungit până la calendele greceşti… nu prea se ajută tinerii, nu am văzut să încercăm să le dăm o şansă, vedeţi cum se scot posturile la concurs în primărie, a afirmat consilierul Ciută.

A fost  punctat şi faptul că în luna septembrie au fost 2 şedinţe extraordinare şi niciuna ordinară.

Am avut in septembrie 2 şedinţe pe repede înainte, adică extraordinare dar aşa le spun eu şedinţelor în care primim materialele vinerea şi luni are loc şedinţa, ca să nu te poţi pregăti.

Lucrări supraevaluate

Calitatea lucrărilor din oraş, executate fără a se respecta  prevederile proiectelor pentru care au fost primite fonduri  nerambursabile, a  fost un alt subiect abordat.

Careienii vor nu neapărat  proiecte multe, adică cantitate, ci vor lucrări de calitate care să nu mai necesite lucrări de reparaţii consumatoare de bani de la buget.

De ce acasă la fiecare le găsim la preţ mic iar când facem din bani publici nu ne mai interesează acest aspect? Uitaţi-vă la preţul dat de primărie pentru un gard în faţa Teatrului….se dă 463,56 euro pentru un metru liniar  de gard când orice firmă din oraş face lucrarea cu maxim 400 lei pentru 1 metru liniar. Lucrarea o încredinţează primarul direct pentru că e sub 100 mii euro şi o aprobă alianţa din CL. Nici nu a discutat cu consilierii domnul primar dacă e oportună construirea unui gard în faţa Teatrului la fel ca în 1907, anul construcţiei…banul public se cheltuie haotic şi e păcat….în decembrie 2014 am aprobat reparaţii la grajdul din parc în valoare de 338.457 lei, aici, iar acum s-a aprobat o lucrare de construcţie a unor vestiare cu 390 de euro mp…o construcţie fără pretenţii.  Luna trecută am aprobat mărire de salarii cu 300 mii lei  iar acum ne împrumutăm de 138.000 lei pe 15 ani  sau cu 206 mii pe 10 ani. Împrumuturile contractate de primărie sunt plătite de careieni şi nu de către stat! ..cum să lăsăm copii   noştri să ne plătească datoriile ?

În timpul emisiunii, au sosit numeroase mesaje şi telefoane în direct, careienii manifestând un interes crescut faţă de problemele  oraşului.

Careienii  sunt deranjaţi de faptul că  şedinţele de consiliu nu se transmit la fel ca şi în mun.Satu Mare. După dezvăluirile oferite de consilierul Ciută, aceştia au înţeles care este adevăratul motiv pentru care nu se transmit, frica de aflarea adevărului fiind mai mare decât  respectul pentru  localnici.

..şedinţele nu se mai transmit pentru a nu se vedea discuţiile şi dezbaterile din CL unde primarul pune în curat lucrări ce se fac fără aprobare la fel ca în cazul strandului care foloseşte gratuit apa geotermală în scopuri comerciale, a punctat consilierul Ciută.

Un telefon primit din străinătate întreba despe motivul supărării finului jurnalist al   primarului Kovacs, care duce la apariţia de articole suburbane.

Nu îmi face plăcere acest subiect dar îl rog pe domnul Szasz să intervină dacă doreşte, ţin minte că la o emisiune unde a fost prezent  a refuzat  intervenţia mea…eu aştept să intervină sau să vină la o emisiune în doi…dar probabil e mai uşor să stai ascuns în  faţa calculatorului şi nu faţa în faţă cu cei pe care îi denigrezi fără  dovezi.  Îl cunosc din 2004-2005, când  era un apropiat al viceprimarului  Keizer, atunci consilier  liberal, cu care a vorbit ca să intervină la mine pentru a se angaja la Buletin de Carei, care era la început de drum. Deşi nu a fost dorit în redacţie, la intervenţiile   mele a ajuns să scrie la Buletin de Carei în stilul caracteristic…În acelaşi mod dezagreabil s-a luat de Beko, de Veress, de Pacz Arpi şi de alte persoane care au ajuns să nu mă mai salute crezând că  articolele sunt  sugerate de mine. Din momentul când   consilierul Keizer a trecut de la liberali la UDMR, şi această persoană a părăsit redacţia, articolele sale fiind acum îndreptate împotriva liberalilor…ne spunea chiar că nu vom mai prinde nici 2 consilieri la alegeri şi a avut dreptate, nu am avut 2 ci 5 consilieri….careienii nu sunt  oameni fără judecată care să nu ştie şi să nu vadă adevărul…ştiu că va continua dar pe mine  nu mă poate jigni pentru că nu are cine.  Accept critica pentru că aceasta duce la progres dar mă şi uit cine semnează. Închei acest subiect  afirmând că este de fapt un mercenar”.

Să trecem acum la lucruri  serioase , a fost replica gazdei Doina Măceşan, legată de modul în care unii directori de  gazetă ştiu să conceapă  articole.

Având în vedere interesul ascultătorilor pentru activitatea consilierului Ciută şi intenţiile de viitor ale acestuia, moderatorul emisiunii a întrebat dacă îşi menţine intenţia de a candida pentru funcţia de primar şi care ar fi în acest caz proiectele cu care va veni în faţa alegătorilor.

Nu vreau să mai avem străzi neasfaltate. Lucrări de asfaltare aprobate cu credit furnizor dar plătite pe loc cu tot cu dobânzile şi ratele pe 5 ani. Pagubă de 17 miliarde

După cum ştiţi, m-a interesat mereu bunăstarea careienilor ce  se traduce în locuri de muncă suficiente şi bine plătite şi în asigurarea de condiţii decente de trai. Îmi propun să fiu responsabil cu banul public, să asfaltez fiecare stradă din municipiu. …fiecare careian are dreptul la aşa ceva.   S-au asfaltat , daca ţineţi minte, acum câţia ani, 30 de străzi, s-a tras un covor asfaltic peste cel existent şi am ajuns ca să nu mai avem bordură la drum…A fost  o lucrare de 5,2 milioane lei , licitată  cu credit furnizor dar la final primarul a dorit să plătească integral lucrarea ,  fapt ce a prejudiciat oraşul cu 17 miliarde de lei vechi, dobânzi şi rate care au fost incluse în preţul plătit pe loc deşi, repet, în caietul de sarcini era prevăzută plata  în decurs de 5  ani. Unele străzi au crăpat  în perioada de garanţie oferită de constructor dar nimeni nu a chemat constructorul...

Eu aş începe asfaltările la străzile care îmi mănâncă cei mai mulţi bani pentru reparaţii, cum e Independenţei de exemplu. Asfaltând prima dată străzile dezastruoase, fac economii la  lucrările de reparaţii .

Un alt proiect pe care îl am în vedere dacă voi ajunge primar este cel de atragere de investitori. am avut chiar un proiect de hotarâre pe care l-am iniţiat pentru construirea unui parc industrial în Carei….după aprobare, primăria a retrocedat terenul pe care era prevăzut a se dezvolta.

Am propus mai mulţi bani pentru investiţii de interes  pentru întreaga comunitate nu preferenţial…Mi-ar place să fac locuri de joacă la standard înalt calitativ…nu cum avem acum şi unde copii îşi sparg capul la folosirea toboganului . Colegul meu Adrian Bucureştean a iniţiat un astfel de proiect pentru locuri de joacă la standard înalt dar nu a fost aprobat.

Aş dori să mă aplec şi asupra şcolilor , mai mult…avem o şcoală cu teadiţie cum este Şcoala Vasile lucaciu şi este lăsată  mereu la coadă. au terminat aici cele mai de seamă personalităţi ale oraşului, unele recunoscute pe plan naţional iar noi încă avem geamuri de pe vremea lor…nici şcoala generală 1 nu stă prea bine.

Pot să vă spun şi ce  NU aş face dacă aş fi  primar. Nu aş reabilita Calea 1 Decembrie 1918 cu alt pavaj decât cel cuprins în proiect şi pentru care au fost primite fondurile europene…nu aş pune pavajul direct pe asfalt ci aşa cum a fost prevăzut în proiectul care a primit finaţare europeană, nu aş arunca 17 milioane de lei pentru un parc cum e cel din jurul Monumentului Ostaşului Român ca să păcălesc Ministetul Mediului că doresc amenajarea unui parc deja existent, nu aş face licitaţie pentru o lucrare  plătită din  credit furnizor ca apoi să îndatorez oraşul numai ca să plătesc toată sume constructorului la o săptămână de la finalizarea lucrării.

Aş face liftul de la Castel să fie funcţional ca să permit şi persoanelor cu handicap să poată vizita Muzeul.

Nu i-aş permite să cheltuiesc haotic banii pentru că ştiu cât de greu  se fac banii şi de aceea am repect pentru ei, nu sunt obişnuit să îi risipesc. Se încearcă să se acrediteze ideea că statul va returna creditele dar e total fals….noi careienii vom plăti toate creditele contractate de primărie.

În ce priveşte personalul din primărie, acesta  ştie să îşi îndeplinească sarcinile dar doar dacă este lăsat  în pace şi încurajat, fără să fie supus  presiunilor. 

Proiect din fonduri europene recepţionat dar lucrări neterminate  sau nefăcute

Nici la clădirea fostei cazărmi lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie. A fost accesat un proiect pentru modernizarea fostei cazărmi şi amenajarea unui Centru Social aici. Recepţia a  fost  ssemnată de 1 an dar lucrările sunt de-a dreptul dezastruoase. Pereţi cu igraşie, aceiaşi pardoseală care de fapt trebuia înlocuită conform proiectului , şi pentru care s-au primit fonduri nerambursabile de 2 milioane de euro..şi sunt o mulţime de alte nereguli pe care le puteţi vedea  la faţa locului.

Proiectul  la care face referire consilierul Ciută este denumit   “Reintegrarea vechii cazărmi prin înfiinţarea Centrului Social Carei”,finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniu de  intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, în valoare de  cca 2.000.000 Euro.

Consilierul a mai  amintit şi de faptul că din creditul de 7,3 milioane de lei accesat în 2011, pentru străzi, nu se regăsesc 3,3 milioane lei, redirecţionaţi atunci spre alte lucrări şi niciodată reîntorşi pentru scopul pentru care a fost aprobat creditul. aici

Proiect aprobat dar nerealizat

Pe parcursul anilor,  am avut mai multe proiecte iniţiate dar nu toate au fost realizate. Cel mai recent, a fost pentru aprobarea  reabilitării căilor de acces din cimitirul central, aflate în stare avansată de degradare. Nu au avut cum să nu îl aprobe dar nu se face nimic…poate aşteaptă campania electorală, la fel ca în cazul bustului lui Eminescu, care a fost refuzat a fi amplasat de consilierii UDMR dar care am aflat că este în liucru deja, în mărime naturală…sunt curios ce le va spune domnul primar consilierilor săi ca să îl voteze după ce în februarie au votat împotrivă.

Mai mult respect pentru munca  consilierilor

Consilierul Ciută a dezvăluit parţial cum se desfăşoară şedinţele Comisiei Economice, acum, comparativ  cu anii precedenţi.

Dacă în perioada 2000-2008, şedinşe CE ţineau şi 8 ore, acum  terminăm într-o oră, la presiunile primarului, care ne tot zoreşte…ce tot ceri atâtea date, ce tot staţi acolo atâta ne pune primarul Kovacs. Aceasta nu e o atmosferă de lucru pentru o Comisie Economică. În perioada de până în 2008, au avut loc dezbateri constructive iar primarul de atunci  ne repecta , de multe ori participa la şedinţe şi ieşeau lucruri frumoase.

Emisiunea a fost încheiată într-o notă de optimism, ajungându-se la concluzia că o implicare sinceră şi dezinteresată finaciar din partea aleşilor locali poate duce la creşterea gradului de confort al careienilor şi la îmbunătăţirea  colaborării dintre contribuabil şi  cel care îl reprezintă în primărie. Faptul că cei care au intervenit au   fost de toate etniile, că au  avut  cuvinte de apreciere pentru activitatea consilierului Ciută, denotă faptul că   munca depusă de acesta în cadrul CL nu a fost în zadar.

redacţia

comentarii

de Arnold la 5 octombrie 2015 - 10:33

Domnule Ciuta ati vorbit asa ca un primar pe care ar trebui sa aiba fiecare oras!
eu ma uit la ce a facut un om la casa lui in o viata si apoi ascult ce spune iar d-vs domnule Ciuta se vede ce ati facut in viata.
si daca Kovacs plateste pe lorant sa scrie tot nu poate sa intre la noi in minte si sa faca sa credem minciunile pentru ca nu demult a fost cand am lucrat pentru el la fabrica de mobila si nu a platit pentru noi asigurarile si apoi la toate firmele lui a dat faliment.
asa un om ce fel de primar poate sa fie? el minte asa cum noi vorbim si inca mai are datoriile de platit si la oameni prin oras la fel ca si Lorant!
Eu va respect domnule Ciuta pentru ce faceti si pentru ca aveti putere sa va ocupati si de oamenii saraci.

de palyka la 5 octombrie 2015 - 11:44

Trebuie sa ne gandim si la copii si sa promovam si sportul careian ,pentru ca au rezultate frumoase cei de la tenis de masa ,baschet ,atletism karate .Nu trebuie promovat doar fotbalul.

de aurel la 5 octombrie 2015 - 11:59

respect domnule ciuta!
va sustinem mereu!

de Narcisa la 5 octombrie 2015 - 15:07

o emisiune cum rar auzi!
de ce refuza primarul sa ia telefoane in direct si de ce refuza sa apara la emisiuni impreuna cu domnul Ciuta?
Va felicit domnule consilier pentru tot ce faceti pentru careieni.

de JOJI la 5 octombrie 2015 - 15:18

A fost o emisiune foarte buna,am ascultat cap- coada. D-l,Ciuta foarte calm si cald cu ascultatorii a explicat pe intelesul tuturor tot ce a fost intrebat.Nu a jignit pe nimeni doar a spus adevarul,de ce nu-l suporta cei care sunt niste apucati ,stresati si nervosisi pe care-i doare in cot sa le vorbeasca careienilor.Sa nu se bazeze ei pe electoratul lor fidel care voteaza etnic ca fideli au ramas doar cei manipulati de ANZICU,in rest vor fi surprize,surprize !!!!

de SZABO la 5 octombrie 2015 - 15:30

Doara or venit la ITV – la emisiunea in limba maghiara impreuna cu Bogdan sa ne explice noua satmarenilor de ce si-a dat demisia omu ala de treaba.Da la voi no fost ??

de Vanca Tiberiu la 5 octombrie 2015 - 16:02

Ilie Ciută se continuă pe sine. În emisiunea la care a participat nu a venit cu nimic nou cât doar a expus cu audienţă la marele public careian tezele şi opozițiile pe care le practică în ședințele de consiliu, teze şi propuneri ce, întrucât, ajung cu vârtejuri în mintea coclită de ură iredentistă a lui jeno, acesta împreună cu alianţa pupincuristă UDMR-istă îi vârâ pumnul în gură şi fac tot ce pot ca vocea lui Ilie Ciută să nu fie auzită de careieni. Acum că l-am auzit cu subiect şi predicat, şi întrucât cuvântul său nu s-a dovedit a fi vreodată fariseic, trebuie să avem încredere. Ni s-a adus la cunoştinţă proiectul robot al unei personalităţ8 ce în situaţia că va fi ales va da autoritate biblică la tot ce a spus în emisiunea pe care unii au ascultat-o iar alţii iau cunoştinţă de conținutul ei prin articolul ce aplaudăm.

de Mihai la 5 octombrie 2015 - 16:22

Respect deosebit domnule Ciuta !
De cat mai multi oameni ca dvs este nevoie. Aveti sustinerea noastra !

de bulibasa la 5 octombrie 2015 - 20:33

vo da ciuta din orice pozitie vret si va baga pe toti su masa cum vra muski lui tonti ce santet

de Horia Mărieș la 6 octombrie 2015 - 02:32

Unii care cred că mai pot avea o opinie de Carei după ce și-au luat o găleată de balegă de cal în cap de la Veress.
Unii care se îmbată des, dar criță – și care atunci prind mult curaj, visează că au inspirație, pun repede mâna pe pleivaz și mai măzgălesc repede pe blog câte o porcărie jegoasă, cât mai mizerabilă și cât mai josnică posibil.

În ultima scremeală de budă „jurnalistică” scoasă pe piață pe post de opinie la rubrica „Pamflete”, acum cca 6 ore, finul cel sas ne ține teoria sutienelor și a turiștilor onaniști. Nimic de zis, individul pare să se priceapă foarte bine, pare aibă o experiență vastă in domeniu, experiență dobândită probabil pe vremea când făcea turism în ponnyvás (șatră).

http://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2015/09/demisie-bogdan-ciuta.jpg

Doar așa, din pură curiozitate, știe cumva cineva, ne poate lămuri cineva dintre cei care-l cunosc bine pe individ: Pocitania aia din poză, cea cu urme de niscaiva jeg (sau păr) sub gură pe post de bărbiță de țap, mai merge uneori și pe la muieri, sau este doar un simplu turist onanist, dar un practicant convins? Ca să știm bine cu cine avem și cu cine vom avea de-a face până cel puțin la alegerile din 2016. Findcă ăsta fată câte o scânăvie, de fiecare dată când ar trebui de fapt să sw ducă la culcare.

P.S. Prezentul comentariu este doar o încercare nereușită de a scrie un pamflet. Orice asemănare cu clasici aflați incă in viață sau in poză precum și cu realitățile careiene este pur și simplu întâmplătoare și nu trebuie luată in considerare.

de Horia Mărieș la 6 octombrie 2015 - 07:15

Individul care scrie tâmpeniile astea este total cretin.
Sper săl interneze azi SMURD-ul, îmbrăcat în cămașă de forță.

„Au luat bani de la stat şi n-au sughiţat!
Careianul / 1 minut ago” pe opinie.

de Horia Mărieș la 6 octombrie 2015 - 07:16

Erată: „să-l” interneze.

de Horia Mărieș la 6 octombrie 2015 - 08:37

P.S. Toate mizeriile, josniciile, minciunile, injuriille de mahala, murdăriile, cretinitățile și infantilismele, inclusiv cele cu tentă rasistă și șovine și scrise la o beție sau după o beție cruntă pe „opinie” de finul sas, pupincuristul sclav al primașului, sunt apreciate mereu cu „like” de o altă catastrofă momdială incapabilă de altceva, mă refer la președintele organizației locale PSD, cel despre care cârcotașii careieni spun deja că în afară de faptul că este un josnic trădător de neam și de Ianculești precum și un pitecantrop înapoiat, va face echipă după alegerile locale din 2016, cu primașul, dar nunca și consilier local ci ca și viceprimaș, fiindcă îl sapă deja pe fotbalist. Nici nu ne putem aștepta la altceva de la o nulitate, de la un zero barat.

de Horia Mărieș la 6 octombrie 2015 - 08:53

Iată cum ar trebuie procedat la alegerile locale 2016 din Carei.
Dacă vrei, poți !

https://www.facebook.com/hilaltv/videos/10153053193737339/?pnref=story

Nu stiu dacă s-a ințeles morala, dar taurul (sau boul?) iese până la urmă covăcit bine de un iezișor.

de Customer la 6 octombrie 2015 - 10:53

Iaiaiaiaiai,curat murdar !!!!!!!Va fi o campanie electorala pe viata si pe….voturi !
Doamne feri ce c…..ii politica asta,dar doar pentru cei care fac politica in loc de administratie locala.

de moni la 6 octombrie 2015 - 11:03

si cand credeam si eu ca am pus toate muraturile la beci vin astia cu dezvaluirile…

Lasati un comentariu