Două personalităţi careiene omagiate pe data de 20 octombrie

• publicat la: 16 octombrie 2015
Două personalităţi careiene omagiate pe  data de 20 octombrie

Marți,20 octombrie 2015, de la ora 17.00, în curtea Centrului Cultural al municipiului Carei, str. Iuliu Maniu 12-14, va avea loc un scurtă   manifestare comemorativă dedicată   profesorului Karácsonyi Péter, fondatorul formației Castelanii, de la a cărui trecere în neființă  se împlinesc 14 ani.

Toți  cei care l-au cunoscut sunt așteptați la un moment de  reculegere în fața bustului regretatului profesor. Organizatorii  evenimentului sunt Bogdan Georgescu și Szűcs  József.

 

Tot la data de 20 octombrie, careienii îl  omagiază la 165 de ani dela  naştere,  pe preotul istoric Ioan Boroş. Fiu al Careiului, a depus o ferventă activitate atât pe tărâm ecleziastic cât şi  cultural. Din 1929 a fost preşedintele Comisiei pentru conservarea monumentelor istorice, secţia Banat.

Importanta sa contribuţie de istoric o amintim în două dintre operele sale:  „Şemantismul istoric al diecezei Lugojului”, a cărui parte istorică îi aparţine în întregime, şi cele peste 130 de articole cu care a contribuit la editarea primei enciclopedii româneşti, apărută la Sibiu în trei volume sub girul Astrei.

 

redacţia

comentarii

de Vanca Tiberiu la 17 octombrie 2015 - 03:25

Frumos bărbat Ioan Boroș. Mă bucur că aflu că a avut un trecut livresc. Salut manifestarea aniversară din 29 octombrie curent (Koracsonyi Peter şi Ioan Boroș). Omagiu celor doi mari intelectuali careieni trecuţi la cele veşnice. Tiberiu Vanca

de Vanca Tiberiu la 17 octombrie 2015 - 03:29

Erată: 20 octombrie. Scuze!

Lasati un comentariu