UDMR şi ALDE nu au fost pentru Votul prin corespondenţă

• publicat la: 28 octombrie 2015
UDMR şi ALDE nu au fost pentru Votul prin corespondenţă

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat, miercuri dupa-amiaza, si de Camera Deputatilor, for decizional, dupa ce saptamana trecuta initiativa a fost votată în Senat.UDMR şi ALDE s-au opus.

Legea votului prin corespondenta a trecut de Camera Deputatilor cu 257 de voturi “pentru” si 30 de voturi “impotriva”, transmit televiziunile de stiri.S-ar putea ca ALDE şi UDMR să atace legea la CCR.

Deputaţii au dat miercuri votul final la Legea votului prin corespondenţă. Legea a trecut cu 257 de voturi „pentru”, 30 de voturi „contra” şi 12 abţineri. Mai mult ca sigur voturile negative au venit din partea UDMR şi ALDE, pentru că, în timpul dezbaterilor pe articole, UDMR a părăsit lucrările, iar ALDE (PC + grup Tăriceanu) s-a pronunţat vehement împotrivă. Tot în timpul dezbaterilor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a mai dat o probă de demagogie, susţinând că „trebuie să avem responsabilitate. S-a întârziat foarte mult adoptarea legii”. Niciun cuvânt despre cine a tergiversat. Ar fi trebuit să arate cu degetul spre propriul partid. Legea însă nu mai este ce trebuia să fie. Faţă de ce s-a votat în Senat. Ea prevede acum aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile parlamentare. A dispărut din lege aplicarea acestui sistem de vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru alegerile prezidenţiale. Cum s-a ajuns la această formulă de lege ciuntită este uşor de explicat.

Şantaj  PSD: ori aşa, ori deloc

Surse din PNL ne-au declarat că actuala formă a legii reprezintă rezultatul unui şantaj al celor din PSD. „Înainte de şedinţa de marţi a Comisiei de Cod electoral, pe diferite canale cei din PSD ne-au transmis că legea nu va viza şi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale şi că dacă nu ne convine, atunci legea nu va ajunge în plen şi nu va fi adoptată în timp util pentru a fi utilizată la parlamentarele de anul viitor. Ne-au spus că «este timp» pentru celelalte tipuri de alegeri. Nu am avut de ales. Ei au majoritatea şi fac ce vor. Cel puţin să avem legea la parlamentarele din 2016 şi după 2016 când sunt convins că vor fi alte majorităţi, vom repune imediat pe rol votul prin corespondenţă pentru europarlamentare şi prezidenţiale”, ne-a declarat sursa citată.

Cum s-a ajuns la forma ciuntită a legii: în Comisia de Cod electoral, preşedintele acesteia, Gabriel Vlase (PSD), a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, susţinând că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp. Argumentele lui Vlase: „Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare”./ cotidianul.ro

comentarii

de erwin la 29 octombrie 2015 - 10:30

sunt pe cale de disparitie taricenii si hunorenii si au ultimele zbateri…

Lasati un comentariu