Ziua Armatei 2015 la Carei

• publicat la: 25 octombrie 2015
Ziua Armatei 2015 la Carei

Duminică, 25 octombrie 2015, la aniversarea a 71 de ani de la asaltul victorios al Armatei Române de la Carei, în anul 2015 declarat Anul Veteranilor de Război şi la împlinirea a 75 de ani de la Dictatul de la Viena,  au avut loc ample manifestari pe platoul din fata Monumentului Ostasului Român de la Carei.

Au participat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, ÎPS Mitropolitul Andreicuţ si de PS Iustin Sigheteanul, veterani de război,cadre din MApN( peste 1000 de ofiţeri superiori, ofiţeri şi militari), prefectul Eugeniu Avram, parlamentari, preşedintele CJ Adrian Ştef, reprezentanți ai instituțiilor centrale,precum şi oficialităţi  judetene şi locale.

La fel ca şi anul trecut, manifestările de duminică, 25 octombrie 2015 din municipiul Carei au fost onorate  de prezenţa  a doi reprezentanţi ai Academiei Române cel mai înalt for cultural-ştiintific al României, acad.Emil Burzo-preşedintele filialei Transilvania a Academiei Române şi acad.Marius Porumb alături de artistul Zoe Vida Porumb, fiica  sculptorului Gheza Vida.

Ceremoniile au debutat cu trecerea în revistă de către ministrul Duşa a trupelor  militare şi primirea  Onorului .

În acest an, Imnul de Stat  a fost intonat  la nai de Nicolae Voiculeţ alături de care au cântat militari şi participanţi deopotrivă.

Voluntarii asociaţiei ,,Invictus România’’ au sosit la Carei, ultima localitate din Ardealul de Nord eliberată în bătăliile din 25 octombrie 1944 purtând cu multă mândrie drapelul României. Aceştia au alcătuit Ştafeta Veteranilor, unde 100 de voluntari, majoritatea militari ai Armatei Române, dar şi civili au alergat 1000 de km pe 4 trasee, care au reprezentat tentative de refacerea a drumului făcut de Armata Română în luptele de eliberare a Ardealului, leagăn scump al românismului.

La Carei, punctul final, aceştia  au înmânat generalului de Brigadă, în rtg. Stan Niţu, drapelul tricolor, acesta  transmiţându-l  primarului Eugen  Kovacs, care l-a arborat pe Monumentul Ostaşului Român.

A urmat apoi ceremonia religioasă, oficiată de Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei Andreicuţ şi de PS Iustin Sigheteanul, episcopul Maramureșului și Sătmarului şi parastasul în memoria celor căzuţi în luptele de eliberare a pământului românesc.

Programul a continuat cu  depunerile de coroane.

S-au depus coroane din partea Preşedinţiei României, a Guvernului României, reprezentat de ministrul Mircea Duşa, a Ministerului Apărării Naţionale, a Asociaţiei Veteranilor de Război, a Mitropoliei  Vadului, Feleacului și Clujului și Episcopiei  Sătmarului, Maramureşului și Sălajului, a Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare, a veteranului gen. de Brigadă, în rtg. Stan Niţu, a Consiliului Judeţean Satu Mare, a Primăriei Carei, a Judecătoriei Carei, a SRI Satu Mare, a Asociaţiei Cadrelor Naţionale în Rezervă şi în retragere ,,Basarab I’’ Piteşti, a Asociaţiei Naţionale ,,Cultul Reginei Maria’’, a Academiei României, a Asociaţiei Refugiaţilor filiala Carei, a Asociaţiunii Culturale ASTRA, Despărţământul Carei,  a fiicei sculptorului Gheza Vida, Zoe Vida Porumb şi a partidelor politice, a  PSD Satu Mare, a Uniunii Naţionale pentru Progresul României Satu Mare, a ALDE Satu Mare, a PNL Satu Mare, a UDMR, a PMP Satu Mare.

 

 

A rostit o alocuţiune şi ministrul Mircea Duşa.

,,Fiecare ceremonie pe care o organizăm la 25 octombrie aici,la Carei este ca o flacără aprinsă întru venerarea uneia dintre cele mai importante file a istoriei noastre naţionale. Acum 71 de ani, aici la Carei şi la Satu Mare ostaşii armatei României au făcut în mod oficial întoarcerea ultimei pagini dintr+un capitol dureros al acelor vremuri,când au realipit Ardealul strămoşesc de restul Românei.Ţara noastră a plătit un preţ greu pe timpul ultimei conflagraţii mondiale înregistrând în urma celor două campanii din est şi vest peste 900000 de morţi, răniţi, dispăruţi sau  prizonieri de război.

Punctul culminant al manifestărilor de la Carei şi cel mai emoţionant moment trăit de toţi cei care s-au aflat pe platoul Monumentului Ostaşului Român a fost depunerea jurământului militar a celor 240 de studenţi, dintre care 41 de fete, ai Academiei Forţelor Terestre Sibiu, în prezența ministrului Apărării Naționale, Mircea Duşa.

A luat cuvântul apoi reprezentanta studenţilor care au depus jurământul, absolventa Colegiului Militar Breaza, şefă a promoţiei 2015 şi olimpic la limba română, studenta în anul I, Sorina Potcovaru de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, care a spus:

,,Ne aflăm astăzi aici, într-un moment de reculegere istorică pentru a servi jertfa eroică de acum 71 de ani şi pentru a ne lega destinul personal de cel al ţării. Atât eu, cât şi colegii mei ne simţim onoraţi să jurăm credinţă patriei într-un loc şi într-un timp  ce respiră istorie.Oraşul Carei, ultima bucată de pământ românesc eliberată de sub ocupaţia străină este se găseşte un monument închinat  înaintaşilor noştri. Acest oraş este trofeul eroilor, care în ziua de 25 octombrie 1944 udau pământul ţării cu sângele birunţei! Ce altă modalitate mai bună pentru noi, tinerii străjeri sibieni de a înţelege datoria militarului şi a Armatei, decât aici, la acest templu al vitejiei!Sărbătoare de suflet a României, ziua de 25 octombrie va fi acum ziua noastră, a militarilor.Jurământul nostru de credinţă, este poate cel mai frumos mod de a sărbători Ziua Armatei Române .În această zi, Armata îşi reînoieşte forţele, cu spirite tinere, minţi deschise şi braţe oţelite!Deşi  importanţa momentului este covârşitoare pentru noi, cei mai tineri dintre ostaşii ţării, conştientizăm că jurământul militar este un moment decisive pentru devenirea noastră ca oameni şi militari. De acum ne vom raporta altfel la ţară, ca să fim în acelaşi timp persoane responsabile, cetăţeni şi militari pentru ca cei din jurul nostru să se poată baza.Jurămîntul militar este mai mult decât confirmarea unei alegeri profesionale.Este o decizie interioară să fim apărători ai patriei noastre!

În cadrul ceremoniilor  de la Carei, ministrul Mircea Duşa a acordat emblema de onoare a Armatei României naistului Nicolae Voiculeț.

A urmat parada militară urmărită de întreaga asistenţă.

Au defilat pe muzica interpretată de fanfara militară peste 1000 de militari, printre care se aflau cei 240 de studenţi ai Academiei Forţelor Terestre Sibiu şi 13 detaşemente militare ale MAPN subordonate Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina” Cluj Napoca şi  Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” Bucureşti.

După încheierea paradei militare,careienii şi toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a vizita  în parc  expoziția  de tehnică militară.

 

comentarii

de Cornel la 26 octombrie 2015 - 07:56

Academia Romana si ASTRA sunt cele mai importante institutii culturale ale tarii noastre de peste 150 de ani.La Carei, memoria eroilor nostri a fost onorata de aceste doua foruri culturale. Gesturi care impresioneaza.
La Multi ani Armatei romane!

de cotu donului la 26 octombrie 2015 - 08:35

Pe cine apara?pe nasu,?clica de mafioti?ca de tras au tras in popor!care merita!

de careiu la 26 octombrie 2015 - 11:05

da consilierii udmr de ce au lasat presedintele lor primar singur sa depuna coroane si la fel si svabii de la fdg unde au fost ca nu erau langa fotbalist////

de turtucaia(tetrakan) la 28 octombrie 2015 - 07:54

Cica la rivoliutie au tras unii in altii,care erau unii si care altii ca daca erau
din armata procuratura militara rezolva in interesu national
Geme tara de politicieni patrioti politisti curati magistrati incoruptibili vamesi cinstiti popi dedicati si servicii ireprosabile toti cu doctorate,diplome masterate, toti cu privilegii pe care si le acorda tot ei….
Citat din Marinaru Vesel:sistemul este ticalosit….
Dar traiesc cu vita kobe si unguente si cedeaza parti din tara
„Linia de ochire:la mir !,Fooc!”
…de fapt n a murit nimeni de gloante…….au murit de infarct de bucurie…pentru a avea democratie,
Ca si la turtucaia,ce faceau comandantii?fugeau mancand pamantu

de gelu la 28 octombrie 2015 - 08:42

ce mutra chinuita avea rpimaru ca trebe sa ia in mana tricolorul …generalii si ministrul si oficialii nu au reusit sa elibereze acum pamantul romanesc de tuia protejati de kovacs jeno care ascunde monumentul!
daca aveam dinastia in 44 veci nu scapam de hortisti

Lasati un comentariu