Ziua Morţilor sau Luminaţia 2015.Programul slujbelor de pomenire a morţilor

• publicat la: 27 octombrie 2015
Ziua Morţilor sau Luminaţia 2015.Programul slujbelor de pomenire a morţilor

Ne mai despart  doar câteva zile până la data de 1 noiembrie, zi cunoscută ca Ziua Morţilor sau Luminaţia , sărbătoarea tuturor celor  trecuţi la cele veşnice.

În aceste zile, creştinii, indiferent de confesiunea religioasă merg la cimitir şi curăţă mormintele, iar apoi, în data de 1 Noiembrie aceştia duc flori la cimitir, în special crizanteme, flori specifice toamnei şi acestei sărbători. Mormintele se împodobesc , se aprind lumânări şi candele pentru sufletele celor decedaţi.

Pregătirile pentru această sărbătoare sunt în toi la Carei. Oamenii caută în magazine sau la piaţă lumânări  şi coroane pentru a le depune la mormintele celor dragi, plecaţi dintre noi .
Oferta comercianţilor este bogată şi variată, iar locurile unde se vând aceste produse sunt deja aglomerate. Dacă vreţi să cumpăraţi candele şi lumânări, preţurile încep de la 1 leu şi 50 de bani şi pot ajunge până la 25 de lei pentru o candelă mai sofisticată. Coroanele pot şi cumpărate, în funcţie de opţiune, naturale sau artificiale, de la preţuri ce variază între 10 şi 50 de lei pentru un aranjament mai bogat.
Slujbele de pomenire a morților în cele două cimitire careiene,precum şi în cel din Ianculeşti vor avea loc după cum urmează:

Duminică, 1 noiembrie, începând cu ora 10,00 va avea loc parastasul de pomenire a mortilor, la Biserica Sf.Anton, iar de la 10,30, la Biserica ,,Sf. Andrei’’, după care se va merge la cimitir. După liturghie, preoţii greco-catolici vor fi prezenţi la cimitir, începând cu ora 13.00 la cimitirul Rozalia,  iar de la ora 15.00, aici vor fi prezenţi la cimitirul Mestereszi de pe strada Cimitirului.

Preoţii ortodocşi vor oficia slujbă de pomenire a morţilor sâmbătă, de la ora 13.00 la cimitirul Rozalia şi duminică, 1 noiembrie la cimitirul Mestereszi de pe strada Cimitirului, începând cu ora 14.00.

La Ianculeşti, slujbele de pomenire a morţilor se vor oficia  sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 13.00, respectiv, duminică, 1 noiembrie, tot de la ora 13.00, după slujba de la biserică, la cimitirul din sat.

redacţia

Lasati un comentariu