Amenzi de 40 de mii lei pentru nerespectarea siguranţei jucăriilor

• publicat la: 28 noiembrie 2015
Amenzi de 40 de mii lei pentru nerespectarea  siguranţei jucăriilor
Premergător sărbătorilor de iarnă, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare a desfăşurat o acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv  comerțul online.Verificările au avut loc în perioada 9 – 20 noiembrie.Acţiunea de control a avut loc la 13 operatori economici de pe raza judeţului Satu Mare din care la 12 s-au constatat diferite abateri, valoarea jucăriilor controlate fiind de 32.900 lei. În urma verificărilor efectuate, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 40.000 lei, valoarea jucăriilor cu deficienţe fiind de 12.189 lei. La 12 operatori economici  au fost oprite temporar de la comercializare jucăriile, până la remedierea deficienţelor.

Printre deficienţele constatate  de comisarii OPC se numără lipsa traducerilor sau traduceri  incomplete  în limba română a unor informaţii  privind   avertismentele specifice, la montarea jucăriilor, modul de  utilizare a jucăriilor.   Jucăriile, inclusiv substanţele chimice pe care le conţin, nu trebuie să pună in pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor şi a supraveghetorilor acestora, în special în cazul jucăriilor care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specifice.

La comerţul online deficienţele au fost referitoare la lipsa actualizării informaţiilor, la costul transportului, precum şi la perioada privind dreptul de retragere a comenzii.

 comunicat OPC

Lasati un comentariu