Cabinetul Cioloş a fost votat de Parlament

• publicat la: 17 noiembrie 2015
Cabinetul Cioloş a fost votat de Parlament

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a primit marți votul de învestitură în Parlament. S-au înregistrat 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” și 2 voturi nule.

La finalul votului de învestitură, Cioloş a declarat că votul acordat în Parlament „ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare”.

„Este un semn al legitimității care este acordat acestui Guvern care nu este politic, un Guvern tehnocrat, dar sigur un Guvern care va aplica politici publice. Deci votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare „, a declarat premierul învestit.

În același timp, vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru aceste proiecte importante să avem și consultări publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm”, a mai precizat Cioloş.

În şedința plenului comun al Parlamentului în care urmează să fie validat Cabinetul propus de el, Dacian Cioloș şi-a prezentat programul de guvernare.

Pentru ca Guvernul să fie învestit are nevoie să votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari. Sunt prezenți 375 de deputați și senatori.

Dacian Cioloș a arătat în şedinţa de plen că este deplin conştient că aşteptările sunt uriaşe. De asemenea, premierul Ciloş a arătat că acest guvern apare într-un context social şi politic excepţional.
„Gândurile noastre rămân alături de victimele de la Colectiv; România pe care vrem să o sădim este România lor. Trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii – mai ales corupţia. Oamenii aşteaptă acum o schimbare a felului de a administra interesul public. Ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact”, a arătat Cioloş.

Principalele declaraţii
„Ne asumăm o guvernare bazată pe transparenţă, responsabilitate şi deschidere pentru dialog. Am urmărit formarea unei echipe de specialişti integri care să poată face treaba în afara polemicilor politice. Formularea unui program de guvernare cu impact şi relevanţă lăsând în urmă modelele şi practicile de lucru pentru viitor. La nivel administrativ, sarcina va fi să ne asigurăm că toţi românii pot vota, indiferent unde sunt – în interiorul sau exteriorul ţării.
A doua prioritate este deschiderea către societate la toate nivelurile ei; vom urmării aceeaşi deschidere şi transparenţă şi faţă de mediul politic. Vom răspunde tuturor solicitărilor dv. de consultare. Vom veni în mod proactiv în faţa dv. pentru a ne asigura că măsurile de aplicare a programului au înţelegerea şi sper eu susţinerea forului democratic.
Am pregătit proiectul fără a beneficia de o platformă programatică aşa cum ar avea un partid politic. Măsurile introduse în proiectul nostru nu sunt exhaustive. Independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei; sprijin necondiţionat din partea executivului; urmează un an important, în care se vor face numiri în posturi cheie;
Susţinerea creşterii economice; la cheltuieli vor avea în vedere 2 principii – redirecţionarea spre cofinanţarea unor investiţii competitive; eliminarea cheltuielilor neproductive şi ineficiente, mai ales cele care vizează întreprinderi autonome de stat; vom urmări implementarea Codului fiscal adoptat recent.
O provocare majoră va fi îndeplinirea condiţionalităţilor asumate în acordul de partaneriat – cadastru, reforma administraţiei publice, reforma în domeniul sănătăţii. Există şi focare de instabilitate la graniţele noastre. Sunt provocări majore pentru orice guvern; vom menţine fără echivoc reperele existente ale politicii externe.
Aş trage un semnal de alarmă în privinţa bugetului 2016 – va trebui să acoperim financiar la nivelul aşteptat şi toate aceste angajamente ale ţării.
Va trebui să participăm mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate în perioada următoare. Vom începe pregătirile pentru preşedinţia Consiliului European din 2019. Nu ne dorim şi nu putem să înlocuim clasa politică. Democraţia nu e posibilă fără oameni politici sau partide; noi nu putem guverna decât alături de forţele politice reprezentate democratic în acest for.
Dorinţa mea şi a echipei e de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată egală cu potenţialul uriaş al acestei ţări.

Liviu Dragnea l-a avertizat pe Ciolos ca PSD nu ii va acorda un „cec in alb” si ca nu va ezita sa il „concedieze”, desi acum parlamentarii social-democrati voteaza Guvernul. La randul lor, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga l-au asigurat pe noul premier ca va avea sustinerea liberalilor in timpul mandatului sau, insa ca il vor critica daca se impune.

Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu a avut un discurs critic la adresa lui Ciolos, chiar daca fostul comisar european a mai fost ministru, chiar in guvernul condus de Tariceanu.
Acasă este într-un singur loc – aici în România
Marcus Aurelis: Doamne, dă-mi puterea să schimb ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ce nu poate fi schimbat şi înţelepciunea de a distinge între cele două.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu