Clauza de solidaritate din Tratatul UE nu a fost activată imediat după incendiul de la Colectiv

• publicat la: 9 noiembrie 2015
Clauza de solidaritate din Tratatul UE nu a fost activată imediat după incendiul de la Colectiv

Tratatul Uniunii Europene prevede la art. 222 Clauza de solidaritate, care oferă unui stat în care s-a petrecut o catastrofă naturală sau provocată de om acţiunea comună a tuturor celorlalte state membre! România putea activa această clauză din primul moment, astfel încît să beneficieze de sprijinul tuturor ţărilor din UE!

Sursele noastre spun că, din păcate, cei din Ministerul Sănătăţii nu ştiau de această clauză sau pur şi simplu n-au vrut s-o acceseze! Cele aproape 200 de victime de la „Colectiv” ar fi putut să aibă parte din prima clipă de o şansă în plus de supravieţuire şi de trimiterea lor într-o clinică de excelenţă din Europa imediat ce erau stabilizate, însă înainte de perioada critică ce poate interveni, aşa cum spun toţi specialiştii, după 5-7 zile!

O spunem din capul locului pentru a evita acuzaţii nefondate că apreciem efortul uriaş al medicilor şi asistentelor care au lucrat non-stop în această săptămînă, dar bunele intenţii şi dăruirea nu sînt de-ajuns în astfel de situaţii! Nici o ţară din lume nu are condiţiile necesare unui număr atît de mare de arşi, cu atît de multe complicaţii, pentru că evenimente de acest fel se produc foarte rar, cazurile de arsuri grave avînd, de regulă, un număr redus de victime. Şi ţările cele mai mari, în faţa unor astfel de catastrofe, se ajută reciproc, în baza unor protocoale stabilite dinainte, care intră în funcţiune imediat după declanşarea evenimentelor! Germania, de pildă, ne-a anunţat că are disponibile în acest moment doar 20 de locuri în spitalele specializate pentru arşi!

În România, după cum se ştie este un singur loc în care există aparatura modernă pentru arsurile grave: Spitalul de arşi din Bucureşti, însă acolo există doar 25 de paturi profesionale, lucru ce avea să iasă la iveală abia atunci cînd a venit în ţară un medic din Anglia! Nu este, deci, o vină a cuiva că nu sînt condiţii optime pentru toate victimele unei catastrofe de acest fel.

De aceea, Tratatul Uniunii Europene prevede CLAUZA DE SOLIDARITATE care pune la dispoziţia oricărei ţări membre sprijinul celorlalte.

integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu