Întâlnirea familiilor.Exerciţii spirituale

• publicat la: 22 noiembrie 2015
Întâlnirea familiilor.Exerciţii spirituale

Biroul Pastoral pentru Laici din cadrul Eparhiei greco-catolice de Oradea – Departamentul Familii a organizat în perioada 13-15 noiembrie exerciţii spirituale pentru adulţi şi familii. Locul pentru desfăşurarea acestor exerciţii a fost ales în apropierea oraşului Zalău, într-un minunat cadru natural de pe Meseş, la Pensiunea Colţ de Rai.

Au răspuns invitaţiei peste 130 de credincioşi din Oradea, Zalău, Şimleu Silvaniei, Carei, Cluj- Napoca, însoţiţi de preoţii lor: pr. Mihai Tegzeş – Catedrala Sfântul Nicolae Oradea – responsabil eparhial cu familiile, pr. Mihai Vătămănelu OFMConv de la Mănăstirea Franciscană Maica Domnului Oradea, pr. Nicolae Bodea – protopop de Şimleu Silvaniei, pr. Daniel Bertean din Zalău, pr. Florin Mărincean din Şimleu Silvaniei, pr. Ioan Mătieş invitat din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla.
Tema centrală a exerciţiilor spirituale a fost ,,Rugăciunea – instrument de evanghelizare”, fiind aprofundată prin patru meditaţii: Rugăciunea apostolică, Rugăciunea La Spiritul Sfânt.

Evanghelizare şi slujire, Înţelegerea frăţească şi umilinţa, Examinarea generală a conştiinţei. Meditaţiile propuse au fost susţinute pe rând de pr. Mihai Tegzeş, pr. Mihai Vătămănelu, pr. Daniel Bertean.
În lumina Spiritului Sfânt, pe care L-am invocat la începutul fiecărei meditaţii, am înţeles că misiunea evanghelizării ne este încredinţată de însuşi Isus Cristos şi că fără rugăciune creştinul nu poate evangheliza, aşa cum pentru a evangheliza fiecare creştin, fiecare familie trebuie mai întâi de toate să trăiască Evanghelia.

A duce Vestea cea Bună la cei care au mai mare nevoie este ştirea divină cea mai frumoasă, care se transmite prin Spiritul Sfânt. De aceea singura putere pe care o avem asupra Spiritului Sfânt este aceea de a-L invoca şi de a ne ruga Lui să ne lumineze şi să ne inspire în viaţa spirituală, în viaţa de familie, în misiunea evanghelizatoare pe care o avem fiecare dintre noi.

Am aflat cum e bine să ne rugăm pentru persoanele din sfera noastră de viaţă: cu credinţă, cu statornicie, binecuvântând, iertând, adorându-L pe Isus în Sfântul Sacrament al Euharistiei. Ora de adoraţie din prima seară a fost momentul intim petrecut în prezenţa lui Isus.
În a doua zi a exerciţiilor spirituale ne-am bucurat de prezenţa în mijlocul nostru a PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea, care a răspuns timp de mai bine de o oră la întrebările familiilor prezente, pe care le-a îndemnat să-şi crească fiii cu iubire, în spirit de credinţă.
În seara celei de-a doua zile s-a desfăşurat o oră de rugăciune după modelul Comunităţilor Familiale de Evanghelizare, moment propus de credincioşii de la Mănăstirea Franciscană Maica Domnului din Oradea, unde activează patru astfel de comunităţi.

Rugăciunile de laudă şi preamărire, împărtăşirea credinţei prin mărturia a „Ceea ce a făcut Isus pentru mine?”, ascultarea şi ecoul Cuvântului, rugăciunile de mijlocire şi rugăciunile la Spiritul Sfânt asupra unui frate prezent au pus în evidenţă prezenţa lui Isus în mijlocul nostru prin Cuvântul Său, prin iubirea Sa.
Participarea la aceste exerciţii spirituale a fost posibilă şi datorită sponsorizării şi susţinerii din partea Biroului Pastoral pentru Laici şi a unor binefăcători, drept pentru care în ziua de duminică, fiind duminica samariteanului milostiv, s-a făcut o colectă pentru a ajuta şi alte familii aflate în nevoie.
Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru momentele de har şi binecuvântare trăite în aceste zile şi-L rugăm să reverse asupra noastră Spiritul Său Sfânt care să ne lumineze şi să ne călăuzească pentru a deveni buni evanghelizatori, fiecare în propriul ambient de viaţă.
Simona Cobe

Lasati un comentariu