Locomotiva cu abur „ Crăiţa din Apuseni” salvată de la dispariţie

• publicat la: 28 noiembrie 2015
Locomotiva cu abur „ Crăiţa din Apuseni” salvată de la dispariţie

Primăria ZLATNA in colaborare cu operatorul privat de transport public de călători TRANSFEROVIAR CALATORI si cu asistenta tehnică din partea companiei Remarul 16 Februarie Cluj – Napoca va efectua in data de 1 decembrie 2015 o nouă probă pentru locomotiva cu abur „ Crăiţa din Apuseni”, singura locomotivă cu abur care mai circulă in prezent pe ecartament normal.

Pentru că ne pasă de valorile si traditiile românesti, pentru că ne dorim ca si noile generatii din România si străinătate să audă suieratul unei locomotive cu abur, să vadă aburul care se lasă purtat de vânt si să simtă mirosul lemnului ars pe care doar o locomotivă cu abur le poate oferi, continuăm cu seria probelor, de data aceasta cu o cursă care leagă doua orase importante atât ca istorie cât si ca valoare: Zlatna si Alba Iulia intr-o zi specială pentru intregul popor român.

Locomotiva face parte din patrimoniul național al României, categoria Tezaur, și nu a mai funcționat de mai bine de 20 de ani. In secolul XX, locomotiva transporta marfă în Piața Obor după care a ajuns în zona Covasna unde transporta lemne. Face parte dintr-o serie limitată de 6 astfel de vehicule si a fost achiziționată în 2013 de Primăria Zlatna, iar în ultimii ani a stat într-un depou din Sibiu, fiind, apoi, restaurată in 2014 de catre Remarul 16 Februarie la Cluj Napoca.
Odată făcut acest pas Transferoviar Călători si primăria Zlatna isi doresc ca acest tren turistic intre Zlatna si Alba Iulia, să devină traditie si turistii români dar si străini, care vizitează  Cetatea Alba Carolina, să descopere si peisajele minunate din Muntii Apuseni intr-o călătorie speciala, intr-un tren care te poartă inapoi in timp si al cărui unic scop este oferirea unor clipe inedite tuturor iubitorilor de călătorii si experiente noi.

Lasati un comentariu