Naşul primar îl contrazice pe finul jurnalist…”după părerea mea, domnul consilier Bucureştean nu este în incompatibilitate”

• publicat la: 16 noiembrie 2015
Naşul primar îl contrazice pe finul jurnalist…”după părerea mea, domnul consilier Bucureştean nu este în incompatibilitate”

Atmosferă sumbră în sala de şedinţe a CL Carei. În urma prezentării oficiale a adresei sosite de la  Prefectura Satu Mare prin care se solicită date despre posibile persoane din primăria Carei  care se află în incompatibilitate, primarul Kovacs consideră că nu există asemnea situaţii, nici în CL Carei şi nici în administraţia locală. Mai mult, primarul  afirmă că  după părerea lui nici consilierul Adrian Bucureştean nu se află în această situaţie, contrar opiniei finului său jurnalist director de cotidian judeţean care îi cere demisia pe motiv de incompatibilitate.

Luni 16 noiembrie, la sediul primăriei Carei a avut loc o nouă şedinţă extraordinară. Printre materialele ce au alcătuit dosarul oferit spre studiu consilierilor s-a aflat şi adresa Prefecturii Satu Mare prin care se solicită Primăriei Carei o comunicare  de îndată a situaţiilor de nerespectare a prevederilor legale şi  luarea de urgenţă  de măsuri  legale, fără a se face referire la nici un nume de consilier sau altă persoană.

Urmare a acestei adrese, consilierul Bucureştean a precizat în debutul întrunirii …,,Există în mapa oferită pentru studiu o autosesizare venită din partea Institutiei Prefectului privind situaţii de nerespectare a prevederilor legale. Ştiu că mi se adresează mie. Până la clarificarea situaţiei, doresc să mă abţin de la dezbaterile  Consiliului Local, inclusiv  la această masă şi la vot. O să fiu prezent la şedinţele de comisie, în cazul în care vor avea loc. Şi vreau să ştiu răspunsul pe care-l va comunica Primăria acestei adrese ca să ştiu dacă mai revin la această masă. Alături de mine, îi invit pe toţi cei care au avut şi au legături financiare cu Primăria sau cu instituţiile din subordinea Primăriei, să facă un pas în spate până la clarificările ce se impun”

Pe parcursul şedinţei, consilierul Bucureştean s-a aşezat deoparte, pe rândul din spatele mesei de consiliu.

Secretarul juridic al Primăriei Carei, Anca Demian a specificat la final că cei care se ştiu aflaţi într-o situaţie de incompatibilitate să  anunţe primăria  printr-o adresă scrisă pentru a  oferi un răspuns Prefecturii.

Consilierul Ciută a solicitat însă celor ce vor întocmi răspunsul către Prefectură ca acesta să fie întocmit pe baza comparării Declaraţiilor de avere şi interes  de care dispun, corelate cu datele de la serviciul de contabilitate.

,, Eu aş dori  ca până la sfârşitul lunii să trimiteţi adresa , să verificaţi dvs în funcţie de declaraţiile care vi s-au dat şi sunt puse pe site, aveţi absolut toate datele  la îndemână, dacă cineva a avut relaţii comerciale cu Primăria sau cu unităţile subordonate,sau orice fel de incompatibilitate. Şi v-aş ruga frumos ca după ce o trimiteţi  să-mi daţi şi mie o copie. Şi am încă o rugăminte, extindeţi-o la absolut toţi funcţionarii publici din Primărie! Deci nu aşteptaţi să vină un consilier la dvs… verificaţi-i  pe toţi şi  daţi răspunsul, este sau nu este incompatibil!”

Pentru prima dată după  ani de zile, un cameraman al  televiziunii Nord-Vest a filmat şedinţa CL şi a acordat o atenţie sporită consilierului Ciută, focalizând până şi materialele din faţa  acestuia.

Solicitările consilierului Ciută, cel care are mereu tăria să pună punctul pe i , nu au fost însă agreate de primarul Kovacs care încearcă să îngrădească dreptul acestuia de a accesa informaţiile la care are dreptul.

,,Domnule consilier, aveţi obiceiul să vă adresaţi serviciilor sau colegilor, adresaţi-vă primarului …şi în scris! De acum înainte obişnuiţi-vă să lucraţi corect şi aşa cum trebuie!  Nu formulaţi scrisori către serviciul Contabilitate, formulaţi-le către primar. Revenind la această adresă a Prefectului, am studiat şi se  adresează atât consilierilor, cât şi primarului, secretarului, eu vă spun public nu am informaţii de acest gen că este cineva incompatibil. Noi nu suntem organ de cercetare, este Agenţia Naţională de Incompatibilitate care are menirea de a constata sau nu aceste incompatibilităţi.  Nu cred că trebuie să începem o vânătoare de vrăjitoare.  Domnul Bucureştean, aici este, dar eu nu consider că este incompatibil şi nu are drept de a vota sau oricine!  Aceste formulări, se scrie clar, au apărut după anumite suspiciuni din presă, dar să nu aibă nimeni pretenţia că aparatul Primăriei sau primarul sau secretarul să facă aici constatări de incompatibilitate. Asta-i treaba anumitor organe , să-şi facă ei datoria!”

Încercările de intimidare din partea primarului Kovacs, cel cu reţinere pe salariu din 2008 încoace pentru datoriile la bugetul de stat, nu au avut nici un efect asupra  consilierului Ciută, cel care nu are contracte cu primăria sau alte instituţii de stat şi deci nu poate fi şantajat în niciun fel.

,,Domnul primar, îmi ştiu drepturile, ştiu unde să mă adresez, iar dacă am început să mă adresez la aparatul de specialitate unde sunt îndreptăţit şi-mi dă voie Legea 215, o fac, pentru că la dvs. degeaba mă adresez…, m-am adresat de două ori şi  am constatat că este în gol! Doresc să nu mai pierd timpul! Mă adresez acolo de unde  ştiu că primesc răspunsuri!”

redacţia

comentarii

de lacrima cristi la 17 noiembrie 2015 - 07:11

D le primar,nu stiu cum sa va spun, dar ma apuca lacrimile ma ineaca plansul pentru saracii consilieri si de grija pe care le o purtati,sigur va vor pupa undeva dorsal…si va vor alege in continuare ca”en vagyok a sorsotok kovàcsa”
In veci recunoscator,
Traiasca si Infloreasca Scumpa noastra Patrie!
..,……………………etc..,………,…

de typing mistakes la 17 noiembrie 2015 - 15:20

christi nu cristi,ca nam scoala sant alfabet

de stelu la 23 noiembrie 2015 - 09:25

respect domnule ciuta!!! nu va lasati si nu mai lasati primarii sa ne ia banii orasului numai pentru natia lui!!!
romanii sunt din nou sub asurprirea falsilor grofi care au pus mana pe banii nostri fara nici un drept!
la munca primarilor nu la impartit banii nostri pentru grupul vostru!

Lasati un comentariu