Nici în judeţul nostru nu există avize de securitate incendiu pentru toate instituţiile

• publicat la: 11 noiembrie 2015
Nici în judeţul nostru nu există avize de securitate incendiu pentru toate instituţiile

A fost nevoie de tragedia de la clubul Colectiv, cu  50 de decese, ca institutiile de toate felurile din ţară să  se sesizeze în legătură cu necesitatea obţinerii unui  de aviz de funcționare și  autorizație de securitate la incendiu din partea pompierilor.

Marti, 10 noiembrie 2015, directorii institutiilor de învăţământ din judet au fost convocati la o sedinţă de lucru de către conducera Inspectoratului Scolar Judetean. La întrunire  au participat  Prefectul si subprefectul judetului precum si reprezentanti ai ISU ‘Somes ” Satu Mare.

Potrivit celor afirmate de inspectorul  general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare, Călin Durla, cel puţin o treime din școlile din județ nu au nici aviz de funcționare și nici autorizație de securitate la incendiu din partea pompierilor. La ora actuală,  în judeţ există 533 de corpuri de clădire aparținând instituțiilor școlare  dintre care  490 sunt folosite efectiv în procesul de predare.

Din totalul de 490 de clădiri, un număr de 130 au aviz de funcționare, 198 au autorizație de funcționare, iar 162 sunt în curs de avizare.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 915/2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare în baza Ordinului Inspectoratului General nr. 156885 din 04.11.2015 a constituit Planul de acţiune şi verificare a unităţilor încadrate în categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf/spectacole, mall din judeţul Satu Mare.

Din cadrul acestui plan de acţiune fac parte reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş”, Inspectoratului de Jandarmi judeţean şi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Satu Mare.

Conform centralizatorului acţiunilor şi a rezultatelor obținute în cadrul acestui plan în perioada 5-8 noiembrie rezultă următoarele date: în cadrul acestor acţiuni au fost angrenate un număr de 22 de forţe participante la activităţi preventive şi au fost întreprinse patru controale de prevenire la cluburi, discoteci, baruri, din care au rezultat 24 de deficienţe constatate, nouă deficienţe înlăturate şi s-au aplicat nouă avertismente şi şase amenzi în valoare totală de 153.500 lei.

Din cele 24 de constatări la faţa locului, la patru agenţi economici au fost identificate deficienţe privind organizarea activitaţii la apărare împotriva incendiilor şi nereguli din punct de vedere al prevenirii situaţiilor de urgenţă, având caracter tehnic, identificate în obiectiv . În nici una dintre situaţii nu s-a dispus oprirea funcţionării localului.

  Pe baza acestor rapoarte săptămânale este întocmit un Centralizator al rezultatelor obținute care este prezentat în fiecare zi de luni, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi prefectului județului. Analiza acestor rezultate, obstacolele întâmpinate și propunerile de măsuri sunt discutate apoi în ședințele Grupului de lucru care au loc săptămânal. Prefectul dr. Eugeniu Avram cere instuţiilor abilitate, vigilenţă, profesionalism şi implicare totală în vederea unui control cât mai eficient.

Lasati un comentariu